Dolar 32,3852
Euro 35,0493
Altın 2.326,85
BİST 9.128,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Dünyanın kaç yıllık petrolü var?

Dünyanın kaç yıllık petrolü var?
26 Mayıs 2014 08:52
A+
A-

PETROLPetrol kaynaklarının sonunun olması, ülkeleri alternatif kaynaklar üzerinde çalışmaya itiyor. Ancak toplumda dünya petrolünün 30-40 yıl içinde biteceği kanaati hakim olmasına rağmen gerçek bundan farklı.

Dünya enerji ihtiyacının büyük bölümünü fosil yakıtlardan elde ediyor. Petrol kaynaklarının sonunun olması, ülkeleri alternatif kaynaklar üzerinde çalışmaya itiyor. Ancak toplumda dünya petrolünün 30-40 yıl içinde biteceği kanaati hakim olmasına rağmen gerçek bundan farklı. Royal Dutch Shell’in en tasarrufl u yakıt tüketimi yarışması Eco-marathon’un düzenlendiği Hollanda’nın liman şehri Rotterdam’da gazetecilerle buluşan Perakende Satışlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Istvan Kapitany, tüketim bugünkü haliyle devam ederse dünyanın 250 yıllık petrolü olduğunu kaydetti. Tüketimin artması durumunda ise bu sürenin biraz azalabileceğini aktaran Kapitany, bir taraftan da teknolojinin geliştiğini hatırlatarak “Sürekli daha yakıt tasarrufl u araçlar üretiliyor. Tüketim bir miktar azalıyor” dedi.

43 bin benzin istasyonuyla dünyanın en büyük perakendecisi olduklarını belirten Istvan Kapitany, tüketimi azaltmak için laboratuvarlarında yakıt tasarrufu çalışmaları yaptıklarını belirtti.

Formula 1’de Ferrari ile beraber 12 şampiyonluk aldıklarını hatırlatan Başkan Yardımcısı, buradan elde ettikleri tecrübe ile V-power’ı ürettiklerini dile getirdi. Şirket yine benzer çalışmalar ile 2009’dan beri Fuelsave’i tüketicinin kullanımına sundu. Ulaşım Alanından Sorumlu Baş Bilimadamı Wolfgang Warnecke de hem teknik olarak hem de eco-marathon gibi organizasyonlara yatırım yapmalarını şu şekilde anlattı: “Talep nereye dönerse biz orada olacağız. Gelişmeleri uzaktan izlemeyi tercih ederseniz hep izlemek zorunda kalırsınız.”

İlk eco-marathon’da 1 litre yakıtla 20 kilometre yol yapılırken bu yıl 30.su yapılan Shell Eco-marathon yarışmasında prototip benzinli araç kategorisinde Fransız Microjoule- La Joliverie takımı, bir litre yakıtla 3 bin 314 kilometre yol kat etti. Bu yıl 4 yeni rekorun kırıldığı organizasyonda şehir konsepti benzinli araç kategorisinde Fransız Lycee Louis Delage takımı 1 litre benzinle 468,8 kilometre yol yaparak rekor kırdı.

Türkiye, katılımın en yoğun olduğu ülkeler arasında

27 Avrupa ülkesinden 3 binden fazla öğrencinin katıldığı organizasyonu 40 bin kişi izledi. Türkiye’yi 7 şehirden 16 takım temsil etti. Shell&Turcas Perakende Satışlar Pazarlama Müdürü Günden Yılmaz, en yoğun katılımı sağlayan ülkelerden birinin Türkiye olduğunu kaydetti. Şehir konsepti kategorisinin, 31 takımın yarıştığı ‘akü beslemeli elektrik’ sınıfında Sakarya Üniversitesi, 144,99 km/kWs derecesiyle 8.ci, Yeditepe Üniversitesi ise 119,01 km/ kWs derecesiyle 9.cu oldu. Prototip kategorisinin, 49 takımın katıldığı ‘akü beslemeli elektrik’ sınıfında Yıldız Teknik Üniversitesi, 24.cü sırayı aldı. Gediz Üniversitesi de 59 takımın yarıştığı prototip benzinli kategorisinde 38’inci oldu.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI