Dolar 32,3835
Euro 35,0525
Altın 2.326,19
BİST 9.098,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Dünyaca ünlü ekonomist Prof. Daron Acemoğlu bilgi üniversite’sinde

Dünyaca ünlü ekonomist Prof. Daron Acemoğlu bilgi üniversite’sinde
22 Haziran 2013 14:55
A+
A-

Daron

İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin 21-22 Haziran tarihlerinde  düzenlediği Orta Doğu ve Kuzey Afrika Ekonomileri Konferansı’nda konuşan MIT İktisat Profesörü Daron Acemoğlu; MENA ülkelerinin kurumlarını güçlendirme sürecinde olduğunu belirtti. Acemoğlu, bu zor ve önemli sürecin yarıda bırakılmaması gerektiğini söyledi.

İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin 21-22 Haziran tarihlerinde düzenlediği Orta Doğu ve Kuzey Afrika Ekonomileri Konferansı tamamlandı. Uluslararası alanda söz sahibi uzmanlar, bölgenin ekonomi politikalarıyla ilgili sunumlar yaptı; bu ekonomilerin ortak özelliklerinin, birbirleriyle olan bağlantılarının ve kendilerine özgü niteliklerinin altını çizerek, bundan sonrası için önerilerde bulundu. Uzmanlar konferansta özellikle bölgedeki en büyük ekonomilere sahip üç

ülkeye; Mısır, İran ve Türkiye’ye odaklandı. Journal of Applied  Econometrics,Borsa İstanbul ve Merkez Bankası’nın sponsorluğunda İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde düzenlenen iki günlük konferansta konuşmacılar; Büyüme Beklentileri ve Gelir Eşitsizlikleri, Para ve Maliye Politikaları, Bütünleşmiş Bir Dünyada Ekonomik Agregasyon Tahminleri, Siyasal Ekonomi, Finansal Piyasalar ve İstikrar başlıklarında sunumlar yaptı.

Tunus Merkez Bankası Başkanı Chedly Ayari, Mısır Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Rania Al Mashat, Lübnan Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Muhammad Baasırı, Türkiye Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Murat Çetinkaya ve Para Piyasası Kurulu Üyesi Ahmet Faruk Aysan ile Dünya Bankası araştırmacılarından Luis Serven’in katıldığı konferansta, MIT İktisat Profesörü Daron Acemoğlu da bir konuşma yaptı. Galatasaray Üniversitesi mezunu olan, dünyanın en çok alıntı yapılan ilk 10 ekonomisti arasında yer alan ve çeşitli çevrelerce Nobel alması beklenen Daron Acemoğlu konferansta James  Robinson ile yazdığı “Why Nations Fail” (Bazı Milletler Neden Başarısız Olur?) kitabı çerçevesinde sunum yaptı. Hem Türkiye’nin hem de Arap ve Kuzey Afrika coğrafyasını kapsayan MENA ülkelerinin kurumlarını güçlendirme süreci içinde bulunduğunu ifade eden Daron Acemoğlu, bu zor ve önemli sürecin yarıda bırakılmaması gerektiğini söyledi.

_mena

“Arap Baharı tamam, şimdi ne yapmalı?”

“Orta Doğu ve Kuzey Afrika’daki ülkelerin (MENA) geleceği, 2011 yılının Ocak ayında Arap Baharı’nın başlamasıyla geridöndürülemez bir şekilde değişmiştir” diyen Bilgi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ege Yazgan ise konferans ile ilgili şu değerlendirmede bulundu: “Bölge ülkeleri açısından ticari ilişkilerin önemi giderek artıyor. Avrupa’daki krizin daha da uzun süreceği düşünülürse, Türkiye’nin kendisine alternatif bir bölgede ekonomik ilişkiler ağı yaratması son derece önemli. Türkeye için önemli olan budurum elbette bölgedeki diğer ülkeler için de önemli. Bu konferansın bölge üzerinde çalışan akademisyenler ve ekonomi politikası uygulayıcılarını bir araya getirerek,bu amaca ulaşmakta faydalı olduğunu düşünüyorum”.

REKLAM ALANI