Dolar 32,3192
Euro 35,0609
Altın 2.309,09
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Dünya ticareti ilk çeyrekte %0,8 azaldı

Dünya ticareti ilk çeyrekte %0,8 azaldı
24 Mayıs 2014 09:40
A+
A-

dunya ticaret ekonomiDünya ticaretinin 2014’ün ilk çeyreğinde gerilemesi, finansal krizin başlamasının üzerinden beş yıldan uzun bir süre geçmesine rağmen küresel boyutta sürdürülebilir bir ekonomik büyümenin halen sağlanamadığının yeni bir göstergesi oldu.

Hollanda Ekonomik Politika Analizi Bürosu (CPB), Mart ayında ihracat ve ithalat hacminin Şubat ayına kıyasla yüzde 0,5 gerilediğini açıkladı. Geçtiğimiz yılın son çeyreğinde yüzde 1,5 yükselen ticaret akışı çeyrek bazda ise yüzde 0,8 azaldı.

CPB, her ay dünyanın dört bir yanındaki 96 ülke ile Sahara altı Afrika’nın da ithalat ve ihracat verilerini topluyor. Kurum, küresel ekonomik büyüme ile yakın korelasyona sahip en güncel ticaret akışı verilerini sağlıyor.

İlk çeyrekte gelişmekte olan Asya ülkelerinde ihracat yüzde 4,5 azalarak en büyük düşüşü kaydetti. İhracatta artış kaydeden tek bölge ise Orta ve Doğu Avrupa oldu.

Asya’daki gelişmekte olan ülkeler ithalatta da en büyük düşüşü kaydeden bölge olurken Japonya’da ise ithalat yüzde 4,5 yükseldi. Bu durum, Nisan ayında yürürlüğe girecek olan satış vergisi artışından önce tüketici harcamalarının yükselmesinden kaynaklanmış olabilir.

CPB’ye göre ABD ile yapılan ticaret de ilk çeyrekte azaldı. Euro Bölgesi’nin ticaretinde ise kayda değer bir değişim olmadı.

Küresel ekonominin yıla zayıf bir başlangıç yaptığına dair başka göstergeler de mevcut.

OECD’den Salı günü yapılan açıklamada 34 üye ülkenin ekonomik büyümesinin geçtiğimiz yılın son çeyreğinin ardından bu yılın ilk çeyreğinde de azaldığı belirtilmişti.

OECD’ye üye ülkelerin birçoğu gelişmiş ülkeler ve aralarında ABD, Japonya ve Almanya da yer alıyor. Çin gibi büyük gelişmekte olan ülkelerin bu yıl yavaşlaması beklendiğinden ekonomistler gelişmiş ülkelerin dünya büyümesini destekleyeceğini öngörüyordu. Ancak son altı aydır yaşanan yavaşlama, gelişmiş ülkelerin destek sağlama ihtimaline yönelik bazı endişelere yol açmıştı.

İlk çeyrekteki yavaşlama büyük oranda geçtiğimiz yılın son çeyreğinde yüzde 0,7 büyüyen ABD’nin sert hava koşullarından olumsuz etkilenmesinden kaynaklandı. Ekonomistlerin birçoğu dünyanın en büyük ekonomisinde büyümenin bu çeyrekte artmasını ve Euro Bölgesi’nin de hızlanmasını bekliyor.

Problemin en akut hale geldiği bölge ise Euro Bölgesi. Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) 5 Haziran’daki politika toplantısında gösterge faizde indirime gitmesi ve ekonomik aktiviteyi canlandırmak için diğer bazı tedbirler alması bekleniyor.

ECB Yönetim Konseyi üyesi Jens Weidmann Perşembe günü yaptığı açıklamalarda politika yapıcıların düşük enflasyondan kaynaklanan risklerle mücadele etmek için sıra dışı tedbirler almaya hazır olduklarını söylemişti.

İlk çeyrekteki yavaşlamanın toparlanmada geçici bir kesintiye neden olacağını düşünen Fed’in ekonomik büyümeyi canlandırmak için başlatılan tahvil alım programını küçültmeye devam etmesi ise muhtemel.

Dünya ticaret akışı 2008 finans krizinin ardından çökmüş ancak 2010 yılında hızla toparlanmıştı. Büyüme, 2010’dan bu yana ilk çeyrekteki yavaşlamaya kadar yavaş ancak istikrarlı bir şekilde ilerliyordu.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI