Dolar 32,3505
Euro 35,1028
Altın 2.309,84
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Dünya devleri gıda güvenliği için birleşti

Dünya devleri gıda güvenliği için birleşti
09 Şubat 2015 11:32
A+
A-

 

P

 IBM ve Mars’tan küresel gıda güvenliğinde yeni girişim

IBM Araştırma Birimi ve dünyanın en büyük çikolata ve şekerleme şirketi Mars Incorporated; gıda güvenliğinde yeni bir yaklaşım sunmayı amaçlayan, işbirliğine dayalı bir gıda güvenliği platformu Gıda Tedarik Zincirini Sıralama Konsorsiyumunu kurduğunu duyurdu.

Küresel gıda arzını korumak kamu sağlığı açısından büyük bir zorluk oluşturmaya devam ederken; yalnızca ABD’de her yıl her altı kişiden biri gıda kaynaklı hastalıklara yakalanıyor ve 128.000 kişi bu sebeple hastaneye kaldırılıyor, 3.000 kişi hayatını kaybediyor ve 9 milyar dolarlık bir tıbbi maliyet oluşuyor. Ayrıca her yıl 75 milyar dolar değerindeki bozulmuş gıda geri çağrılıyor ve imha ediliyor.

Mevcut konjonktürde gıda tedarik zinciri giderek daha küresel ve karmaşık bir hal alırken, IBM ve Mars; gıda güvenliğinin daha iyi anlaşılması ve iyileştirilmesi için genetik verileri kullanan yenilikçi yaklaşımları ortaya çıkarıyor. Bu yaklaşım aynı zamanda tedarik zincirinin daha bütünsel biçimde anlaşılmasını sağlamayı da vadediyor. Yeni Konsorsiyum daha önce benzeri görülmemiş kapsamda bir metagenom araştırması gerçekleştirerek mikro organizmaları ve bu organizmaların normal ve güvenli bir fabrika ortamındaki aktivitelerini etkileyen faktörleri mercek altına alacak. Bu çalışma, gıda tedarik zincirinin baştan sonra tüm sürecini -tarladan tabağımıza uzanan yolculuğunu— kapsayacak. Mikro organizmaların kendi ekolojik ortamlarında nasıl etkileşim kurduklarına dair yeni veriler sunulacak ve bilimsel uygulamalar aracılığıyla nasıl daha iyi kontrol edilebileceklerine ilişkin yeni öngörüler çıkarılacak.

IBM ve Mars Incorporated Konsorsiyumu: Tedarik zinciri gıda güvenliği yönetiminde tamamen yeni yöntemleri ortaya çıkarmaya aday

Konsorsiyumda çalışan bilim insanları ilk adım olarak bakteri, mantar ya da virüs gibi canlı organizmaların genetik parmak izlerini ve tezgah, fabrika ve ham maddeler dâhil olmak üzere, farklı ortamlarda nasıl büyüdüklerini araştıracak. Bu veriler, bakterilerin etkileşim kurma metotlarını anlamaya yönelik daha kapsamlı araştırmalarda kullanılacak.

Mars Incorporated Kurumsal Araştırma ve Geliştirmeden Sorumlu Başkan Yardımcısı Dave Crean şöyle konuşuyor: “Gıda Tedarik Zincirini Sıralama Konsorsiyumu, gıda güvenliğinde devrim yaratma potansiyeline sahip. Yeni tehditleri; daha önce benzeri görülmemiş ölçeklerde saptamak ve çözmek için güçlü bir araca sahip olacağız ve böylece de küresel gıda güvenliğinde kritik atılımlar atılması mümkün olacak. Bu girişimde IBM Araştırma Birimi ile birlikte çalışmaktan heyecan duyuyoruz. Genomi biliminde, gıda ve tarımda küresel inovasyonlar gerçekleştirilmesine yardımcı olacak başka paydaşların da gelecekte aramıza katılacağını umuyoruz.”

IBM Almaden Araştırma Laboratuvarı Başkan Yardımcısı ve Direktörü Jeff Welser ekliyor: “Genom sıralaması, doğal ortama daha yakından bakarak daha önce bilmemiz mümkün olmayan öngörüleri açığa çıkarmayı hedefliyor. Bunu yaparken de verileri kullanan yeni bir tür mikroskop işlevi görüyor. Genom verilerinden öngörüler elde ederek, gıda tedarik zinciri içerisinde sağlıklı ve koruyucu mikrop yönetimi sistemlerini nasıl belirleyeceğimizi, yorumlayacağımızı ve en sonunda da oluşturacağımızı anlama fırsatı yakalayacağız.”

Konsorsiyumda yürütülecek araştırmalar, başlangıçta belirli ham maddelere ve fabrika ortamlarına odaklanacak. Daha sonra ise tüm gıda tedarik zincirini kapsayacak ve çiftçilere yönelik uygulamaları da içerecek. Örneğin, topraktaki mikro organizmaların anlaşılması, çiftçilerin bitkilerini patojenlerden nasıl koruyacaklarını ve aynı zamanda sağlıklı büyüme ve besin alımı sağlayacaklarını öğrenmelerine yardımcı olunması için kritik rol oynayacak.

İlk veri örnekleri Mars Incorporated üretim tesislerinden alınacak. IBM’in genom, sağlık hizmetleri ve analitik uzmanları ise gerekli olan büyük ölçekli bilgi işlem ve veri gereksinimleri için benzersiz bir araştırma ortamı sunan IBM Accelerated Discovery THINKLab laboratuvarından yararlanacak. Araştırmanın ötesinde, test yöntemlerinin düşük maliyetli bir şekilde ve yaygın olarak kullanılmasına olanak sağlanması için, veriler ve bulgular sistematik bir biçimde sunulacak.

Akademi, endüstri ve kamudan yeni üyeler konsorsiyuma katılacak. Konsorsiyum ile ilgili daha fazla bilgi için: Gıda Tedarik Zincirini Dizileme Konsorsiyumu veya www.ibm.com/wildducks adresini ziyaret edebilirsiniz.

 

REKLAM ALANI