Dolar 32,3151
Euro 35,1407
Altın 2.294,85
BİST 9.069,37
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Dünya Bankası küresel büyüme tahminini düşürdü

Dünya Bankası küresel büyüme tahminini düşürdü
07 Ocak 2016 11:09
A+
A-
Dünya Bankası, 2016’da küresel ekonomiye yönelik yayınladığı ilk raporunda, gelişmekte olan ülkelerin büyüme oranlarında yavaşlamanın devam edeceğini, özellikle bu kapsamdaki büyümeyi kontrol eden Çin’deki büyüme hızının düşüşünü sürdüreceği, Rusya, Brezilya ve Hindistan’da da büyümenin güçsüzleşeceği tahmini yaptı.

Türkiye için 2015 büyüme oranı yüzde 4.2 tahmin edilirken, 2016-2018 dönemi için büyümenin yüzde 3.5’lar seviyesinde olacağı raporda yer aldı. Türkiye için, Türkiye’nin Güneydoğusundaki sorunlar ve Suriye savaşı risk unsuru sayılırken, düşük petrol ve emtia fiyatlarının ödemeler dengesi üzerindeki olumlu görünümü devam ettirdiği, büyüme oranının bu unsurlardaki değişmelere bağlı olduğu kaydedildi.

Dünya Bankası, küresel ekonomiye yönelik büyümenin ve ekonomik gelişme tahminlerinin ele alındığı Global Economic Prospects raporunu yayınladı. Raporda, Türkiye’ye ilişkin 2015 sonu büyüme tahmini yüzde 4.2’ye revize edildi. Dünya Bankası, düzenli ülke notunda ikinci çeyrek büyüme verilerine dayalı 3.2 tahminini yapmıştı. Güçlü üçüncü çeyrek büyümesinin ardından 2015 sonu tahmini yüzde 4.2’ye gelirken, 2016 ve 2017 için büyüme tahmini yüzde 3.5’ta sabit tutuldu. Tahmin ufkuna yeni giren 2018 için ise yüzde 3.4 tahmini yapıldı.

Revize üçüncü çeyrek büyümesinden sonra yapıldı

DÜNYA’nın edindiği bilgilere göre Dünya Bankası, Türkiye verisine yönelik yüzde 4’lük üçüncü çeyrek büyümesi sonrası yapılan hesaplamalarla tahmin güncellendi. Türkiye’de dönemsel olarak GSYH üzerinde takvim ve mevsim etkisi önemli rol oynayabiliyor. TÜİK’in takvim ve mevsim etkisinden arındırılmış verileri dikkate alınarak gerçekleştirilen hesaplamalar sonucu Türkiye ekonomisi üçüncü çeyrek sonrası, son çeyrekte herhangi bir büyüme olmasa dahi yüzde 3.9 oranında büyümeye erişmiş durumda. Dördüncü çeyreğe yönelik yapılan tahmin sonucu da 2015 büyümesinin yüzde 4.2’ye ulaşacağı tahmini yapıldı.

OVP’de ilk tahmin, revize tahminden daha iyi

Bu yaklaşıma göre, Türkiye 2015’i yüzde 4’ün üzerinde büyümeyle tamamlayacak. Bu oran, 2015 bütçesi için hazırlanan Orta Vadeli Programda, Türkiye’nin 2015 büyüme tahmini yüzde 4 olarak alınmıştı. 2016 bütçesi için yapılan OVP’de, 2015 sonu için büyüme tahmini güncellendi ve yüzde 3.3’e çekilmişti. Türkiye’nin 2015 sonunda yüzde 4’ler seviyesinde bir büyümesiyle, ilk OVP tahmini, gerçekleşmeye daha yakın yapılmış olacak.

Dünya Bankası Global Economic Prospect raporu bölge notunda Türkiye’nin büyüme revizyonunun, yüksek tüketim, düşük akaryakıt fiyatının net ihracattaki etkisi, Avro bölgesindeki ekonomik aktivitenin güçlenmesi ve düşük ham petrol fiyatlarının ödemeler dengesini iyileştirmesine dayalı olduğu vurgulandı.

Euro bölgesindeki iyileşmenin, Türkiye dahil Balkanlar, Bulgaristan ve Romanya’da büyümeyi canlı hale getireceği kaydedildi. Türkiye’nin 2016-2018 yılları arasındaki büyümesinin yüzde 3.5’lar düzeyinde tahmini yapıldığı ancak, Güneydoğu sorunu ve Suriye sorununa (çözümüne) bağlı olarak bu büyümenin hızlanabileceği vurgulandı.

Riskler sıralanırken, jeopolitik sorunların belirginleşmeye başladığı kaydedilerek, Ukrayna, Rusya yaptırımlarının etkili olduğu anlatıldı. Suriye savaşı ve göçmen sorununun Türkiye ve Balkanları etkileyeceği, düşük emtia fiyatlarıyla ülkelere gönderilen dövizlerin azalmasının büyüme önünde kısıtlayıcı engeller olarak görülebileceği vurgulandı.

EM’lerde sıkıntı devam ediyor

Dünya Bankası raporunda, küresel büyüme tahmini 2015 sonu için yüzde 2.4’ten yüzde 2.9’a revize edildi. Küresel ekonomiye yönelik olarak ise gelişmekte olan ülkelerden kaynaklı sıkıntıların devam ettiğin anlatıldı. Gelişmekte olan ülkelerdeki (EM) zayıf büyümenin 2016’da büyüme üzerinde baskı oluşturmaya devam edeceği kaydedildi.

Gelişmiş ekonomiler olumsuz etkileyecek

Raporda, gelişmekte olan ülkelerin küresel büyümeyi geçen 10 yılda ileri taşıdığını ancak yoksulluk ve gelir adaletinin hala sorun yarattığı belirtildi. Gelecek yıllar için ise gelişmiş ekonomilerin yayılmalarının, gelişmekte olan büyük ekonomilerin büyümesini kısıtlayacağı-engelleyeceği uyarısında bulunuldu.

Gelişmekte olan ülkeler için 2015 sonunda büyüme yüzde 4.3 tahmin edildi ve 2016 için yüzde 4.8 öngörüsü yapıldı. Gelişmekte olan ülkeler arasında ciddi farklılıklar bulunduğu belirtilen raporda, emtia fiyatları ile Rusya, Brezilya ve Hindistan’ın durgunluk içinde kalacağı, Çin’in de geçmişe kıyasla daha zayıf bir büyüme sergileyeceği belirtildi.

REKLAM ALANI