Dolar 32,3715
Euro 35,0331
Altın 2.324,05
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Draghi’den piyasalara önemli mesajlar

Draghi’den piyasalara önemli mesajlar
08 Eylül 2014 10:45
A+
A-

mario_draghi_650_5AMB Başkanı Draghi, faiz indirimi kararı aldıkları toplantının ardından yaptığı konuşmada varlık alımlarına başlayacaklarını açıkladı.

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, Eylül toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında AMB’nin Ekim’de varlık alımına başlayacağını duyurdu. AMB’nin politika faizini yüzde 0.15’ten yüzde 0.05’e indirmesinin ardından konuşan Draghi, faiz oranlarında teknik bir ayarlamanın artık mümkün olmadığını dile getirdi.

Draghi ” Varlığa dayalı menkul kıymet (VDMK) alımına başlayacağız” diye konuştu. Gerekli hallerde sıradışı politika araçlarını kullanmaya devam edeceklerini belirten Draghi, AB ekonomisinde büyüme ivmesinin zayıfladığını ifade etti. Varlık alım programı ile ilgili gelen soruları da yanıtlayan Draghi ” Teminatlandırılmış varlık alım programı daha önce açıklananlardan farklı. Programın karmaşıklığı büyüklüğünü de etkiliyor. Bugün niceliksel genişlemeyi de tartıştık” dedi. AMB üyelerinin büyük çoğunluğunun VDMK alım programından yana olduğunun altını çizen AMB Başkanı, programın büyüklüğünü şu noktada söylemenin güç olduğunu vurguladı. VDMK alım programının var olanı yenileyeceğini de söyleyen Mario Draghi ” program gayrimenkul sektörünü ve reel sektöre verilen kredileri de içerecek” dedi.

Euro Bölgesi’ndeki genel ekonomik tabloyu da değerlendiren AMB Başkanı ” Euro Bölgesi ülkeleri genelinde reformların hızı artırılmalı. Euro Bölgesi ülkeleri bütçe reformlarının kazanımlarını kaybetmemeli” dedi. Büyüme yanlısı reformlara ihtiyacın olduğunu da sözlerine ekleyen Draghi, faiz kararının oybirliği ile alınmadığını ifade etti. Draghi ” Enflasyon ekonomik toparlanmaya bağlı olarak kademeli şekilde artacak. Düşüş eğilimi kısa vadeli ve geçici nitelikte. Ekonomide toparlanma ivmesinin kaybında güvenin azlığı etkili oluyor” yorumlarını yaptı.

Konuşmasında Euro Bölgesi ülkeleri için para politikalarının enflasyonu düşürmede yeterli olmayacağını ve reformların hızlandırılması gerektiğinin altını birçok kez çizen AMB Başkanı Draghi, ” Avrupalı liderlere ne yapacaklarını söyleyemem” dedi.

AMB ayrıca 2016 yılı büyüme tahminini yüzde 1.8’den yüzde 1.9’a yükseltti.

Faiz kararı ve Draghi’nin açıklamalarının ardından euro/dolar paritesi 1,3006’yı gerileyerek 1 yılı aşkın bir sürenin en düşük seviyesini gördü. Euro/TL ise 2,80’in altına indikten sonra TSİ 16:31’de 2,8060 seviyesinde. Stoxx Europe 600 Endeksi ise yüzde 0.77 yükselerek 347.61 puan oldu.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI