Dolar 32,5811
Euro 34,8042
Altın 2.505,56
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Yağmurlu
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 22°C

Dövizdeki çıkış pek çok markanın sonu olabilir

Dövizdeki çıkış pek çok markanın sonu olabilir
28 Kasım 2017 14:06
A+
A-

BMD Başkanı Sinan Öncel, döviz kurunda yükseliş sürdükçe alışveriş merkezinde veya cadde mağazacılığında, dövizle kira ödeyen pek çok markanın sonunun gelebileceğini söyledi.

 

 

Döviz kurlarındaki hızlı yükseliş, güncelleyemedikleri eski kontratlar nedeniyle hâlâ günlük kur üzerinden kira ödemesi yapmak zorunda kalan markaları, mağaza kapatma ya da kira uyarlama davası açma noktasına getirdi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, döviz kurlarında sorunlar arttıkça alışveriş merkezinde veya cadde mağazacılığında pek çok markanın sonunun gelebileceğini söyledi.

Öncel, “Markalarımız dövizli harcamalarının tamamını sermayesinden, çalışanından, imalatçısından veya yatırımından kısarak yapıyor. Mevcut tablonun devam etmesi halinde mağaza kapanışları hızlanacak” diye konuştu.

BMD’nin PricewaterhouseCoopers (PwC) ile birlikte hazırladığı “Birleşmiş Markalar Derneği Üye Performans Analizi”nin açıklandığı toplantıda konuşan Öncel, döviz kurlarının son günlerde yükselmesiyle, güncelleyemedikleri eski kontratlar nedeniyle hala günlük kur üzerinden kira ödemesi yapmak zorunda kalan markaları mağaza kapatma ya da kira uyarlama davası açma noktasına getirdiğini söyledi.

Öncel, 3 yılda döviz kurunun yüzde 70 değerlendiğini hatırlatarak perakendenin Türkiye için stratejik öneme sahip olduğuna işaret etti ve “kur fırtınasına” acil çözüm bulunmaması durumunda faturayı, markaların ve çalışanların ödemek zorunda olacağını belirtti.

BMD üyesi 412 markanın 380 AVM’de ve caddelerde yaklaşık 70 bin mağazada 400 bin kişiyi istihdam ettiğini anlatan Öncel, imalatçılar da hesaba katıldığında sektörün büyük bir ekosistemi beslediğini vurguladı. Öncel, kur sorununa kalıcı çözüm olarak markalara kira ödemelerinde mutlaka TL seçeneğinin de sunulması gerektiğine vurgu yaptı.

“Kimse kepenk kapatmak istemiyor”

Boyner Grup Başkan Yardımcısı Serdar Sunay da müşteriyi canlı tutacak şekilde devamlı kampanyalar yaptıklarını söyledi. Sunay, “Türkiye bulunduğu bölgeden dolayı zor bir dönemin içinde. Mağazalarda hareket var ama o hareketi meydana getirmek için muazzam bir gayret sarfediliyor” ifadelerini kullandı.

BMD Başkan Yardımcısı Suzan Toplusoy ise perakende sektöründe yeni markaların çıkmadığını aktardı. Toplusoy şöyle konuştu: “Bugünkü olumsuz koşullar yeni markaların çıkmasına engel oluyor. Tasarım, Ar-Ge, tedarik ve insan kaynağına da büyük bütçeler ayıran perakende sektörü için kira sorununun çözümü sektörün iki tarafına da fayda sağlayacaktır. Kimse kepenk kapatmak istemiyor.”

REKLAM ALANI