Dolar 32,5147
Euro 34,8095
Altın 2.430,83
BİST 9.716,44
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 19°C

Döviz Kurunun Enflasyona Etkisi Azalıyor

Döviz Kurunun Enflasyona Etkisi Azalıyor
06 Haziran 2017 14:30
A+
A-

Enflasyon Oranı Mayıs ayında yüzde 11.72 seviyesine geriledi. Nişantaşı Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Öğretim Görevlisi Kutay Gözgör, “ Döviz kurunun enflasyonu yükseltici etkisinin azalmaya başladığını ifade etti. Gözgör, yaz aylarında gıda fiyatlarında baz etkisinden dolayı yaşanacak gerileme enflasyon oranının düşmesine önemli katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.

Döviz Kurunun Enflasyona Etkisi Azalıyor

Enflasyon Mayıs ayında yıllık bazda yüzde 11,72 seviyesine geriledi. Geçtiğimiz ay son dokuz yılın en yüksek seviyesine ulaşan enflasyon oranında düşüş sürecinin başladığını söyleyebiliriz. Döviz kurunun gecikmeli etkisi ve gıda fiyatlarında yaşanan oynaklık enflasyon oranının yükselmesinde etkili oluyordu. Özellikle çekirdek enflasyonun yüzde 9,38 seviyesine gerilemesi döviz kurunun enflasyona geçiş etkisini azaldığını gösteren önemli bir etken olarak karşımıza çıkıyor. Gıda fiyatları bir önceki aya göre yüzde 0,55 azalış gösterse de yıllık bazda yüzde 10,08 ile en çok artış gösteren ana kalem olmaya devam ediyor.

Hükümetin gıda fiyatlarına yönelik aldığı önlemlerin etkisini önümüzdeki dönemde görmeye başlayacağız. Aynı zamanda gıda fiyatlarında baz etkisi yaz aylarında enflasyonu azaltıcı yönde destekleyecek gibi görünüyor. Çekirdek enflasyonda yaşanan yavaşlama ve gıda fiyatlarındaki oynaklığın düşmesi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) para politikasında ilave bir sıkılaştırmaya olan ihtiyacını azaltıyor. Bu yüzden TCMB’nin haziran ayında faiz oranlarında değişiklik yapmadığını görebiliriz. Enflasyon rakamları sonrası Dolar TL paritesi psikolojik seviye olan 3.50’nin aşağısını test etti.

REKLAM ALANI