Dolar 32,3610
Euro 34,9649
Altın 2.325,21
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

DÖVİZ KURU BELİRSİZLİKLERİNE KARŞI YAPAY ZEKALI BÜTÇELEME YÖNTEMLERİ

DÖVİZ KURU BELİRSİZLİKLERİNE KARŞI YAPAY ZEKALI BÜTÇELEME YÖNTEMLERİ
09 Ağustos 2018 08:31
A+
A-

 

Son dönemlerde döviz kurunda yaşanan aşırı oynaklık firmaların plan, bütçeleme ve tahminlerini her geçen gün daha da zorlaştırıyor. İş yönetiminin ayrılmaz bir parçası olan finansal öngörüler; firmaların hedefledikleri büyümeye ulaşabilmesi adına en önemli yol göstericilerden biri olurken piyasalarda yaşanan belirsizlik kurumlar adına olumsuz sonuçlar doğurabiliyor. Türkiye’nin ilk yazılım hizmeti danışmanlığı firmalarından Ereteam’in CEO’su Kutlay Şimşek, piyasaların belirsiz seyrine karşı alınabilecek en akıllıca yöntemin yapay zeka destekli yazılımlar olduğunu belirtiyor.

Döviz kurunda meydana gelen değişimler hem yurt içi hem de yurt dışı yatırım ve tüketim kararlarını etkileyerek reel ve finansal sektör üzerinden ekonomiyi bir bütün olarak etkilemektedir. Yaşanan bu hareketliliğin ekonomi üzerindeki ağırlığı düşünüldüğünde döviz kurunda meydana gelen oynaklıklar ekonomiyi bütün olarak etkileyecek kapasitededir. Bu sebeple döviz kurunun oynaklığının analiz edilmesi ortaya çıkabilecek risklerin önceden öngörülmesi ve önlem alınması açısından son derece önemlidir.

Özellikle son dönemlerde finans dünyası için öngörülebilirlik sağlayan yapay zeka destekli yazılımlar firmaların verimliliğini arttırırken döviz kurunun belirsiz olduğu zamanlarda değerli bir kazanç kaynağı haline dönüşüyor. Sürdürülebilir başarı yakalamak isteyen tüm firmalar piyasalarda yaşanan kur belirsizliklerine rağmen artık bu teknolojiler sayesinde plan, bütçeleme ve tahminler yapıyor. Böylelikle büyük veriyi analiz edip sonuçlarını finansal öngörüler eşliğinde stratejiye dönüştüren bu firmalar, bütçelerini çok daha etkili yönetiyor.

Döviz kuruna bağlı olarak piyasalarda yaşanan volatilite karşısında kriz senaryolarının giderek yaygınlaştığı söyleyen Ereteam’in CEO’su Kutlay Şimşek, bu tarz süreçlerde finansal öngörülerin hayat kurtarıcı olduğunu belirtiyor.

Kutlay Şimşek, ‘’Yapay zeka ile kurumlar büyüyen veri havuzlarından istifade edebildiklerinde, resmi düzenlemeleri daha iyi karşılayabilir, kârlarını artırabilir, müşteri deneyimini ve daha fazlasını geliştirebilir dahası perakende finansal hizmetleri çeşitlendirerek doğru bütçeleme yapabilir.’’ açıklamasında bulundu.

‘’Bütçe Hedeflerinde Büyük Verimlilik Elde Ediliyor’’

Büyük veri ile birlikte yapay zeka uygulamalarının finansal öngörülerde devrim yarattığını belirten Ereteam’in CEO’su Kutlay Şimşek, ‘’Kurların çok hareketli ve sürekli yükselme eğilimde olduğu bir dönem içeresindeyiz. Kurun politik birtakım sebeplerin etkisiyle olması gereken değerin üstünde olduğunu gözlüyoruz. Piyasaların bu denli hararetli olduğu bir süreçte şirketlerin bütçeleme ve nakit akım projeksiyonlarını dinamikleştirecek altyapıda olması gerek. Çünkü kur değişkenlik arz ettiğinde finansal enstrümanların kullanılabilmesi, bunların şirketler tarafından planlanabilmesi, öngörülebilmesi çok önemli bir konu. Özellikle kura bağımlı işyerlerinde döviz kurunda gözlenen belirsizlik bu firmalar adına bütçe planlamalarını zorlaştırıyor. Firmaların hangi kuru baz alacakları, kur değişimlerini nasıl tolere edecekleri ve nakit akım dengesini nasıl kuracakları önemli soruların başında geliyor.Bunları doğru yapabilmeleri için aslında yapay zeka destekli yazılımlara ihtiyaç var. Ellerinde böyle akıllı araçların ve altyapıların olması öngörülebilirliği arttırarak verimliliği en üst noktaya taşıyor.’’ dedi.

‘’Bir Sonraki Yılın Bütçesini Garanti Altına Alın’’

Ağustos ayıyla birlikte şirketlerin bir sonraki yılın bütçelerini yapmaya başladıklarını hatırlatan Kutlay Şimşek, ‘’Belirsiz süreçlerde öngörü sağlayan yazılım çözümleri devam eden kur hareketliliğine karşı alınabilecek en akıllıca çözüm.Bu böyle kaotik bir dönemde çok önemli bir öngörü sağlarken firmaların daha fazla rahat etmelerini destekliyor. Bu teknolojiler kur değişimi yaşandığında da kolaylıkla aslında nakit akım ve gelir gider projeksiyonlarını kısa, orta ve uzun vadeli bir şekilde ayarlayabiliyor. Piyasalarda yaşanan belirsizliğin bir miktar süreceğini de düşünürsek şu anda dönem; işletmelerin yapacakları en doğru kararın finansal bilişim yatırımları olduğu görüyoruz. Şimdiden bir sonraki yılın bütçesini garantiye alın.’’ diye konuştu.

REKLAM ALANI