Dolar 32,3212
Euro 35,0652
Altın 2.306,86
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Dönemsel işlerin lokomotifi turizm

Dönemsel işlerin lokomotifi turizm
09 Haziran 2016 10:21
A+
A-

TURİZİM

Yazın gelmesi ile birlikte dönemsel işlerde çalışacak eleman arayışı arttı. Eleman.net’in verilerine göre, son üç ayda dönemsel işlere yönelik iş ilanı sayısı 1.200’ü aşarken, turizm en çok ilan yayınlayan sektör konumunda.

Yaz mevsimi ile birlikte dönemsel işlere yönelik iş ilanları artmaya başlarken, özellikle öğrenciler, hem tatil yaparken para kazanabilecekleri hem de iş hayatını tanıyabilecekleri bu tür işlere ilgi gösteriyor. Mavi yaka ve ara kademe pozisyonlarda lider insan kaynakları platformu Eleman.net’in verilerine göre, mart-nisan-mayıs aylarında yayınlanan dönemsel iş ilanı sayısı 1.240 oldu. İlanların il dağılımında ilk sırayı İstanbul alırken, ikinci sırada Muğla’nın bulunması, turizm sektörünün dönemsel çalışan ihtiyacına ışık tutan bir veri olarak öne çıktı.

Konuya ilişkin bir değerlendirme yapan Eleman.net Murahhas Üyesi Savaş Ünsal, “Dönemsel iş ilanlarının sektörel dağılımına baktığımızda ilk sırada turizmin yer aldığını görüyoruz. Hızlı tüketim malları, gıda, restorancılık ve mağazacılık da ilk beşte yer alıyor. Havaların ısınması ve tatil sezonunun başlaması ile birlikte yoğun bir çalışan ihtiyacının ortaya çıktığı turizm sektöründe, hosteslikten garsonluğa, animatörlükten rehberliğe kadar geniş bir yelpazeden söz etmek mümkün. Ayrıca perakende sektöründe kasiyerlik ve satış danışmanlığı gibi işler de gelir elde etmek ve sektör tecrübesi edinmek açısından son derece cazip” dedi.

Ünsal’ın verdiği bilgilere göre, yaz aylarında düzenlenen fuar, kongre, konser ve festivallerin sayısındaki artış, öğrenci, yeni mezun ve part-time iş arayışında olanlar için de yeni istihdam olanakları sunuyor. Kongre ve fuar hareketliliğinin yanı sıra festival, konser ve özel organizasyonların sayısının artması, dönemsel çalışan ihtiyacını da artırıyor. Dönemsel işler, sadece öğrenciler ve gençler için değil, işsiz olanlar için de birçok farklı iş olanağını beraberinde getiriyor.

Dönemsel İlanların İl Dağılımı
İstanbul İlan Sayısı %46
Muğla İlan Sayısı %12
Ankara İlan Sayısı %6,60
İzmir İlan Sayısı %7,70
Antalya İlan Sayısı %5,35
Bursa İlan Sayısı %4,40
Dönemsel İlanların Sektör Dağılımı
Turizm %18,90
Hızlı tüketim Malları %8,80
Gıda %6,66
Restorancılık %5,55
Mağazacılık %5,40
Dönemsel İlanlarda En Çok Aranan Pozisyonlar
Özel Güvenlik Görevlisi
Garson / Servis Personeli
Forklift Operatörü
Fuar Hostesi
Cankurtaran
Resepsiyonist
Temizlik Elemanı
Barmen
Depo Elemanı
Aşçı
REKLAM ALANI