Dolar 32,4698
Euro 34,7489
Altın 2.478,91
BİST 9.530,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
19°C
Hafif Yağmurlu
Per 16°C
Cum 17°C
Cts 19°C
Paz 20°C

Dolar/TL, iki haftanın zirvesinde

Dolar/TL, iki haftanın zirvesinde
24 Ekim 2017 18:24
A+
A-

Gelişmekte olan ülke paraları dolar karşısında zayıf görünüm sergilerken, yurt içinde kur 3.73’ü aşarak iki haftanın zirvesinde işlem gördü.

 

 Dolarda küresel güçlü seyir, gelişmekte olan ülke para birimleri ve TL’yi baskılamaya devam ediyor. Geçen haftayı 3.68 seviyelerinden tamamlayan ve yeni haftaya 3.70’li seviyelerden başlayan dolar/TL, bugün 3.73’ün üzerine çıktı.

ABD’de imalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi (PMI) Ekim ayında 54.5 öncü değerini alarak beklentileri aşarken sektörün Ocak ayından bu yana en güçlü büyümeyi kaydettiğine işaret etti. Ekim ön verilerinin beklentilerin üzerinde gelmesi ile dolar, gün içi yatay seyrini hafif alıcı yöne değiştirdi, majör paritelerde sert dolar baskısı olmazken gelişen ülke kurlarında yükseliş yaşandı. Dolar/TL, ABD verisinin ardından 3.7368 seviyesine kadar çıktı. Kur, gün sonuna doğru 3.7350 seviyesinde yer aldı.

Hazine, ilan ettiği rakamın altında borçlandı

Jeopolitik riskler nedeniyle artan bütçe açığının finansmanı açısından takip edilen Hazine ihalelerine talep dünden sonra bugün de nispeten düşük kaldı. Bankacılar Hazine’nin ikincil piyasada faizleri daha fazla yükseltmemek adına Ekim ayında hedeflerinin bir miktar altında borçlandığına dikkat çektiler. Ekim ayında toplam 13.6 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık 16.3 milyar TL’si piyasadan toplam 19.7 milyar TL’lik iç borçlanma yapılmasını öngörüyordu. Bu kapsamda bugünkü ihalelerden yaklaşık 11 milyar TL borçlanacağı öngörülen Hazine’nin borçlanması yaklaşık 9.6 milyar TL’de kaldı.

Garanti Yatırım Danışmanlığı Birim Müdürü Tufan Cömert, Hazine ihaleleri sonrası Twitter’da “Bu ay uzun süredir görmediğimiz bir şey oldu. Hazine, ilan ettiği rakamın altında borçlandı. Aslında ihalelere gelen talep fena değil, ama belli ki faiz yüksek. Tabi yine de yüzde 136 gibi bir iç borç çevirme oranından bahsediyoruz” dedi ve ekledi: “ABD tahvil faizleri yükselirken bizim yüklü borçlanmamız sıkıntılı.. Bu yıl için en yüklü itfaları atlattık, belki biraz rahatlarız, ama arz baskısı sürecek gibi görünüyor. Özetle faizde hala durum tatsız.”

Dolarda 3.71 seviyesi izleniyor

Analistlere göre, kurun 3.71 seviyesinin üzerine yerleşip yerleşmeyeceği önemli olacak. Kur, bu seviyenin üzerine yerleşirse 3.75’e doğru ivme kazanmak isteyebilir. Buna karşın, olası geri çekilmelerde ise 3.71 ve 3.70 bölgeleri en yakın destek konumunda. Satış baskısı için 3.70 altı kapanışların görülmesi gerekiyor.

REKLAM ALANI