Dolar 32,3119
Euro 35,1160
Altın 2.302,59
BİST 9.055,64
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Dolardaki yükseliş sürecek mi?

Dolardaki yükseliş sürecek mi?
08 Nisan 2016 14:04
A+
A-

döviz dolar

Destek Menkul Değerler Araştırma Müdürü Murat Tufan hızlı bir şekilde 2.80’den 2.87 seviyelerine ulaşan dolardaki yükselişin sürebileceğini kaydetti. Tufan, bunda özellikle iç taraftan gelen faiz indirimi ile ilgili mesajların etkili olduğunu belirtti.

FED’in hafta içerisinde yayınlanan toplantı tutanaklarında (FOMC) güvercin tonda mesajların teyit edilmesinin ardından, faiz artırımında temkinli olunacağı sinyalinin piyasalar tarafından ılımlı şekilde fiyatlanmaya devam ettiğini kaydeden Tufan, doların küresel ölçekte ise gevşemesinin sürdüğünü ifade etti. Ancak kurda FED’in güvercin tondaki açıklamalarından ziyade faiz indirimi noktasında gelen mesajların fiyatlandığını ve kurun yönünü yeniden yukarıya çevirdiğinin gözlemlendiğini belirten Tufan kurun yukarı yönlü hareketinin devam edebileceğini belirtti.

Aniden 2,80’den 2,87 seviyesine yükseldi

Tufan, “Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş’ın Merkez Bankası’nın faiz indirmesinin tam zamanı ve bunun radikal şekilde yapılması gerektiği yönünde gelen açıklamaları ve Moodys’in Basel III’ün tam olarak uygulanmasıyla bazı Türk bankalarının ek sermayeye ihtiyaç duyabileceğini belirtmesi kurun 2.83 seviyelerinden 2.87’leri test etmesine neden oldu. Fed’ in faiz artırımı noktasından temkinli olacağına dair beklentilerin kuvvetlenmesinin ardından risk iştahının gelişmekte olan ülke para birimlerine bu defa olumsuz yansıdığını söyleyebilirim. Unutmayalım ki Fed’ in faiz artıramayacak güçte olduğu yönünde gelen her mesaj, piyasalarda yeni bir panik dalgasına neden olacaktır.” dedi.

Ay içerisinde TL varlıkları açısından oldukça kritik virajlar bulunduğunu belirten Tufan, “En önemlisi kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’ten gelecek. Türkiye’nin yatırım yapılabilir kredi görünümde herhangi bir değişiklik beklenmiyor ancak olası bir hamle ya da negatif tonda gelecek bir açıklama kurun yukarı yönde hareketlerini destekleyebilir. İlk çeyreğe yurtiçi piyasalar oldukça iyi başladı. Yılın başında %9.5’in üzerini gören manşet enflasyon şuan %7.5’e geriledi. Son çeyrekte yakalanan %5.7’lik büyüme (2015 yılının genelinde %4) ile beraber içerideki göstergeler TL varlıkları açısından sevindirici gelişmeler olarak ön plana çıkıyor. Özellikle manşet enflasyonda görülen geri çekilme, piyasa katılımcılarının 20 Nisan’da yapılacak PPK toplantısı öncesi faiz indirimlerinin devam etmesi beklentileri arttığını ve bunun daha sesli dile getirilmeye başlandığını söylemek isterim. Yılbaşından bugüne kadar yaşanan FED iyimserliğinin orta ve uzun vade de sürmeyebileceğini ve doların yıl içerisinde yeniden değer kazanacağını düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Bir diğer önemli virajın ise, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçının görev süresinin ay içerisinde dolması ve yeni başkanın kim olacağı olduğunu belirten Tufan, “TL varlıklarının yanında büyüme ve enflasyon gibi makro ekonomik datalarımızın yıl başından bugüne hızla toparlanma göstermesi Merkez’den faiz indirim beklentilerini artırdı diyebilirim… Bundan dolayı koridorun üst bandında 25 -50 baz puanlık bir faiz indirimi borsamızı pozitif yönde destekleyecektir ancak kurda yukarı yönde hareketlere neden olacaktır.” dedi.

BIST100’de 87 bin hedeflenebilir

Borsada ise özellikle mevcut haber akışlarının satışlara neden olmasının yanında kritik 84 bin direncinin kırılamamasının da önemli bir etken olduğunu kaydeden Tufan, “80 bin psikolojik seviyesinin üzerinde kaldığı sürece kısa ve orta vadede bir türlü kırılamayan 84 bin direnci ve 87 bin dirençleri hali hazırda hedeflenebilir. Kur tarafında ise, 2.8400 önemli bir destek seviyesi ve bu seviyenin üzerinde kalıcılık sağlamaya devam ederse 2.90 -2.91 dirençleri bizleri bekliyor olacaktır. Moody’s’in bugün Türkiye’nin kredi notu ve not görünümünde olumsuz bir değerlendirmede bulunmaması TL varlıklarında değer kazanımına neden olabilir. Bir diğer senaryoda ise, yani kuruluşun not görünümünü aşağı yönlü revize etmesi ya da olumsuz ifadeler yer vermesi halinde ise, Lira’daki zayıflık kuru yukarı çekecektir.” dedi.

REKLAM ALANI