Dolar 32,5139
Euro 34,9434
Altın 2.435,50
BİST 9.792,26
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C

Dolarda düşüş sürüyor

Dolarda düşüş sürüyor
24 Ağustos 2017 10:03
A+
A-

 Dün günü 3,50 seviyesinin hemen altında tamamlayan Dolar/TL, bu sabah 3.48’in altına geriledi.

Dolar/TL, uzun süredir beklenen psikolojik seviye olan 3.50’nin hafta başında aşağı yönde kırılmasının ardından, gelişmekte olan ülke para birimlerine artan girişlerle dün gece saatlerinde düşüşünü hızlandırdı.

Yaklaşık bir aydır 3.50-3.55 bandında sıkışık bir seyir izleyen dolar/TL hafta başında 27 Haziran’dan bu yana en düşük olan 3.4920’ye kadar geriledi. Dün günü 3.50’nin hemen altında tamamlayan kur gece saatlerinde ise düşüşünü hızlandırdı ve 3.48’in altına geriledi. Dolar/TL bu sabah ise güne saat 3.4816/3.4821 seviyesinden başladı.

KapitalFx’in sabah raporunda, küresel piyasalarda doların Jackson Hole konuşmaları öncesinde yatay bir seyir izlediği ancak gelişmekte olan ülke para birimlerine yönelik bir giriş olduğuna dikkat çekilerek şöyle denildi:

“Buna karşılık kur tarafındaki etki (düşüş) yoğunlukla TL’de diğer yüksek getirili gelişmekte olan para birimlerindeki güçlenmeden gelmektedir. ABD 10 yıllık tahvilin getirisinin yüzde 2.20 olduğunu düşünecek olursak, nerdeyse ABD 10 yıllık tahvil getirisi kadar reel faizimiz var. Bu bizi yüksek getirili bir piyasa yapıyor ve yüksek getiri arayışındaki yabancı ilgisinin TL varlıklara artmasını sağlıyor. Bayram tatili öncesinde yerlilerin TL talebindeki artış da yine kurdaki düşüşte etkili olan bir başka unsurdur. Kurda 3.47 ve 3.45 kısa vadeli destek noktaları, 3.52 altında olduğu sürece olumlu yaklaştığımız TRY’nin 3.49 seviyesinin de altına geçmesi, yurt içi fiyatlama eğiliminin pozitif kalmasını sağlamaktadır.”

Bankalar piyasalarda yön belirleyici olacak gelişmeyi bugün başlayarak ve yarın da devam edecek olan ABD Merkez Bankası’nın (Fed) Jackson Hole’de düzenleyeceği yıllık sempozyum olacağını belirtiyorlar.

Her ne kadar Avrupa ve ABD merkez bankası başkanlarının para politikasına ilişkin güçlü bir sinyal vermesi beklenmese de, açıklamalar yakından takip edilecek.

Uzmanlar, Fed yetkilileri arasında düşük enflasyon endişelerinin yaygın olduğunu gösteren tutanakların ardından Yellen’in piyasalara yön verecek bir açıklama yapmasının beklenmediğini belirtiyorlar. ECB Başkanı Mario Draghi ise konuya yakın iki kaynağın verdiği bilgiye göre, para politikası hakkında yeni mesajı vermeyecek.

Analistler alım öneriyor

Analistler kurda 3.50 civarının genel olarak lokaller açısından alım fırsatı olarak görüldüğünü, dolayısıyla bu seviyenin altında bayram dönemi öncesi bireyselde dövizden TL’ye dönüş görülmesi alışkanlığına rağmen özellikle kurumlardan döviz talebi beklendiğine de dikkat çekiyorlar. Bir çok analist döviz ödemesi olan kurumlara 3.50 seviyesi altından alım öneriyor.

Dolar/TL’de yaşanan bu düşüşle birlikte kur yaklaşık 2 ayın en düşük seviyelerinde seyretmeye devam ederken kur saat 09.30’da 3,4837 seviyesinde hareket etti. Aynı dakikada euro/TL ise 4,1137 ‘den işlem gördü.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

10.00 Türkiye, temmuz ayı konut satışları
11.30 İngiltere, ikinci çeyrek GSYH
17.00 ABD, temmuz ayı ikinci el konut satışları

REKLAM ALANI