Dolar 32,4708
Euro 34,5326
Altın 2.472,05
BİST 9.567,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Çar 19°C
Per 19°C
Cum 15°C
Cts 18°C

Dolar yön değiştirebilir

Dolar yön değiştirebilir
09 Temmuz 2014 09:11
A+
A-

dolar2014’ün doların yılı olacağı yönündeki beklentiler gerçekleşmezken, uzmanlar dolarda seyrin neden değişebileceğini açıkladı.

Uzmanlar son aylarda ABD hazine tahvillerinin getirilerinin düşük kalmasıyla beklentilerin altında bir performans sergileyen dolarda seyrin değişebileceğine işaret ediyor.

HAZİRAN VERİSİ İŞLERİ DEĞİŞTİREBİLİR

Uzmanlar Haziran ayında beklentilerin üzerinde gelen istihdam rakamlarının doların yükselmesini sağlayabileceğini söyledi. Bank of America Merrill Lynch stratejistleri Priya Misra ve Ian Gordon yazdıkları bir notta, “Dolar son dönemde Hazine Tahvilleri’nin düşük getirisinden dolayı zarar gördü ancak ekonomik veriler iyi geldikçe doların hareket eğrisi de yükselişe geçiyor. Dolar önümüzdeki dönemde değerlenebilir” dedi. Özetle, ABD ekonomisinde işler iyiye gittikçe, Hazine Tahvilleri’nin getirisi de artacak ve bu da doların değerlenmesi anlamına gelecek.

BEKLENTİLERİ KARŞILAMADI

Uzmanlar aylardır 2014’ün Fed’in geri çekilmesi, iyileşen ekonomi ve merkez bankalarının gevşek para politikalarının etkisiyle doların yılı olacağını söyledi. Ancak göstergeler doların diğer para birimleri karşısında değer kaybettiğini gösterdi. Dolar endeksi yılın ilk yarısında zayıf bir seyir izledi. Bu sırada Brezilya reali, Yeni Zelanda doları, Avustralya doları, Japon yeni ve İngiliz sterlini yüzde 3 ile yüzde 6 arasında değerlendi.

NEDEN ZAYIF KALDI?

Peki doların zayıf kalmasının nedeni ne? Uzmanlar, ABD Hazine Tahvilleri’nin düşük getirisinin doların değer kazanmasını engellediğini söylüyor. Bakıldığında devlet tahvillerinden elde edilen kazançlar düştüğünde, ülkelerin para birimlerinin de değer kaybettiği görülüyor. Son olarak Japonya Merkez Bankası 2013’te parasal genişleme musluklarını açtığında, Japon yeni yüzde 13 değer kaybetmişti.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI