Dolar 32,3266
Euro 35,0806
Altın 2.297,91
BİST 8.987,35
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Dolar yeni haftaya nasıl başladı?

Dolar yeni haftaya nasıl başladı?
06 Kasım 2017 10:07 | Son Güncellenme: 06 Kasım 2017 10:08
A+
A-

Dolar kuru geçtiğimiz hafta ABD ve Türkiye eksenli gelişmelerin yanı sıra beklenenin üzerinde gelen enflasyon rakamlarının etkisi ile 3.88 TL seviyelerine tırmandı.

Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) ekim ayında yüzde 1.70 seviyesinde olan beklentilere karşın yüzde 2.08 oranında artış gösterdi. Yıllık enflasyon yüzde 11.90 olarak gerçekleşirken, yıl sonuna dönük tek haneli enflasyon beklentilerinin zora girmesine neden oldu.

Bu haftaya bakıldığındaki yurtdışındaki gelişmelerin yanı sıra yurtiçindeki ekonomik veriler takip edilecek.

Dolar saat 07.25 itibariyle 3.8794 TL’de el değiştirdi.

KÜRESEL BELİRSİZLİK VE HABER AKIŞI

HSBC Portföy Stratejisti İbrahim Aksoy, Eylül’den bu yana doların küresel değerlenmesi, Kuzey Irak’ta yapılan referandum ve ABD ile ilişkilerde gelişmelerle döviz kurunda önemli bir yükseliş olduğunu söyleyerek, “Lira, dolar karşısında 7 Eylül’den bu yana yüzde 12.4 düşüşle en fazla değer kaybeden gelişmekte olan piyasa para birimi durumunda. Yüksek faize rağmen görülen bu negatif ayrışma kısmen Türkiye’ye dair haber akışının lira üzerindeki olumsuz etkisini yansıtıyor” dedi.

ABD-Türkiye ilişkileri konusunda henüz pozitif bir haberin olmadığı bir ortamda döviz kurunda düşüş için küresel haberlere odaklanılacağını söyleyen Aksoy, “Trump’ın şimdiki beklentinin aksine vergi indirim paketini yasalaştıramayacağına dair bir beklenti oluşması durumunda dolarda küresel bir zayıflık görülebilir. Fakat küresel gelişmelerdeki belirsizlik ve yurtiçine dair haber akışı lira konusundaki temkinli duruşun şimdilik korunması gerektiğine işaret ediyor” dedi.

Öte yandan geçtiğimiz hafta dolarda yaşanan yükselişe karşın borsada da yükseliş görüldü. Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, haftayı yüzde 3,16’lık kazançla 111 bin 293 puandan kapattı.

Kapalıçarşı’da işlem gören 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı geçen hafta yüzde 1,67’lik artışla 158,60 lira, Cumhuriyet altınının satış fiyatı da yüzde 1,63’lük yükselişle 1061 lira oldu.

S&P DEĞİŞİKLİK YAPMADI

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), cuma günü piyasa kapanışının ardından yaptığı açıklamada beklentilere uygun harekete ederek Türkiye’nin kredi notu ve görünümünü değiştirmediğini duyurdu.

Türkiye ile ilgili son değerlendirmesini 5 Mayıs 2017’de yapan S&P, yabancı para cinsinden kredi notunu “BB”, yerli para cinsinden notunu “BB+” seviyesinde, not görümünü de “negatif” olarak teyit etmişti.

REKLAM ALANI