Dolar 32,4734
Euro 34,9533
Altın 2.437,28
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 18°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C

Dolar-TL’de 3.00 seviyesinin üzeri yeniden gündemde

Dolar-TL’de 3.00 seviyesinin üzeri yeniden gündemde
29 Şubat 2016 10:58
A+
A-

Goldman Sachs: Dolar 3,15 olur

Dolar –TL Cuma günü, son zamanların en sert yükselişini kaydederek 3.00 seviyesine kadar geldi. Dolardaki bu yükselişin devam edip etmeyeceği, 3.00 seviyesinin üzerindeki fiyatlaamaların yeniden gündme gelip gelmeyeceği merak ediliyor. Destek Menkul Değerler Araştırma Müdür Yardımcısı Adnan Çekcen, Doalr-TL’de kısa süreli yeni hedefin 3.04 olduğunu kaydetti.

Çekcen, “Geride bıraktığımızda haftanın son işlem gününde Dolar belki de son zamanların en sert yükselişini kaydetti. Sabah saatlerinde 2.92’lerde fiyatlanan kur akşam kapanışa doğru 3.00 TL direncini test etti. Doların en son bu ani yükselişinin arkasında en önemli 3 sebebi ön plana çıkartabiliriz. Güney Afrika, güçlü ABD verileri ve Hatay sınırında düşürülen insansız hava uçağının düşürüldüğüne dair haber akışı TL varlıklarını zayıflattı. Saydığımız üç gelişme, aynı günde gerçekleşince TL’nin dolara karşı kaybı %2’yi aştı. ABD büyüme verisi %1’e revize edilirken, kişisel tüketim harcamaları (PCE) ise yıllık %1.7 ile 2012 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Özellikle PCE enflasyonu FED’in faiz artırım sürecinde baktığı en önemli gösterge olarak biliniyor. Michigan Tüketici Güven endeksi de aynı gün beklentileri aşınca ABD 2 yıllık tahvil faizi son 1 ayın zirvesine çıktı ve günlü %10’un üzerinde yükseldi. Son olarak Hatay’ın Suriye sınırında insansız bir hava aracının düşürüldüğüne dair yer alan haberlerin ardından kurdaki yükseliş hız kazandı ve Dolar, 3.00 direncine dayandı.” diye konuştu.

Piyasalar açısından bir diğer önemli gelişmenin de Güney Afrika’dan gelen haberler olduğun belirten Çekcen, “Gelişmekte olan bir ülkede yaşanan siyasi istikrarsızlık diğer gelişmekte olan ülke piyasalarını da direkt etkiliyor. Bir zamanlar kırılgan 5’li grubu olarak tanımlanan grup içerisinde başı çeken bu ülkede yaşanan bir olay diğer ülkelere de sıçrayabiliyor. Güney Afrika Maliye Bakanı Pravin Gordhan’ın istifa edeceğine yönelik çıkan haberler ülkede yaşanan karışıklığa farklı bir boyu kazandırdı. Kemer sıkma politikalarıyla ezilen Güney Afrika halkı eylemlerine devam ederken, piyasa dostu olarak bilinen Gordhan’un olası ayrılığı durumunda, ülkede son 2 ayda 4.maliye bakanı istifa etmiş olacak. Son 1 haftadır Dolar/Rand kuru ise bu gelişmelerle %5’i aştı. Haberlerin akmaya başladığı anlarda ise dolar/TL yükselişe geçti.” dedi.

Dolardaki yükselişin devam edebilmesi için 2.96 desteğine dikkat edilmesi gerektiğini kaydeden Çekcen “Teknik görünümde ise hafta boyunca yükseliş denemeleri yapan kur 2.96 direncini bir türlü aşamıyordu. Cuma günkü ralliyle Dolar-TL yeniden 3.00 seviyesini test etti. Şu sıralarda ise 2,9650 üzerinde fiyatlanan dolardaki yükselişin devam edebilmesi için 2.9500-2.9600 üzerinde kalıcılık sağlanması gerekiyor. Eğer bugün bu seviye üzerinde kalıcılık sağlanırsa tekrardan bir 3.00 denemesi görebiliriz. Hatta 3.00 seviyesi aşılırsa 3.02-3.04’ler gündeme gelebilir.” diye konuştu.

Çekcen, Güney Afrika’daki gelişmelerin geçici bir durum olsa da takip edilmesi gerektiğini bunun yanısıra bir diğer önemli datanın da bu hafta ABD’de açıklanacak Tarım Dışı istihdam verisi olduğunu kaydetti. Çekcen “Eğer bu veri de beklentileri aşarsa kurda tekrardan 3.00 üzerinde bir fiyatlama görebiliriz. Hem ABD verilerinin seyri hem de gelişmekte olan ülke piyasalarındaki olayların göz önünde bulundurulması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

REKLAM ALANI