Dolar 32,5777
Euro 34,8293
Altın 2.419,06
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 20°C
Cts 19°C

Dolar savaş endişesiyle tırmanışa geçti

Dolar savaş endişesiyle tırmanışa geçti
16 Şubat 2016 12:10
A+
A-

Kurdaki yükseliş, döviz mevduatlarını 30 milyar dolar artırdı

Ocak ayı itibariyle tarihi zirvesine yeniden yaklaştıktan sonra FED’in Mart ayında faiz artırmayacağı endişesiyle düşüşe geçen dolar, Suriye’den yaşanabilecek 3. Dünya Savaşı endişeleriyle tekrar tırmanmaya başladı. Yatırımcının altının ardından ikinci güvenli liman olarak gördüğü dolardaki beklentileri Destek Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Aysun Göksu değerlendirdi.

Küresel ekonomiye ilişkin belirsizlikler artarak devam ederken dış piyasada FED kaynaklı gelişmeler ve iç piyasada jeopolitik gelişmeler kur üzerinde etkili olmaya devam ediyor. Geçtiğimiz hafta FED Başkanı J. Yellen’ın faiz artırımının gecikmesine işaret eden açıklamaları dolara değer kaybettirirken iç tarafta sınır bölgesinde yaşanan güvenlik endişeleri kuru yukarı yönlü destekledi. Geçtiğimiz günlerde Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Halep’e bağlı Azez ilçesinde terör örgütlerini angajman kuralları çerçevesinde ateş altına almıştı. Her ne kadar hükümet yetkilileri tarafından Türkiye’nin Suriye’ye girme niyeti bulunmadığına dair açıklamalar yapılsa da Suriye temelli jeopolitik kriz piyasalarda endişe kaynağı olarak fiyatlanmaya devam ediyor.

“Altından sonra ikinci güvenli liman”

Yellen’ın açıklamalarının ardından gerileyen kur, yurt içinde yaşanan güvenlik endişeleri sebebiyle Türk Lirası varlıklarının zayıflamasıyla tekrar 2.93 seviyesinin üzerine yükseldi. Küresel hisse senetleri piyasasında azalan risk iştahı ve düşük petrol fiyatlarından da destek bulan kurun 2.95 seviyesi üzerinde tutunmakta zorlandığını görüyoruz. Bu hafta açıklanacak olan Ocak ayı FOMC toplantı tutanakları, Çin ve ABD enflasyon verileri dolar kuruna yön verebilecek gelişmeler olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle ABD tarafından iyileşmeye işaret eden makroekonomik verilerin gelmesi, petrol fiyatlarının toparlanma göstermesi FED’in faiz artırım sürecinde elini güçlendirebileceğinden dolarda değer kazanımı devam edebilir. Ayrıca iç tarafta yaşanan güvenlik endişelerinin devam etmesi de Türk Lirası varlıklarından çıkışa neden olacağından ve doların altının ardından ikinci bir güvenli liman olduğu algısı kurun yukarı yönlü destek bulması beklenebilir.

Tüm bu gelişmeler ile birlikte kurda kritik 2.95-2.96 bandının aşılmasıyla alımlar hız kazanabilir. Bu seviyelerin geçilmesiyle birlikte 3.00 psikolojik direnci hedeflenebilir. Olası geri çekilmelerde ise 2.95 seviyesi altındaki fiyatlamalarda 2.93 destek seviyesi test edilmek istenebilir. Borsa İstanbul tarafında ise, sınır bölgesinde yaşanan jeopolitik gerilimin etkisiyle satış baskısı devam edebilir. 70 bin desteğinin önemli olduğu endekste bu seviyenin altında bir fiyatlama görmediğimiz sürece toparlanma görülebilir. Yükselişlerde 72 bin kritik direnç seviyesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu seviyenin aşılamaması durumunda yükselişler sınırlı kalabilir. Olası geri çekilmelerde ise 69 bin 500 desteği hedeflenebilir.

REKLAM ALANI