Dolar 32,3249
Euro 35,0645
Altın 2.308,47
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Dolar kuru ihracat rakamları sonrası sert düşüş devam ediyor

Dolar kuru ihracat rakamları sonrası sert düşüş devam ediyor
01 Ekim 2018 17:57 | Son Güncellenme: 01 Ekim 2018 17:58
A+
A-

Dolar / TL, eylül ayı ihracat rakamının yüzde 22,25 artışla 14,5 milyar dolara yükselmesi ve cari açıktaki düşüş beklentisiyle öğlene doğru 5.90 seviyesine dek indi ve dolar güne başladığı 6.06 TL’den seviyesinden gün içinde 5.9088 TL’ye geriledi. Bu, aynı zamanda 17 Ağustos’tan bu yana görülen en düşük seviye.

Dolar kurundaki yüzde 2’yi aşan hızlı düşüşte Rabobank stratejisti Piotry Matys’nin doların 5.69’a kadar çekileceğine dair raporu da etkili oldu.

Dolari kapanış öncesi akşam saat 17:20 sularında 5.95 TL civarında el değiştiriyor.

Dolar / TL’de Merkez Bankası’nın 625 baz puan faiz artırımı ve açıklanan Yeni Ekonomi Programı ile başlayan TL’nin değer kazanma eğiliminde Almanya ve Avrupa Birliği ile ilişkilerin düzeltilmesi için yapılan girişimler, rahip Brunson’ın serbest bırakılması ihtimalinin artmasıyla ABD ile normalleşme sinyalinin verilmesi de öne çıkan gelişmeler arasında.

Döviz borçlanmalarının çevrilmesinde yoğun bir süreç olan Eylül ve Ekim aylarının yarısının geride kalmasının ardından, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ABD ve Almanya ziyaretlerinin önümüzdeki dönemde doğrudan dış yatırımların
artabileceği beklentisini de doğuruyor ve piyasalarda pozitif seyir devam ediyor.

ENFLASYON BEKLENECEK

Piyasaların yurtiçinde bu haftaki en önemli gündem maddesi Çarşamba günü açıklanacak olan enflasyon verisi. Reuters anketine göre TÜFE’de Eylül ayı gıda fiyatlarında, son enerji zamları ve TL’deki değer kaybının etkisiyle yüzde 3.6 artış beklenirken, yıl sonu için tahminler de yüzde 21.8’e yükseldi. Aylık artışın yüzde 3.6 seviyesinde gerçekleşmesi halinde yıllık enflasyonun Eylül’de yüzde 21.3 civarına yükseleceği hesaplanıyor.

Ağustos’ta yıllık enflasyon yüzde 17.9 seviyesindeydi. Ekim ayında piyasaların gözü asıl olarak ise ABD ile ilişkilerin bozulmasına neden olan ev hapsinde tutulan ABD’li Rahip Andrew Brunson’ın 12 Ekim’de yapılacak olan mahkemesinde olacak.

REKLAM ALANI