Dolar 32,3372
Euro 35,0918
Altın 2.308,16
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Dolar haftaya 3 TL’yi geçebilir

Dolar haftaya 3 TL’yi geçebilir
11 Aralık 2015 12:25
A+
A-

12_ulke_dolara_karsi_paralarini_birlestirecek13781106580_h1068900

Küresel piyasalar FED’in faiz kararına odaklandı. Amerikan Merkez Bankası’nın en az 25 baz puanlık artışı olası senaryo olarak karşımıza çıkarken, bu durumda Dolar’ın 3 TL’yi geçmesi bekleniyor. Destek Menkul Değerler uzmanları 3 ayrı senaryo yaşanabileceği yorumunu yapıyor. 

1 – ‘’25 Baz Puan’’ Senaryosu

EMRE ÖZGÜVEN – Destek Menkul Araştırma Uzmanı

2015 yılı boyunca sözlü yönlendirmeler ile piyasaları oyalayan FED’in haftaya gerçekleşecek yılın son ve en kritik toplantısında faiz artırımına gitme ihtimali oldukça artmış durumda. Gelinen noktada olası bir faiz artırımının ertelenmesi FED’in kredibilitesini derinden sarsabileceği gibi, piyasalar üzerinde de faiz artırımına kıyasla daha fazla sarsıntı yaratabilir. ABD istihdam ve işsizlik rakamları belli bir çizgiye oturmuş görünse de, enflasyonda beklenen ivmenin kaydedilememesi, bu hamlenin gecikmesindeki en önemli faktör olarak değerlendirilebilir. Enflasyonun belirlenen hedefine ulaşması ötelendikçe, FED’in faiz artırım hamlesi de ileri bir tarihe bırakıldı. Önümüzdeki hafta gerçekleşmesi beklenen FED’in faiz artırımına yönelik en güçlü sinyal Eylül toplantısında verilmişti. FED Başkanı Yellen, enflasyonun dış kaynaklı faktörler sebebiyle bir süre daha düşmesinin beklendiğini ve bundan sonraki aylarda istihdam verisi güçlü geldiği sürece de faiz artırımının geleceğini söylemiş, faiz artırımının önündeki en büyük engel olan enflasyon konusunda dikkatleri orta vadeye çekerek faiz artırımının önünü açmıştı. Ağustos ayındaki Çin merkezli küresel sarsıntının da etkilerinin azalması ile piyasa beklentisine paralel olarak 16 Aralık’ta FED’in 25 baz puanlık bir faiz artırımına gitmesi bekleniyor. Bu beklentilerin son dönemde büyük ölçüde fiyatlanmasıyla, en azından böyle bir hamle ile volatilite artsa da, etkilerinin 2015 yılı genelindeki beklentilere kıyasla daha sınırlı kalma ihtimali mevcut gözüküyor. Böyle bir durumda USDTL üzerinde 4-5 kuruşluk bir ekstra prim yaratılarak, 2.95 – 3.00 aralığı hedef konumuna gelebilir.

2-‘’50 Baz Puan’’ Senaryosu

AYSUN GÖKSU- Destek Menkul Araştırma Uzmanı

Piyasalar için son eşik olan, FED’in yılın son toplantısı için geri sayımın başlamasıyla piyasalarda hareketliliğin arttığını görüyoruz. Hatırlamak gerekirse 27-28 Ekim tarihlerinde yapılan toplantının tutanaklarında Aralık ayında faiz artışının uygun olacağı vurgulanırken faiz artışının kademeli olacağı konusunda büyük oranda uzlaşıldığı bilgisi yer almıştı. Tutanakların açıklanmasının ardından konuşan FED Başkanı J. Yellen ise sıkılaştırma sürecinin kademeli olarak yürütülmesini beklediğini ifade etmişti. Piyasa bu açıklamaların ardından faiz artırımının zamanlamasından çok ne oranda artırılacağına odaklandı diyebiliriz. Piyasanın ağırlıklı olarak yüzde 0.25 oranında bir artış öngörüsünün olduğunu belirtmekte fayda var. Gelecek hafta yapılacak toplantıda faiz artırımı kararının alınması durumunda ilk etapta başta gelişmekte olan para birimleri olmak üzere birçok para biriminin Dolar karşısında değer kaybetmesi kaçınılmaz olacaktır. FED’in beklentilerin aksine yüzde 0.50 oranında faiz artırımı gerçekleştirmesi durumunda ise piyasaların buna sert fiyat hareketleriyle reaksiyon vermesi beklenebilir. Kur açısından değerlendirecek olursak, FED’in bu beklenmedik sürpriz hamlesi elbette Türk Lirası varlıklarında zayıflamaya neden olacaktır. Böyle bir durumda Dolar/TL paritesi hızlı yükselişlere sahne olabilir ve kurda 3.07 olan tarihi zirvenin tekrar denenmesi söz konusu olabilir.

3-Faizi Artışı Olmaması Senaryosu

ADNAN ÇEKÇEN – Destek Menkul Araştırma Müdür Yardımcısı

Piyasa fiyatlamalarına baktığımızda FED’in faiz artırımını yaklaşık ‘’%80 ihtimalle’’ önümüzdeki hafta yapması bekleniyor. Doların küresel piyasalardaki güçlü seyri ve MSCI gelişen ülke endekslerinde son 1 aydaki %4.50’luk kayıp bu duruma işaret ediyor. FED kanadından son açıklamalara bakılırsa Aralık ayı faiz artırımı için oldukça uygun bir tarih. Aynı zamanda olumlu ABD dataları da FED’in elini güçlü tutuyor. Genel olarak piyasa 25 baz puanlık bir faiz artırımına hazır. Fakat FED, beklentilerin çoğunu göz ardı edip bu ayı da pas geçerse ve bunu 2016 yılına ertelerse , bu beklentiyi satın alan piyasa aktörlerini ‘’dolar satımına’’ yöneltebilir. Yani dolarda ‘’bu sürpriz karar sonrası’’ sert bir gerileme görebiliriz ve başta gelişmekte olan ülke endeksleri olmak üzere tüm küresel borsalarda bayram havası yaşanır. Ancak buna farklı bir açıdan baktığımızda FED’in faiz artırımına gitmesi kadar gidememesi de ciddi bir risk durumunu yansıtıyor. Çünkü FED’in faiz artıramaması hem ABD ekonomisinin toparlanmadığı hem de küresel talep endişelerinin derinleştiği anlamına geliyor. Böyle bir durumda piyasalarda sürpriz karar sonrası bayram havası yaşanabilir ancak risk algısının artacağı beklentisi fiyatlamaların içerisine daha sonradan gireceğinden bu olumlu hava kısa soluklu kalabilir. Kur tarafına olası yansımalarına baktığımızda ise bu kararla beraber dolarda sert bir geri çekilme yaşanması kaçınılmaz. Böyle bir durumda ilk etapta 2.85 daha sonra 2.80’nin de altına doğru gevşeme görebiliriz. Bu karar küresel piyasada dolar satışını hızlandıran bir etki yaratır.

REKLAM ALANI