Dolar 32,5350
Euro 34,8023
Altın 2.425,86
BİST 9.724,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 19°C

Dolar, 5.95’in üzerinde açıldı

Dolar, 5.95’in üzerinde açıldı
29 Nisan 2019 11:33
A+
A-

TL’deki mevcut baskılara geçen hafta TCMB’nin PPK metninde söylemini yumuşatmasının da eklenmesiyle dolar/TL sert yükselirken, piyasalar yarın açıklanacak enflasyon raporuna odaklanmış durumda.

 

TL’nin dolar karşısında değer kaybı bu sabah itibarıyla da devam ederken, Cuma günü 5.9315 seviyesinden kapanan dolar/TL yeni haftaya 5.95’in üzerinde başladı.

Kur, saat 10:45 itibariyle 5.9455 ve euro/TL 6.6456 seviyesinde yer aldı.

Dolar/TL geçen hafta PPK açıklaması ardından 12 Ekim’den bu yana gördüğü en yüksek gün içi seviye olan 5.9820’ye kadar yükselmiş ve bu seviye itibarıyla TL’nin dolar karşısında yıl başından beri değer kaybı ise yüzde 11.5’e ulaşmıştı.

Yurtiçi ve yurtdışında haber akışının oldukça yoğun olduğu bir haftaya girildiğini söyleyen Işık FX Araştırma Uzmanı Yusuf Kavak, “Yurtiçinde yarınki enflasyon raporunu izleyeceğiz. Kurun geldiği seviyeler ve risklerdeki artış enflasyon beklentilerinde olumsuz yönde bir revizyona neden olabilir. Öte yandan son dönemde TCMB’nin döviz rezervleri ile ilgili spekülasyonlar vardı, buna yönelik açıklamalar yapılmasını da bekliyoruz” dedi.

ABD ile ilişkiler ve İran yaptırımları kaynaklı jeopolitik ve siyasi risklerin de devam ettiğini söyleyen Kavak, “YSK’nın İstanbul seçimine dair vereceği karar kritik. YSK İstanbul seçimini tanır ve yeni seçim kararı almazsa pozitif yansımasını görürüz” dedi.

Yurtdışında ise Fed’in Çarşamba akşamı açıklayacağı faiz toplantısı kararının izleneceğini söyleyen Kavak, “Bu hafta haber akışı çok yoğun ve bunların ne şekilde evrileceği kurun da yönünü belirleyecek. Risklerin artması halinde dolar/TL’de 5.97 seviyesinin de kalıcı olarak geçilmesiyle hedefler 6.18-6.20 bandına çekilebilir. Risklerin hafiflemesi halinde ise kurda 5.70’lere hareket görülebilir” dedi.

Öte yandan TCMB’nin yarın bir süredir piyasalarda endişelere neden olan döviz rezervleri konusunda da açıklama yapması bekleniyor.

Yurtdışında ise yatırımcılar bu hafta Çarşamba akşamı sona erecek olan Fed para kurulu toplantısı ve Çin’de açıklanacak imalat sektörü verilerini izleyecek. Veriler dünyanın iki büyük ekonomisi ABD ve Çin’de para ve maliye politikasının nasıl şekilleneceğine dair fikir verecek.

REKLAM ALANI