Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 22°C
Sal 24°C
Çar 22°C

Dolar 3,40’a dayandı

Dolar 3,40’a dayandı
18 Kasım 2016 10:54 | Son Güncellenme: 18 Kasım 2016 10:57
A+
A-

 dolar

Dün tarihi rekorlar kırarak 3,30’u aşan dolar/TL, yeni güne 3,40 seviyesinin hemen altında başladı.

Dolar/TL, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen’ın faiz artışına yönelik açıklamalarının ardından dolarda global değer kazancı ve içerideki siyasi endişelerle 3.38’i aşarak tarihi zirveye yükseldi.

Dün güne 3.32 civarında başlayan, saat 17:30’da 3.3500/3.3505 seviyesinde olan dolar/TL, bu sabah 3,39 seviyesinin üzerine (3,3907) çıkarak yeni zirvesini gördü.

Dün saat 17:30’da 3.4651/3.4664 seviyesinde olan sepet bazında TL bu sabah 3.4789/3.4837, 3.5820/3.5836 seviyesindeki euro/TL ise 3.5794/3.5846 seviyesinden işlem görüyor.

Sepet bazında TL’de 3.4866 ile tarihi zirve görüldü.

Fed Başkanı Janet Yellen, ABD’de açıklanan verilerin istihdamda artışa ve enflasyonda yükselişe işaret etmesi halinde faizlerin “görece yakın” dönemde artırılabileceğini söyleyerek, faizlerin gelecek ay artırılabileceğine dair açık bir ipucu verdi.

Diğer taraftan yurtiçinde başkanlık, anayasa değişiklikleri, referandum gibi unsurlar ile jeopolitik riskler TL’deki kırılganlığı artırıyor. Öte yandan Cumhuriyet gazetesine yönelik soruşturma, HDP milletvekillerine yönelik gözaltı ve tutuklamalar ile yeniden gündeme gelen idam konusu AB ile ilişkileri kötüleştirebileceği endişesi TL’de baskı yaratan diğer unsurlar olarak ön plana çıkıyor.

Bütün bu gelişmeler ise TL’nin diğer gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en kötü performansı gösterenlerden biri olmasına neden oluyor.

Bir bankacı, küresel olarak piyasaların oldukça olumsuz olduğunu söyleyerek, “Gelişmekte olan ülkelerde faiz artırım ya da piyasaya müdahale ile önlem almaya çalışıldığını görüyoruz. Bu noktada TCMB’nin de zorunlu karşılık düzenlemesi ya da döviz ihalelerine başlamak gibi ek sıkılaştırmalar yönünde adım atmaya devam etmesi gerek. Yurtiçindeki riskleri de göz önünde bulundurursak TL gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en zayıf halka şu anda. Faiz artırımı beklemiyorum ancak TCMB ek parasal sıkılaştırma yapmazsa dolar/TL’de 3.41-3.45 seviyelerine hareket görebiliriz” dedi.

Yellen, Fed yetkililerinin bu ay yaptıkları toplantıda faiz artırımları için gereken koşulların olgunlaştığına kanaat getirdiğini ifade etti.

Yellen, ABD’de başkanlık seçimlerini Cumhuriyetçi Donald Trump’ın kazanmasından bu yana yaptığı ilk konuşmasında, “Yakın dönemde böyle bir artışı yapmak uygun olabilir” dedi.

Öte yandan ABD’de dün açıklanan veriler de faiz artışının yakın olduğunu teyit eder nitelikteydi.

ABD’de işsizlik maaş başvuruları 12 Kasım’da sona eren haftada 235,000’e gerileyerek 43 yılın en düşük seviyesine ulaştı.İstihdam piyasanın hızla güçlenmeye devam ettiğine işaret eden veri Fed’in Aralık ayında faiz artırmasını kolaylaştırabilir.

TCMB adımları piyasaları rahatlatmadı

Merkez Bankası (TCMB), son dönemde döviz piyasasında artan volatilite sonrası aldığı piyasayı destekleme yönlü adımlara dün 700 milyon dolar ilave likidite sağlayacak bir adım daha ekledi.

Bankacılar, kurdaki sert yükselişler karşısında TCMB’nin TL’yi destekleyen adımların devam edeceğini, ancak gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde görülen küresel sert değer kayıpları karşısında bu adımların “pansuman” diye nitelendirilebilecek sınırlı etki yaratabileceğini söylediler.

TCMB TL’deki değer kaybının hızlandığı ve gelişmekte olan para birimlerinden negatif ayrışmanın güç kazandığı Temmuz ayından sonra TL zorunlu karşılıkların döviz tutulabilecek kısmı için uygulanan katsayılarda birçok defa indirime gitti.

Darbe girişiminden bir gün önce olan 14 Temmuz’dan önceki güne kadar dolar karşısında yüzde 14’e yakın değer kaybederek gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en yüksek değer kaybını yaşayan TL dün de gelişmekte olan ülke para birimleri arasında yüzde 1’e yaklaşan değer kaybı ile en çok değer kaybeden para birimi oldu.

REKLAM ALANI