Dolar 32,4922
Euro 34,5544
Altın 2.496,96
BİST 9.548,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çar 20°C
Per 18°C
Cum 16°C
Cts 18°C

DASK, ‘Şok Dalgası’na karşı dünya örneği oldu

DASK, ‘Şok Dalgası’na karşı dünya örneği oldu
10 Kasım 2015 10:51
A+
A-

Dünya Bankası, DASK

Dünya Bankası, ‘Şok Dalgaları, İklim Değişikliğinin Yoksulluğa Etkilerini Yönetmek’ raporunda DASK’ı örnek göstererek “350 yılda 1 görülecek depreme dayanacak sistem kuruldu” dedi

Dünya Bankası, “Şok Dalgaları, İklim Değişikliğinin Yoksulluğa Etkilerini Yönetmek” başlıklı raporunda Türkiye’nin kurduğu doğal afet sigorta sistemini örnek göstererek “350 yılda 1 yaşanacak büyüklükte depreme dayanacak sistem kuruldu” dedi. Raporda, gelecek 15 yılda iklim değişikliğinin özellikle düşük gelirli ülkelerin başlıca geçim ve yaşam kaynağı olan tarım sektörü ile birlikte gıda güvenliği, beslenme, istihdam ve ihracat gelirleri gibi unsurları etkileyeceği savunudu.

Raporun iklim değişikliği nedeniyle artacak afetlere karşı oluşturulması gereken sigorta sistemleriyle ilgili bölümünde Türkiye ayrı bir vaka incelemesi olarak yer aldı. 1999 Marmara Depremi’nden sonra kurulan Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) örnek proje olarak anlatıldı. Raporda, “Dünya Bankası’nın partner ülkeleri arasında ilk defa böyle bir sistem hayata geçti. Primler aktüeryal denge açısından sağlam ve sübvanse edilmiyor.” denildi. Sistemin özel sektör eliyle primleri toplamasının kamu-özel sektör ortaklığı açısından doğal afet sigorta sistemi kurulmasındaki önemine dikkat çekildi.

Dünya Bankası’nın teknik ve mali desteğiyle kurulduğu hatırlatılan sistemin risk maliyetlerini ülke çapında bir havuzda toplayarak uygun fiyatlı sigorta pirimlerinin ortaya çıkmasını sağladığı kaydedildi. Bu arada Dünya Bankası verilerine göre, dünya genelinde 896 milyon insan günde 1.90 dolardan az bir gelirle geçiniyor.

“2-3 DERECELİK ARTIŞ HASTA EDECEK”

Jim Yong Kim’ Başkanlığını Jim Yong Kim’in yaptığı Dünya Bankası’nın raporuna göre 2-3 derecelik küresel sıcaklık artışı sıtma hastalığını yaygınlaştıracak. Sıtmaya yakalananların 150 milyon civarında artacağı tahmin ediliyor.

İKLİM 100 MİLYON İNSANI DAHA YOKSULLAŞTIRACAK

Dünya Bankası, iklim değişikliği sebebiyle 2030 yılına kadar 100 milyondan fazla insanın daha yoksulluk tehdidi altında olduğunu bildirdi ve kalkınma hedefleri belirlenirken iklim değişikliği faktörünün göz önünde tutulmasını istedi.

REKLAM ALANI