Dolar 32,3212
Euro 35,0652
Altın 2.306,86
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Darbe girişimi ekonomiye güveni sarsmadı

Darbe girişimi ekonomiye güveni sarsmadı
17 Ağustos 2016 10:33
A+
A-

Ekonomiye güven sert düştü

Darbe sonrasında yapılan araştırmalar Türk halkının ekonomiye güveninin tam olduğunu gösterdi. Genar’ın yaptığı anketin ekonomik boyutunu değerlendiren Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Kutay Gözgör, anketin hane halkının ne yatırımlarından ne de harcamalarından vazgeçmediğini gösterdiğini belirterek, bu yaklaşımın büyümeyi destekleyeceğini kaydetti.

Kutay

Hane Halkının Ekonomiye Güveni Tam

15 Temmuzda yaşanan darbe girişimi sonrası Genar araştırma danışmanlık eğitim şirketinin yaptığı anket ekonominin mevcut görünümü hakkında önemli bilgiler sağladı. Türkiye ekonomisinin yılın birinci çeyreğinde beklentilerin üzerinde % 4,8 büyüme elde etmesinde hane halkı ve kamu harcamalarının önemli katkısı olmuştu. Ankette sorulan sorulara baktığımızda darbe girişimi sonrası zorunlu harcamalarını ertelemeyeceklerinin oranı % 79 olduğunu görüyoruz. Aynı zamanda Hane halkının % 80 oranında eğlence ve tatil planlarını ertelemeyeceği ifade ediliyor.

Hane Halkı Harcamaları Büyümeyi Destekleyecek

Genel olarak baktığımızda hane halkının darbe girişimi sonrası zorunlu ve zorunlu olmayan harcamalarını ertelemeyeceği beklentisi ve ekonomiye olan güvenin devam etmesi büyüme oranlarının % 4 seviyesinin üzerinde kalmasında etkili olabilir. Aynı zamanda Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK)’in açıkladığı ekonomik güven endeksinin Temmuz ayında bir önceki aya göre % 14,9 oranında yükselmesi hane halkı harcamaların devam edeceğine yönelik önemli veri olarak karşımıza çıkıyor. Ağustos ayında da hane halkı harcamaların olumlu görüntüsü sürebilir. Harcamaların yanı sıra ankette yapılacak olan yatırımlarında ertelenmediğini görüyoruz. Herhangi bir yatırımdan vazgeçtiniz mi sorusuna ankete katıların % 93,7’sinin hayır yanıtını verdiğini görüyoruz. Piyasaların tepkisine de baktığımızda, 15 Temmuzdan bu yana TL dolar karşısında yaklaşık % 4 değer kazanırken Bist 100 endeksi ise 22 Temmuzdan bu yana yaklaşık % 10 primli seyretti. Türkiye’nin kredi risk swapı (CDS) ise 298 seviyesinden 240 seviyelerine kadar geriledi. Hane halkının harcamalarına devam etmesi, ekonomik reformlar ve konut kredi faiz oranlarında yapılan indirimler büyüme rakamlarını desteklemeye devam edeceğini göstermektedir.

REKLAM ALANI