Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 22°C
Sal 24°C
Çar 22°C

‘Dalgalanma geçici’

‘Dalgalanma geçici’
24 Haziran 2013 08:41 | Son Güncellenme: 24 Haziran 2013 08:42
A+
A-

İEAD Baskani Mehmet Huseyin Bilgin

Piyasalardaki dalgalanmaları değerlendiren İEAD Başkanı Prof. Dr. Bilgin, “Dalgalanma geçici” dedi.

FED’in açıklaması sonrası piyasalarda yaşanan dalgalanmaları İstanbul Ekonomik Araştırmalar Derneği (İEAD) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Hüseyin Bilgin, “Son günlerde piyasalarda yaşanan dalgalanmalar, bir panik ya da finansal kriz değil ve geçicidir” şeklinde yorumladı.

Finansal piyasaların doğaları gereği dalgalandığını belirten Prof. Dr. Bilgin’e göre, kurun uzun süredir istikrarlı bir seviyede olması ve borsanın da yüksek performansı nedeniyle hem kurun, hem de borsanın bir düzeltmeye ihtiyacı vardı; önce Gezi olayları, sonra da FED’in açıklaması, bu düzeltmenin yaşanmasına neden oldu. Ancak sağlam kamu finansman yapısı, makroekonomik ve siyasi istikrar ile cari açığın mevcut seviyesinin bu dalgalanmaların bir finansal paniğe ve krize dönüşmesini engellediğini söyleyen İEAD Başkanı’na göre, piyasaların ateşi birkaç hafta içinde söner.

 Küresel kriz sürecinde FED, Avrupa Merkez Bankası ve Japon Merkez Bankası başta olmak üzere gelişmiş ülkelerdeki parasal genişleme politikasından Türkiye gibi gelişen piyasaların karlı çıktığını, bu süreçte sıcak paranın Türkiye’ye geldiğini söyleyen Prof. Dr. Mehmet Hüseyin Bilgin, “Bu parasal genişleme mutlaka bir gün sona erecek, şimdi FED’in açıklaması buna yönelik bir adım. Parasal genişlemenin sonlanması Türkiye gibi gelişen tüm piyasaları olumsuz etkiler” diyor. İEAD Başkanı, böylece önümüzdeki dönemde küresel gelişmelerden kaynaklı piyasa dalgalanmalarının daha sık görülebileceğine işaret ediyor.

 Buna rağmen, Türkiye’nin en az etkilenebilecek ülkelerden biri olabileceğine dikkat çeken Prof. Bilgin, bunun koşulu olarak; siyasal ve ekonomik istikrar ile kamu mali yapısının sağlamlığının devam etmesi ve cari açığın sürdürülebilir düzeyde kalmasını gösteriyor. Dolayısıyla İEAD Başkanı’na göre en önemli nokta, cari açığı sürdürülebilir düzeyde tutabilmek. 

REKLAM ALANI