Dolar 32,3107
Euro 35,0595
Altın 2.279,50
BİST 8.971,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Çin’deki düşüşün etkileri, fed faiz artışına eşit

Çin’deki düşüşün etkileri, fed faiz artışına eşit
21 Eylül 2015 10:46
A+
A-
f

f

 Alacak sigortasında dünya lideri Euler Hermes, Çin’deki son gelişmeleri değerlendirdi. Euler Hermes, Çin borsasındaki düşüşün diğer ekonomilerin finansman koşullarını bozma ihtimalinin iki ile dört kez yapılacak Fed faiz artışına eşit olduğunu belirtti.

Çin’deki mevcut durumun yakın dönemli bir faiz artışını desteklemediğini belirten Euler Hermes, balon etkisi endişeleri ve daha sıkı finansman koşulları beklentileri gibi gelişmelerle artışın etkilerinin şimdiden piyasalara yansımış olduğunu vurguladı.

Euler Hermes, ABD cari açığının en büyük kreditörünün Çin olduğunu hatırlatarak, ilk faiz artışının Aralık ayından önce olmayacağını öngördü ve yine de ABD’nin iç faktörlerinin faiz artış kararı için temel gösterge olacağını kaydetti.

Türkiye için çift taraflı zorluk

Euler Hermes, ülkenin yatırım ve ihracatında daha yavaş büyüme kaydetmesi nedeniyle Çin’in büyümesine yönelik tahminlerini aşağı yönlü revize ederek 2015 için yüzde 6,8, 2016 içinse yüzde 6,5’lik büyüme öngörüsünde bulundu. Değerlendirmelerde, Çin’in büyümesindeki yavaşlamanın global GSYİH büyümesini 0,1 puan düşüreceği belirtildi.

Çin’deki durumdan olumsuz etkilenenlerin öncelikle ülkeden mal ithalatı yapan işletmeler olacağını belirten Euler Hermes Türkiye Genel Müdürü Özlem Özüner, “Pek çok ülke ürün ithalatı için Çin’e bel bağlamış durumda. Özellikle Endonezya, Malezya, Tayland ve Vietnam gibi ülkelerin durumdan olumsuz etkileneceğini düşünüyoruz. Euler Hermes olarak Çin’in büyümesine yönelik tahminlerimizi aşağı yönlü revize ettik. Fed’in planladığı faiz artırımını gerçekleştirmesi durumunda da Çin’in dış kırılganlıklardan daha fazla etkileneceğini ve bunun büyüme seviyelerini olumsuz etkileyeceğini öngörüyoruz” dedi. Durumun Türkiye’yi nasıl etkileyeceğini de değerlendiren Özüner, sözlerini şöyle sürdürdü: “Mevcut durum, Türkiye için çift taraflı bir zorluğu ifade ediyor. Bir taraftan Çin belirsizliği, bir taraftan da ABD faiz artış kararı ihtimali Türk piyasalarının performansını olumsuz etkiliyor. Çin’e bağımlılığın az olması biraz rahatlatıcı bir faktör ancak bu dönemde bu küçük avantaj göz ardı ediliyor.”

Çin’deki iflaslar 2015’te yüzde 25 artacak

Euler Hermes, Çin’deki iflasların Temmuz 2015 itibariyle bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13 artığını vurgulayarak iflasların 2015’te yüzde 25, 2016’da ise yüzde 20 artacağı öngörüsünde bulundu. Endüstriyel kârın aşağı yönlü bir trend izlediğini kaydeden Euler Hermes, 2015’in son çeyreği sonrasında yerel kredi koşullarında iyileşme kaydedilmesi ve global talebin artması ile 2016’da iflasların kontrol altına alınabileceğini belirtti.

İnşaat, metal ve madencilik sektörleri büyük risk altında

Şimdiye kadar mevcut duruma karşı durabilen sektörler ileri teknoloji, kimya ve ürün işleme sektörleri gibi üst uç segmentler oldu. Bunun tersine, inşaat sektörü fazla kapasite ve düşük talep nedeniyle ortaya çıkan aşağı yönlü fiyat baskılarına karşı zorluk çekiyor. Emtia fiyatlarının düşmesi, inşaat gibi yerel sektörlerden gelen talebin yanı sıra dış talebin de azalması ile (tekstil ve alt uç elektronik) metal ve madencilik sektörleri de zorlu bir süreçten geçiyor.

Çin’deki mevcut tablonun etkilerini en çok hissedecek ülkeler arasında cari açık sorunları çeken Endonezya, hanehalkı borcuyla başa çıkmaya çalışan Malezya, Tayland ve Vietnam bulunuyor. Avustralya, Yeni Zelanda, Şili, Peru ve Güney Afrika gibi Afrika ülkeleri de riskli bölgeler arasında yer alıyor. Bunlar kadar olmasa da Çin’in üretimine bağlı olan Güney Kore, Tayvan, Singapur, Hong Kong, Japonya gibi ülkeler de durumdan olumsuz etkilenecek. Çin’in ticari ortaklarından biri olan Almanya’da ise özellikle otomotiv ve makine sektörleri zorluklarla karşılaşacak.

REKLAM ALANI