Dolar 32,5752
Euro 35,0138
Altın 2.432,68
BİST 9.773,66
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C

Çetinkaya’dan faiz hamlesi gelecek mi?

Çetinkaya’dan faiz hamlesi gelecek mi?
15 Nisan 2016 10:00
A+
A-

çetinkaya
Piyasada gözler görevi 19 Nisan’da devralacak Murat Çetinkaya başkanlığında 20 Nisan’da gerçekleştirilecek faiz toplantısına çevrildi.

Çetinkaya başkanlığında ilk kez toplanacak PPK’da faiz koridorunun üst bandında 50 bp indirim bekleniyor

Enflasyondaki düşüşün yanı sıra gelişmekte olan piyasalar lehine seyreden global koşullar Merkez Bankası’nın Mart’ta başladığı faiz indirimlerine devam etmesi için uygun ortam sunarken, yeni başkan yönetiminde ile ilk kez toplanacak Para Politikası Kurulu’nun (PPK) faiz koridorunun üst bandında 50 baz puan indirim yapması bekleniyor.

Reuters’ın 21 kurumun katılımıyla gerçekleştirdiği ankette 17 katılımcı koridorun üst bandında 50 baz puan, üç katılımcı 25 baz puan, bir katılımcı ise 75 baz puan indirim bekliyor.

Öte yandan ankete katılan 20 kurum politika faizi ve koridorun alt bandında bir değişiklik beklemezken, sadece bir kurum her iki faiz oranında 25’er baz puanlık indirim öngörüyor.

Mevcut ortamda TCMB’nin 50 baz puanlık indiriminin piyasalarca normal karşılanacağı, 75 baz puan veya üzerinde bir oranda yapılacak indirimin ise para politikasının önümüzdeki dönem seyrine ilişkin algıyı bozabileceği belirtiliyor.

Merkez Bankası başkanlığına yeni atanan ve görevi 19 Nisan’da devralacak olan Murat Çetinkaya, 20 Nisan’da kararları açıklanacak olan Para Politikası Kurulu’na ilk kez başkanlık edecek. Çetinkaya’nın hükümet kanadından gelen radikal faiz indirimi çağrılarına önümüzdeki dönemde ne şekilde cevap vereceği piyasalarca yakından izleniyor.

Yeni TCMB başkanının belirlenmesi ve kurum içinden bir ismin seçilmesi politikaların devamlılığı açısından piyasalarda bir rahatlama sağlasa da Çetinkaya’nın para politikası konusundaki görüşlerinin piyasalar tarafından çok bilinmemesi bir belirsizlik olarak görülüyor.

Bu noktada 26 Nisan’da yayımlanacak olan yılın ikinci enflasyon raporunun yeni başkanın çizgisini ortaya koyacak olması nedeniyle önemine dikkat çekiliyor.

İş Portföy Başekonomisti Nilüfer Sezgin, Nisan’da üst bantta 50 baz puanlık indirim beklediklerini söyleyerek, “Enflasyona ilişkin kısa vadeli aşağı yönlü riskler değerlendirildiğinde daha belirgin bir indirim de olabilirdi ancak geçen ay 25 baz puan ile sınırlı tutulan indirimin yeni atanan başkan dönemindeki ilk toplantıda bir anda çok fazla hızlandırılmasının, mesaj bulanıklığı yaratabileceğinden tercih edilmeyeceğini düşünüyoruz” dedi.

Yeni dönemde bu zamana kadar uygulanan politikaların bir anda kesintiye uğramasını beklememek gerektiğini ve ölçülü indirimlerin sürebileceğini söyleyen Sezgin, kredi piyasası koşullarındaki sıkılığı kısmen rahatlatmak üzere zorunu karşılıklar üzerinden de bazı tedbirlerin devreye sokulabileceğini belirtti.

Sezgin, sadeleşme çerçevesinin yeniden tarifi açısından 26 Nisan’daki enflasyon raporununönemli olacağını söyledi.

TCMB faiz koridorunun alt bandı olan gecelik borçlanma faizini yüzde 7.25, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 7.5 seviyesinde tutarken, martta 13 ayın ardından ilk kez koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizini 25 baz puanlık indirimle yüzde 10.50 seviyesine çekti. Bankaların ortalama borçlanma maliyeti ise önceki gün itibariyle yüzde 8.65 seviyesinde bulunuyor.

TCMB’nin izlediği VIX ve MOVE endekslerinde son toplantıdan bu yana ciddi bir değişim gözlenmezken, gıda fiyatlarının desteğiyle Mart ayında sert gerileyen yıllık enflasyon ve TL’deki toparlanma TCMB’nin faiz indirimlerinde elini kolaylaştıran unsurlar olarak öne çıkıyor.

TÜFE Mart’ta beklentilerin aksine gıda kaleminde yaşanan beklenmedik sert düşüş öncülüğünde yüzde 0.04 gerilerken, yıllık enflasyon yüzde 8.78’den yüzde 7.46’ya geriledi.

Ancak analistler olumlu baz etkisinin ortadan kalkması, bu yılın başında asgari ücretin yükseltilmesi ve iç talepteki artışın da yansımasıyla yılın kalanında enflasyonda yükseliş öngörüyor.

Garanti Yatırım Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, “50 baz puanlık bir indirim bekliyoruz, 75 baz puan görme ihtimalimiz de var ancak 75 baz puan gibi hızlanan bir faiz indirimini piyasa pek sevmeyebilir, bu durumda TL’de bir miktar tepki görürüz – kalıcılığı ise global gelişmelere
bağlı. TL son 2-3 aydır Rus rublesi ya da Brezilya reali kadar olmasa da değer kazanıyor. Dolayısıyla beklentiden fazla bir faiz indiriminin TL’de yaratacağı olası değer kaybı TCMB’yi çok rahatsız etmeyebilir.”

Nisan ayı PPK toplantısının sonuçları 20 Nisan’da saat 14.00’da açıklanacak.

REKLAM ALANI