Dolar 32,3212
Euro 35,0652
Altın 2.306,86
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Çelik ihracatında yükseliş sürüyor

Çelik ihracatında yükseliş sürüyor
05 Mayıs 2013 08:41
A+
A-

CelikUrun_2

Sektör bu yılın 4 ayında 5,1 milyar dolarlık ihracat yaptı.

 Çelik ihracatçılarının Ortadoğu, Avrupa Birliği ve Kuzey Afrika pazarlarındaki yükselişi devam ediyor. Bu yılın ilk dört aylık verilerine göre Türkiye’nin çelik ihracatı 5,1 milyar dolar oldu.

Çelik İhracatçıları Birliği’nin 2013 yılı ilk dört aylık verilerine göre, geçen yılın aynı dönemine kıyasla çelik mamulleri ihracatı miktar bazında yüzde 5,67 artışla 6,87 milyon tona ulaştı. Dünya emtia fiyatlarındaki genel düşüşten etkilenen sektör, aynı dönemde değer bazında ise yüzde 2,68 azalışla 5,1 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

Çelik sektörünün direkt ihracatına diğer birliklerin faaliyet alanına giren demir çelik ürünleri de eklendiğinde ise Türkiye’nin toplam çelik ihracatı, 7,11 milyon tona ve 5,76 milyar dolara ulaştı.
Aynı dönemde bölgeler arasında ilk sırayı 2,72 milyon tonluk ihracat ile Ortadoğu alırken bu bölgeyi 1,14 milyon ton ile Avrupa Birliği ve 736 bin ton ile Kuzey Afrika izledi. Geçen yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında ilk dört aydaki çelik ihracatında en fazla artışın yaşandığı bölgeler ise Avrupa Birliği, Ortadoğu ve Asya ülkeleri oldu. En çok ihraç edilen ürünler sıralamasında 2,93 milyon tonla çubuk, 925 bin tonla kütük, 697 bin tonla sıcak yassı, 605 bin tonla boru ve 536 bin tonla profil yer aldı.
Çelik sektörünün ihracatı nisanda geçen yılın aynı ayına oranla miktarda yüzde 1,09 artış ile 1,66 milyon tona çıktı. Değer olarak ise çelik ihracatı 1,25 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bölgeler bazında ilk sıraları 645 bin ton ile Ortadoğu, 278 bin ton ile Avrupa Birliği, 155 bin ton ile Kuzey Amerika paylaştı.
Geçen yılın nisan ayına göre bu dönemde en çok ihracat artışının yaşandığı bölgeler Avrupa Birliği, Kuzey Amerika ve Asya olarak sıralandı. Nisan ayında en çok ihraç edilen ürünler 725 bin tonla çubuk, 213 bin tonla sıcak yassı, 158 bin tonla kütük, 143 bin tonla boru ve 139 bin tonla filmaşin oldu.

“Çelik sektörü Türkiye ihracatı içinde dördüncü büyük sektör konumunda”

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, çelik sektörünün Türkiye genel ihracatı içinde dördüncü en büyük sektör konumunda olduğunu belirterek, “Sektörümüz farklı pazarlara ulaşmakta iyi bir performans gösteriyor. İhracat rakamlarımız ve bölgesel dağılımımız da bunun en önemli göstergesi. Çelik ihracatında birçok ürün çeşidinde ton bazında artış yaşıyoruz ve bu artışın yılın geri kalan aylarına da yansımasını hedefliyoruz. Ancak değer bazındaki ihracatımızda dünya emtia fiyatlarındaki düşüşten kaynaklanan bir azalma söz konusu” bilgisini verdi.

REKLAM ALANI