Dolar 32,5609
Euro 34,7605
Altın 2.492,10
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 20°C

“Bu faiz kabul edilebilir değil”

“Bu faiz kabul edilebilir değil”
12 Kasım 2014 12:44
A+
A-

zeybekçiEkonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Türkiye’nin finansmanla ilgili gelecekle ilgili problemlerinin olmayacağına inanıyorum. O yüzden Türkiye’nin gelecekle ilgili endişelerden dolayı katlandığı faizi fazla buluyorum” dedi.

Zeybekci, bakanlığının 2015 yılı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısında milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtladı.

Ekonomiyle ilgili bakanlıkların yapılanmaları ve sayılarına dair değerlendirmeler üzerine Zeybekci, 2002 yılından sonraki dönemde bakanlıklarla ilgili tasarruflarda bulunulduğunu söyledi.

Zeybekci, bakanlık sayısının 36’dan 24’e düşürüldüğünü anımsatarak, ekonomi ile ilgili bakanlıkların hemen hemen aynı alan içinde görülmesine karşın birbirlerinden çok farklı olduklarını dile getirdi.

Yeni bir çalışma yapılması halinde 4-5 bakanlığın iki bakanlığa indirilebileceğini ifade eden Zeybekci, “Buna da karar verecek olan siyasi iradedir. Verirse de akıllı bir iş olmuş olur” diye konuştu.

“BU FAİZ KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL”

Faizle ilgili neden sürekli açıklama yaptığına ilişkin de konuşan Zeybekci, reel sektörün içinden geldiğini ve birçok ekonomik kriz yaşadığını anlattı.

Zeybekci, Türkiye’de, enflasyonun yüzde 9 seviyelerinde olduğu bir ortamda faizlerin daha aşağı inmesinin mümkün olmadığı yönünde bir algı yaratıldığını kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Enflasyon dediğimiz rakam hangi döneme aittir? Diyelim ki ekim ayı için açıklanan enflasyon bir yıl geçmişe ait bir enflasyondur. Peki bugün reel sektörün katlandığı faizler hangi zamana aittir? Gelecek döneme aittir. Öyleyse enflasyon ile faizi karşılaştıracaksak eğer, faiz oranı ile beklenti enflasyonunu karşılaştırmamız lazım. Türkiye’nin beklenti enflasyonu yüzde 6’lar seviyesindeyse eğer herkesin katlandığı faiz yüzde 12-14’ler aralığındadır. Ben hep şunu söyledim: Bu faiz, kabul edilebilir değildir. Ekonomi Bakanı olarak bunu söylemekte son derece haklıyım ve doğru söylediğime inanıyorum.”

Faiz oranlarının hangi seviyelerde olması gerektiğine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Zeybekci, Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) 2015 yılı ortalarında faizleri artırabileceği yönünde bir adımın Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler üzerinde etkide bulunacağı tespitlerinin yapıldığını, buna karşın Türkiye’nin dış ticaretinin yüzde 40’tan fazlasını AB ülkeleriyle yaptığına dikkati çekti.

“TÜRKİYE, AVRUPA MERKEZ BANKASI’NIN ADIMLARINDAN DAHA FAZLA ETKİLENECEK”

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi’nin “Avronun değerlenmesine müsaade etmeyecekleri ve parasal genişlemeye gidecekleri” yönünde açıklamaları olduğunu anımsatan Zeybekci, “Türkiye, Fed’in bu tedbirlerinden etkilenecektir ama Avrupa Merkez Bankası’nın adımlarından daha fazla etkilenecektir. Türkiye’nin finansmanla ilgili gelecekle ilgili problemlerinin olmayacağına inanıyorum. O yüzden Türkiye’nin gelecekle ilgili endişelerden dolayı katlandığı faizi fazla buluyorum” ifadesini kullandı.

Zeybekci, ekonomi yönetimi olarak farklı endişeler içinde olmalarını doğal karşılamak gerektiğini dile getirerek, “Maliye Bakanı ile benim ayrı ayrı sözler söylememiz son derece doğaldır. Maliye Bakanı ülkenin finansmanıyla ilgili endişelerinden dolayı bir söz söyleyecek. Ben de Türkiye’de yatırımın, büyümenin, istihdamın ve ihracatın geleceği ile ilgili endişelerimden dolayı farklı bir şey söyleyeceğim” değerlendirmesinde bulundu.

Zeybekci, ekonominin direksiyonunun Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’da olduğunun altını çizdi.

KREDİ DERECELENDİRME KURULUŞLARININ AÇIKLAMALARI

Kredi derecelendirme kuruluşlarının açıklamalarına ilişkin olarak 10 Ağustostaki Cumhurbaşkanlığı seçimi döneminde yaşanan gelişmeleri örnek gösteren Zeybekci, bir kredi derecelendirme kuruluşunun seçimin yapılacağı hafta cuma günü açıklama yapacağını duyurduğunu belirtti.

Bunun üzerine Ekonomi Bakanı olarak bu açıklamaya ilişkin endişelerini dile getirdiğini anlatan Zeybekci, kendi açıklamasının ardından söz konusu kuruluşun açıklama yapmaktan vazgeçtiğini söyledi.

Seçimden bir gün sonra bir başka kredi derecelendirme kuruluşunun “yeni kurulacak hükümetin kombinasyonuna ve Türkiye’nin kırılganlığı ile ilgili 2015 yılında yapılacak genel seçimlerin sonuçlarına bakılması gerektiği” yönünde açıklama yaptığını hatırlatan Zeybekci, aynı kuruluşların 2008 krizinin arifesinde olumlu değerlendirmeler yaptığı ülke ve kuruluşların battığına işaret etti.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI