Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 22°C

Borsa tarihinde bir ilk

Borsa tarihinde bir ilk
22 Şubat 2013 08:51
A+
A-

YAŞAR KARAKAYA

 Karkim borsa tarihinde bir ilki daha gerçekleştirdi yönetim satış esnasında küçük yatırımcısını korudu

 Türkiye’nin ilk sondaj akışkanları şirketi olarak 2005 yılında kurulan Karkim, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nın (İMKB) tarihinde görülmemiş bir satışa imza atıyor. Karkim’de sahip olduğu payları başka alanlara odaklanmak için hisse başına 2.00 TL’ye satmaya karar veren Dr. Ümit Yaşar Karakaya, şirketin İMKB’deki küçük yatırımcılarının zarar görmemesi için sözleşmeye çağrı fiyatı şerhi koydu. Böylece elindeki payları hisse başına 2.00 TL’dan satan Karakaya, Karkim’in küçük ortaklarının ellerindeki paylar içinse hisse başına en az 2.40 TL ödenmesini sağlayacak. Buna göre, Karkim’in yüzde 62,98’sını 28.3 milyon TL’ye satın alan Murat Çelik, yapacağı çağrıyla borsadaki küçük yatırımcıların ellerindeki kalan pay için ise toplamda yaklaşık 17 milyon TL ayırmak zorunda.

 ÖRNEK OLMASINI DİLİYORUZ

Karkim’in satış sürecinde de küçük yatırımcısını mağdur etmeyerek bir ilke imza atan Dr. Yaşar Karakaya, sermaye piyasalarının Türkiye ekonomisi için çok önemli bir rol oynadığına ve topyekun gelişmenin ancak sağlam ve tabana yayılmış sermaye piyasalarıyla mümkün olduğuna inandığını söyledi. Karkim’in halka arzından itibaren her aşamada küçük yatırımcının hakkını korumak üzere pek çok ilke imza attığını belirten Karakaya, “2011 yılında, şirketimiz henüz 6 yaşındayken halkımızı hayallerimize ve gelecek planlarımıza ortak ettik. İşimize ve yönetimimize gösterilen inanç, güven ve teveccüh sayesinde her yıl kar artışında ciddi oranda büyüyerek Türkiye’nin bu alanda en karlı işletmelerinden biri haline geldik. Son 3 yılda şirketimizin kârı 1 milyon 170 bin TL’den 4 milyon 136 bin TL’ye çıktı. Yatırımcılarımıza borç yüklemediğimiz gibi geçen yıl elde ettiğimiz kazancın tamamını da kar payı olarak yatırımcılarımızla paylaştık.

 TÜRKİYE’NİN İLK HİSSE GERİ ALIM İŞLEMİNİ DE (INSIDER BUYING) KARKİM GERÇEKLEŞTİRMİŞTİ

Karkim; Uluslararası piyasalardaki dalgalanmaların İMKB’ye en sert şekilde yansıdığı 2011 yılında hisselerinin değerinin düşmesine izin vermemek adına o dönemde SPK tarafından izin verilen hisse geri alım hakkını ilk kullanan şirketlerden biri olmuştu.

 İLKE KARARI

Karakaya; “İlk günden bu yana bize inanan, yatırımlarını şirketimizde değerlendiren küçük ortaklarımıza bir söz vermiştik. Onların hakkını her zaman korumak, şirketin kârını kendileriyle paylaşmak öncelikli hedeflerimizden biri oldu. Şimdi bu yaklaşımımızın devamı niteliğinde, şirket hisselerimizi devrederken, daha az gelir elde edecek olmamıza rağmen küçük ortaklarımıza olan vefa borcumuzu ödemek ve sözümüzü tutmak istedik. Bu bizim için bir ilke kararıdır. Bu nedenle kendi hisselerimizi hisse başına 2.00 TL’den devrederken; SPK’nin vereceği onay doğrultusunda yeni yönetimin 2.40 TL fiyattan yatırımcılarımıza çağrı yapma şartının anlaşmamıza koyulmasını sağladık.”

Sermaye Piyasaları Kurulu’nun son aldığı kararları son derece olumlu ve bu alanda cesaretlendirici bulan Karakaya; gerek bu kararlara destek olduklarını göstermek, gerekse Karkim’in başarı hikâyesinde sermaye piyasalarının ciddi bir katkısı olduğunu ifade etmek amacıyla şirketin yeni ortağı Murat Çelik ile beraber bu yolu seçtiklerini belirtti

 ASIL İŞİNE ODAKLANACAK

Karkim’in ve sağlık sektöründe sahibi olduğu Parkmed’in de satışıyla birlikte asıl faaliyet alanı olan Madenciliğin yanı sıra Gıda ve Finans sektörlerine de odaklanacaklarını belirten Karakaya, “Karkim sondaj sıvıları konusunda Türkiye’nin ilk özel şirketi oldu. Ülkemiz açısından çok önemli bir misyonu gerçekleştirdik. Türkiye’yi bu sektörde dışa bağımlı olmaktan kurtarmakla kalmayıp, aynı zamanda sondaj sıvıları teknolojisi ihraç eden bir ülke konumuna getirdik. Şimdi bu alandaki yatırım misyonumuzu tamamladığımıza inanıyoruz. Borçsuz tertemiz şekilde bir şirket devrediyoruz. Karkim; yeni yönetiminin yapmış olduğu açıklama doğrultusunda sektördeki faaliyetlerine ve yatırımlarına devam edecek. Yeni yönetime de küçük ortaklarımıza verilen destek sürecinde yanımızda oldukları için teşekkür ediyorum” diyerek sözlerini noktaladı.

Çağrı fiyatına SPK’nın onay vermesi durumunda; yatırımcılar bugüne kadar aldıkları kar payının yanısıra; halka arz fiyatının üzerinde bir çağrı fiyatıyla da hisselerini yeni yönetime devretme şansına sahip olacaklar. Bu meblağ Karakaya’nın alacağı hisse başı fiyatın yaklaşık olarak yüzde 20 fazlasına tekabül ediyor.

 DR. ÜMİT YAŞAR KARAKAYA HAKKINDA…

2011’de Yılın Genç İşadamı seçilen Karakaya, üniversite eğitimini Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamlayarak tıp doktoru oldu. Daha sonrasında Gazi Universitesi “Sağlık Kurumları İşletmeciliği Bölümü”nden İşletme yüksek lisansını alan Karakaya 2005 yılında Karkim Sondaj Akışkanları Enerji Mühendislik Hiz. San. ve Tic. A.Ş.’yi kurdu. Karakaya 2008 yılında ise sağlık sektöründe faaliyet gösteren Park-Med’i satın alarak sağlık sektöründe de çalışmalarını sürdürmeye devam etti. Karakaya halen Türkiye’nin ilk Havacılık ve Uzay Üniversitesi’nin mütevelli heyet başkanvekilliğini de yürütüyor.

 

REKLAM ALANI