Dolar 32,3613
Euro 34,9886
Altın 2.311,25
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Bizi Mehter Takımı’na çevirdiniz

Bizi Mehter Takımı’na çevirdiniz
27 Mart 2014 08:17
A+
A-

otomotivSatışları hızla düşen otomotiv sektörü isyan bayrağını çekti. ODD Başkanı Mustafa Bayraktar, objektif değerlendirme yapılmadan cari açığın müsebbibi olarak gösterildiklerini belirterek, “Bu durum hem karar almamızı hem de yeni yatırım çekmeyi zorlaştırıyor. İstikrarlı iç piyasası olmayan sektör ancak mehter takımı gibi hareket eder” yorumunu yaptı.

Rekorla kapattığı bir yılın ardından 2014 yılına kur, ÖTV artışı ve kredi sınırlaması darbeleriyle giren ve ciddi anlamda satışları düşen otomotiv sektörü isyan bayrağını çekti. Şubat ayında stoktaki araçlara rağmen yüzde 17’lik kayıp yaşayan sektör resmi olmayan rakamlara göre mart ayında da yüzde 40’a yakın daralınca sesler yükselmeye başladı. Dün 28’incisi gerçekleşen Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Genel Kurulu’nda hemen hemen tüm otomotiv yöneticileri 2014 yılına ilişkin karamsarlığını dile getirirken, asıl büyük çıkış ODD Başkanı Mustafa Bayraktar’dan geldi. Genel Kurul’da ekonomi kurmaylarını hedef alan ve ‘Sektörü mehter takımına çevirdiler’ çıkışı yapan Bayraktar şöyle konuştu:

BÜYÜK RESME BAKIN

“Türkiye gibi enerji ve hammadde ithalatçısı olan ülkelerin makus talihi, her büyüme yılından sonra artan cari açıktır. Ülkemizin ve sektörümüzün içinde bulunduğu durumu bilimsel ve objektif olarak değerlendirmeden ve büyük resme bakmadan sektörümüzü cari açığın müsebbibi olarak görüp çok sık dinamikleri ile oynamak bu sektörün oyuncularının karar almasını imkansızlaştırmakta ve daha da ötesinde yeni yatırımlar çekmeyi de zorlaştırmaktadır. Doğru kararları doğru zamanda alabilmek için her türlü etmeni göz önünde bulundurmamız, dünyada ve özellikle Avrupa’da neler olup bittiğini iyi yorumlamamız gerekiyor. Unutulmamalıdır ki, istikrarlı ve sürdürülebilir bir iç piyasası olmayan bir otomotiv sektörü, tabirimi mazur görün, ancak iki ileri bir geri mehter takımı gibi hareket eder.”

1 MİLYONA ZOR

ODD’nin hazırladığı ‘Otomotiv Ticareti Yol Haritası’ çalışmasında 1 milyon adetlik pazara 2014 yılında varabileceklerini öngördüklerini hatırlatan Bayraktar, “Otomotiv sektörü son sekiz yılda yaklaşık 13 milyar dolar dış ticaret fazlası vermesine rağmen ya cari açık ya da bütçe performansı gibi nedenlerle vergi artışı yaşadı, kredi imkanları sınırlandırıldı. Öngördüğümüz 1 milyon adetlik satışlara ulaşmak bir tarafa, maalesef 600-700 bin adetlik pazar tahminlerini konuşuyor durumdayız” dedi. Bayraktar, 2014 yılında neden hala 1 milyon adetlik satışlara ulaşılamayacağının analizini 2011 yılından başlayarak şöyle paylaştı:

2011 yılının birinci çeyreğinde yüzde 80.37, ikinci çeyreğinde yüzde 38.95 büyüdü. 13 Ekim 2011 tarihinde, hızlı büyüme ve cari açıktaki artış gerekçe gösterilerek ÖTV oranları artırıldı.

2012 yılında otomotiv sektörü yıla daralarak girdi. Bu sefer de bütçe dengesi bozuldu. Bütçe açığını kapatmak için, 2012 yılı Eylül ayında, ÖTV oranları yine artırıldı.

2013 yılında tam rahat bir nefes almışken, bu kez de 22 Mayıs’ta FED’in açıklamaları ve sonrasında kur ve faizlerde yaşanan yükselişler sonucunda, mali performans ve cari açık olumsuz etkilendi. Bu sefer de orta vadeli program ile beraber makro ihtiyati tedbirler açıklandı.

5 yılda oto fiyatı kadar

VERGİ VERİYORUZ

DÜNYADA otomobil sahipliği artarken Türkiye’nin hala dünya ortalamasının altında bulunduğunu aktaran Bayraktar, sektörün gelişmesinin ve potansiyelinin ortaya çıkmasının önündeki engelleri şöyle sıraladı:

2013 sonu itibariyle 13 milyon 615 bin adede ulaşan toplam araç parkımızın yüzde 44’ü 12 ve üzeri yaştaki araçlardan oluşuyor. 16 ve üzeri yaş grubunu oluşturan araçların oranı yüzde 33, 20 yaş ve üzeri araçların oranı ise yüzde 22 seviyesinde. Vergilendirme sistemi aracın yaşına göre değil, Avrupa ülkelerindekine benzer kriterler ile uygulanması gerekir.

Yeni araçlar üzerindeki aşırı yüksek vergi yükü de önemli. Sektörde OECD ülkelerinin ortalaması olan yüzde 47’nin oldukça üzerinde vergi yükü bulunuyor. Otomobilin satışından ve kullanımından doğan vergilerin 5 yıl sonundaki toplamı yaklaşık olarak o otomobilin vergiler dahil satış fiyatına ulaşıyor. Yani tüketici yeni otomobile ödediği vergi tutarı kadar tutarı kullanırken bir kez daha ödüyor.

İSYAN ETTİREN TABLO

Yüzde 18

Ocak-Şubat döneminde pazardaki toplam daralma

71.790

Ocak-Şubat döneminde satılan toplam araç

Yüzde 11

Ocak-Şubat döneminde üretimdeki düşüş

158.182

Ocak-Şubat dönemindeki toplam üretim

Yüzde 7

Ocak-Şubat döneminde ihracattaki kayıp

120.711

Ocak-Şubat döneminde toplam ihracat

Yüzde 35

Mart ayında pazardaki daralma beklentisi

Yüzde 30

2014 yılı sonu pazardaki daralma öngörüsü

600 bin

2014 yılında beklenen toplam pazar

Yeniden başkan

ODD’nin 28. Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda derneğin yeni Yönetim ve Denetleme Kurulu Üyelerinin seçimi de gerçekleştirildi. Mustafa Bayraktar yeniden ODD Yönetim Kurulu Başkanı seçilirken, Ali Bilaloğlu (Doğuş Otomotiv), Ali Haydar Bozkurt (Toyota Türkiye), Aykut Özüner (Ford Otomotiv), Bora Koçak (Çelik Motor), Özcan Keklik (General Motors Türkiye), Şükrü Bekdikhan (Mercedes-Benz Türk) yönetim kurulu üyeleri oldu.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI