Dolar 32,5872
Euro 34,7956
Altın 2.497,71
BİST 9.453,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 21°C
Sal 22°C

Bilişim ve iletişim harcamaları 2015’te 27 milyar doları aşacak

Bilişim ve iletişim harcamaları 2015’te 27 milyar doları aşacak
27 Ocak 2015 11:03 | Son Güncellenme: 27 Ocak 2015 11:04
A+
A-
Türkiye bilişim ve iletişim pazarı harcamaları 2015’te 27 milyar doları aşacak

 Türkiye’deki kurumların gitgide artan bir hızla büyük Veri, Bulut, Sosyal İş ve Mobilite gibi dönüşümsel teknolojileri benimsemeleriyle Türkiye toplam bilgi ve iletişim teknolojileri pazarının 2015’te toplam 27 milyar doları aşması bekleniyor. IDC Türkiye’nin 2015 tahminlerine göre, tüketici segmenti donanım harcamalarındaki düşüş sebebiyle pazardaki toplam büyümenin yavaşlayarak yıllık %3.1 oranında gerçekleşmesi öngörülüyor.

Türkiye’nin bilişim devi Microsoft’un ev sahipliğinde teknoloji şirketleri ve basın mensupları ile bir araya gelen IDC Türkiye yetkilileri, Microsoft Türkiye’nin üst düzey yöneticileri ile birlikte, Türkiye Bilişim ve İletişim teknolojileri sektörüne dair 2015 tahminlerini paylaştı. Büyük Veri, Bulut, Sosyal İş ve Mobilite gibi teknolojiler sayesinde Türkiye’de kurumların geçirdiği dönüşüme dikkat çeken IDC Türkiye Ülke Müdürü Nevin Çizmecioğulları, bu dönüşüm ile Türkiye bilgi ve iletişim teknolojileri pazarının 2015’te 27 milyar doları aşmasının beklendiğine işaret etti. Microsoft Türkiye Kurumsal Müşterilerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Murat Yılmaz’ın da konuşma yaptığı etkinlikte Yılmaz, Türkiye’nin teknoloji tüketen bir ülke olmaktan çıkıp, teknoloji üreten ve ihraç eden bir ekonomiye dönüşümü için tüm gücüyle çalıştıklarını ifade etti.

Nevin+Cizmeciogullari

Etkinlikte konuşma yapan IDC Türkiye Ülke Müdürü Nevin Çizmecioğulları 2015’teki yazılım ve servislerdeki büyüme oranlarına değinerek şu tespitlerde bulundu: “2015 genel seçimlerinden sonra hızlanacak olan kurumsal harcamalar, tüketici harcamalarının önüne geçecek. Yazılım ve servisler, 2015 yılının ikinci yarısında gerçekleşmesi beklenen dönüşüm projeleriyle birlikte %7,1 ve %6.4 gibi büyüme oranlarıyla en yüksek performans gösteren teknoloji kategorileri olacak” dedi.

Çizmecioğulları, Mobilite’nin Türk CIO’ların öncelikli yatırım alanı olmaya devam edeceğinin sinyallerinin verirken; iş yeri üretkenliği ve mobil iş gücü verimliliğini arttırmaya yönelik mevcut iş uygulamalarının mobilizasyon çalışmalarını artıracağını da sözlerine ekledi.

Nevin Çizmecioğulları, 2015’te kurumların ve kullanıcıların hayatında daha fazla yer edecek olan mobiliteye dair şu tespitlerde bulundu: “2015’te çalışanlar tarafından şirket verilerine ve uygulamalarına uzaktan erişim için kullanılan kurumsal mobil cihazların sayısı artacak. Bu artış, BT ortamını değiştirmeye devam edecek ve şirketleri idari, güvenlik ve gizlilik açısından düzenlemeler getiren resmi mobil politikalar uygulamaya yöneltecek.” Çizmecioğulları konuşmasına şöyle devam etti: “Mobil uygulamalar, cihaz güvenliği ve mobil cihaz yönetimi uygulamalarında pazardaki farkındalığın artmasıyla daha hızlı benimsenme öngörüyoruz. Belli sektörlerde kapsamlı mobil strateji uygulamalarının bir parçası olarak mobil cihaz yönetimi, mobil kimlik ve erişim yönetimi tarafında büyük ölçekli yatırımlar bekliyoruz.

Murat+Yilmaz

Microsoft Türkiye Kurumsal Müşterilerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Murat Yılmaz ise etkinlikte Microsoft Türkiye olarak sektöre dair hedeflerini ve yaratacakları katma değerden söz ederek şöyle konuştu: “Bilişim sektörü bugün gelişmiş pazarlarda iktisadi kalkınmanın itici gücü olarak öne çıkıyor, sektör toplam istihdamın yüzde 30’unu oluşturuyor, yılda 2 trilyon doların üzerinde tüketim hacmi ile ekonomik gelişimi tetikliyor. Bilişimin evrimine birebir tanık olduğumuz bir dönem içerisindeyiz. Bir yandan donanım sektörü kabuk değiştirirken, diğer yandan yazılım sektörü hızla gelişiyor. Microsoft olarak biz de iş yapış modellerimizi önce mobil, önce bulut anlayışımız çerçevesinde önceliklendirirken, yeni ürün ve çözümlerle sektöre yön veriyoruz. Cep telefonlarından sonra teknoloji dünyasında en hızlı büyümenin yazılım ekonomisinde gerçekleştiğini görüyoruz. Burada bizim 4 ana trend olarak nitelendirdiğimiz mobilite, sosyal ağlar, büyük veri ve bulut bilişim önemli rol oynuyor. Bu eğilimler arasında özellikle bulut bilişim etkileşim gücü ile öne çıkıyor. Fırsatları değerlendirerek riskleri avantaja çevirmenin yolu bugün bulut bilişimi yakalamaktan geçiyor. Nitekim yazılım sektörüne baktığımızda yeni uygulamaların yüzde 90’ının bulut teknolojierine yönelik geliştirildiğini görüyoruz. Microsoft bulut bilişimi ile tanışan kurumlar esnek, güvenilir, ihtiyaca özel çözümlerden faydalanıyor. Bugün Çin dahil 141 ülkede, 4 kıtada 19 veri merkezi ile 1 milyardan fazla kullanıcıya ve 20 milyondan fazla şirkete hizmet veriyoruz, her yıl bulut tabanlı teknolojilere 10 milyar dolara yakın yatırım yapıyoruz. Bulut bilişimin lider kurumu olarak, kurumları ve iş ortaklarımızı da liderliğe taşımayı hedefliyoruz. Önümüzdeki dönemde de Microsoft Türkiye olarak, Türkiye’nin bilişim gücü olmaya devam edeceğiz. Bununla birlikte ülkemizin teknoloji tüketen bir ekonomiden, teknoloji üreten ve ihraç eden bir ekonomiye dönüşümü için tüm gücümüzle çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”dedi

REKLAM ALANI