Dolar 32,5154
Euro 34,8500
Altın 2.429,09
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 17°C

Bernanke piyasalara moral verdi

Bernanke piyasalara moral verdi
19 Temmuz 2013 09:23 | Son Güncellenme: 19 Temmuz 2013 09:24
A+
A-

fed2

Fed Başkanı Bernanke’nin sunumun ardından parasal genişlemeye yönelik artan iyimserlik dolar ve faizlerin düşmesini, hisse senedi piyasalarının ise yükselmesini sağladı.Bernanke piyasalara moraL Başkanı Ben Bernanke’nin Temsilciler Meclisi’nde yaptığı Para Politikası konulu sunumunda, ekonomideki iyileşmenin devam etmesi durumunda bu yıl sonuna doğru sınırlandırılabileceği, 2014 yılında da sonlandırılabileceğine yönelik daha önceki açıklama yinelenirken, parasal genişlemenin makroekonomik verilere bağlı olarak azaltılabileceği gibi artırılabileceği de vurgulandı. Sunumda aynı zamanda Fed’in makroekonomik verilerin halen tatmin edici olmaktan uzak olduğunun kaydedilmesi küresel piyasalarda pozitif algılandı.

Uluslararası piyasada altının onsu Bernanke’nin açıklamaları sonrasında 1.285 dolar seviyelerinden 1.300 dolar sınırına kadar yükseldikten sonra, Temsilciler Meclisi’nde soru-cevap bölümünde tekrar düşüşe geçerek 1.280 dolar seviyelerine geriledi. Sunum öncesi 107 dolar seviyelerinden işlem gören Brent petrolün varil fiyatı ise Bernake’nin açıklamalarıyla 108,41 dolar ile 107,87 dolar arasında sert bir şekilde dalgalandı ve 108 doların hemen üzerinde dengelendi.

Dolar 3 haftanın en düşüğüne geriledi

Tahvil-bono piyasasında Bernanke’nin açıklamalarıyla 10 yıllık tahvilin bileşik faizi yüzde 8,78’e gerilerken, gün içinde yüzde 9,00 seviyesini gören gösterge tahvilin bileşik faizi de yüzde 8,64’e kadar geriledikten sonra günü yüzde 8,81 seviyesinden tamamladı. Döviz kurlarında da benzer bir seyir izlendi ve dolar/TL bankalararası piyasada 20 Haziran’dan beri gördüğü en düşük seviye olan 1,9103’ü gördükten sonra önceki kapanışa göre yüzde 0,36 düşüşle 1,9140 seviyelerinde dengelendi.

Borsa İstanbul’da ise faizlerin ve döviz kurlarının düşüşe geçmesinin pozitif etkilediği banka hisselerinde yükselişler yüzde 4’ü aşarken, BIST 100 endeksi de banka hisseleri öncülüğünde analistlerin güçlü direnç olarak nitelendirdikleri 77.000 puanın üzerinde kapandı. Önceki kapanışa göre yüzde 1,84 oranında değer kazanarak günü 77.072,09 puandan tamamlayan BIST 100 endeksi gün içinde en yüksek 77.255,44 seviyesini gördü.

Piyasalar açısından olumlu

Garanti Yatırım Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, “Her ne kadar Bernanke, varlık alımlarının bu yıl azaltılmaya başlanacağı olasılığının altını çizse de, Fed’in para politikasında ekonomi güçlenene kadar destekleyici duruşun sürecek olması ve bunun altının çizilmesi piyasalar açısından olumlu” dedi.

Bernanke’nin açıklamaları

ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Ben Bernanke, ABD Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi’nde, “Para Politikası ve Ekonominin Durumu” başlıklı oturumda konuştu.

Fed’in geçen ayki kararlarını tekrarlayan Bernanke, bankanın varlık alımlarını bu yılın sonuna doğru azaltmayı planladığını söyledi. Ancak FED’in tahvil alımına ilişkin kararların ekonomideki gidişata göre şekilleneceğini belirten Bernanke, “Tahvil alımlarımız ekonomik ve finansal gelişmelere bağlı ancak hiçbir şekilde önceden belirlenmiş kesin bir doğrultuda ilerlemiyor” değerlendirmesini yaptı.

Bernanke ayrıca, “Diğer yandan ekonomik durum beklenilerden daha hızlı gelişirse ve enflasyon bizim hedeflerimize doğru kararlı biçimde yükselirse varlık alımları bir şekilde daha çabuk azaltılabilir” dedi.

ABD’de federal bütçe kesintileri ve artan vergilere rağmen ekonominin “ılımlı” düzeyde büyüdüğünü hatırlatan Bernanke, konut piyasasının yeniden yükselişe geçtiğini ve istihdamın aşamalı olarak geliştiğini kaydetti. Bernanke, “Bu gelişmelere rağmen istihdamın durumu tatmin edici olmaktan uzak” diye konuştu.

Yatırımcıların Fed’in rehberliğini özümsemeye başladığını kaydeden Bernanke, bu nedenle Fed’in potansiyel hareketlerine yönelik bir yol haritası sunmanın yatırımcılara yardımcı olacağını ve yatırımcıların varlık alımlarının süresiz devam etmesini beklemeyeceğini bildirdi. Bernanke, “Piyasaların bizim mesajımızı anlamaya başladığını düşünüyorum” ifadesini kullandı.

Bernanke, işsizliğin yüksek seviyelerde olması ve enflasyonun Fed’in hedeflediği yüzde 2’nin altında kalması dolayısıyla yüksek akomodatif para politikasının öngörülebilir gelecek için uygun kalmaya devam ettiğini dile getirdi.

İşsizlik oranı yüzde 6,5’in üzerinde kalmaya devam ettiği müddetçe Fed’in kısa vadeli  sıfıra yakın faiz oranı kıstasını korumayı planladığını tekrarlayan Bernanke, hatta işsizlik oranlarının, insanların iş aramaktan vazgeçmesi sonucu yüzde 6,5’in altına düşmesi halinde ise Fed’in sıfıra yakın faiz oranını düşük tutmayı sürdürebileceğini dile getirdi.

AA

REKLAM ALANI