Dolar 32,5005
Euro 34,7513
Altın 2.483,07
BİST 9.568,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Cum 14°C
Cts 19°C
Paz 21°C
Pts 19°C

BDDK’nın Bank Asya için ‘zor kararı’

BDDK’nın Bank Asya için ‘zor kararı’
18 Eylül 2014 09:43
A+
A-

bbdkErdoğan’ın ‘BDDK kararını vermeli’ dediği Bank Asya konusunda ekonomi gündeminin tansiyonu yükseldi. BDDK Kurul üyelerinin ‘eksik gerekçeyle karar almaları’ durumunda ileride yargılanabilmeleri ihtimali nedeniyle tedirgin oldukları belirtiliyor.

Bank Asya’ya yönelik tartışmalar sürüyor. Borsadaki tahtası bir süre kapalı kalan, açıldıktan sonra hisseleri taban fiyata kadar gerileyen bankanın durumuyla ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’ndan da açıklamalar gelmiş, Erdoğan Katar dönüşünde, BDDK’nın bankaya el koyması gerektiğini söyleyince tansiyon daha da yükselmişti.

Hürriyet gazetesi yazarı Erdal Sağlam bugünkü yazısında bu konuyu ele alıyor ve BDDK üyelerinin işinin Erdoğan’ın açıklamalarının ardından iyice zorlaştığını aktarıyor. Sağlam’a göre, Kurul üyeleri ‘eksik gerekçeyle karar almaları’ durumunda ileride yargılanabilirler ve bu nedenle şimdi zor bir durumla karşı karşıyalar.

Erdal Sağlam, Bank Asya konusunda BDDK Başkanı Mukim Öztekin ile Kurul üyeleri arasında görüş ayrılığı yaşandığını yazıyor. Öztekin’in Erdoğan’ı kırmamak için bankaya el konulmasını istediğini ancak Kurul üyelerinin ‘ileride yargılanırız’ endişesiyle buna karşı çıktığını aktarıyor

Sağlam’ın yazısından bazı bölümler şöyle:

“Önceki gece Katar ziyareti dönüşünde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Bank Asya’ya el konulması gerektiğini ima eden sözler edince, işler iyice karıştı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) ‘bu kararı’ alması gerektiğini söylemesi, BDDK yönetiminin işini iyice zorlaştırdı. Erdoğan, Bank Asya konusunda “BDDK kararını vermeli yoksa sorumlu olur. Taşıma suyla değirmen dönmez” ifadelerini kullandı.

Bank Asya yönetimi ise dün sabah, “Bankanın ödenmiş sermayesinin, nakit ödemeyle, 900 milyon liradan 1 milyar 125 milyon liraya yükseltilmesine karar verildiğini” açıkladı. Yüzde 25 oranında artırım anlamına gelen bu karar, bir anlamda Erdoğan’a “dökme su değil ödenmiş sermaye” yanıtı anlamına da geliyordu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “sorumlu olur” dediği BDDK yönetiminin işi bu açıklamalarla birlikte iyice zorlaştı. Kurul toplantıları her hafta perşembe rutin olarak yapılıyor. Ancak böylesine önemli bir karar gerektiği zaman , rutin dışında istendiği zaman da toplanabiliyor. Olağanüstü bir toplantı haberi gelmediği için, konunun yarınki Kurul toplantısında konuşulması bekleniyor.

BANK ASYA AÇIK VERMİYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın el koyma yönündeki baskısının Başbakanlık zamanında başladığı biliniyor. Ancak BDDK Kurul üyelerinin bu konuda eksik gerekçeyle karar almaları halinde ileride yargılanabilmeleri ihtimalleri var. Kişisel sorumluluğu beraberinde getirdiği için, “Hükümet istedi diye bu kararı almak” da Kurul üyeleri için çok zor. Kurul üyelerinin zamanından önce değiştirilmesi içinse BDDK yasasının değişmesi gerekiyor.

Ankara kulislerinde Bank Asya ile ilgili baskıların Hükümet ile cemaat arasındaki sürtüşmelerin başlamasına dayandığı konuşuluyor. Ancak Bank Asya’nın Kurulun kendisinden istediği yasa ve yönetmeliklerde yazılı her şartı yerine getirdiği hatta daha da fazlasını yaptığı, yasal olarak açık vermediği de ortada.

BAŞKANA KARŞI ÇIKTILAR

Kulislerde söylenenlere göre BDDK Başkanı, bir Kurul toplantısına geç ve telaşla gelip, “Banka Asya’nın 70. Madde kapsamına alınması için karar alınmasını” istemiş. Ancak daha önlem niteliğindeki 68. maddeye alınmadan 70. maddeye alınamayacağı için, Kurul üyeleri tümüyle bu karara karşı çıkmış. Hatta Başkan çok kızıp toplantıyı terk etmiş.

Başkan’ın birilerine söz vermiş olabileceği, ama sözünü yerine getiremediği için zor durumda kalmış olabileceği yoğun olarak konuşuluyor. Başkan’ın önce banka hisselerinin tümünün Katarlılara satışı için uğraştığı ama yönetimi değişmeyeceği için daha sonra bundan vazgeçip, baskılar nedeniyle yine el konulması için çalışmaya başladığı söyleniyor.

Bu arada el konulamayınca Ziraat Bankası’nın satın alması için talimat verildiği, görüşmelerin yapıldığı ama Bank Asya yönetiminin ayak diremesi sonucu bunun gerçekleşemediği konuşulanlar arasında.

Verilerde şimdilik gözükmüyor ama bu tartışmalar, yayın ve açıklamalar Bank Asya’dan çıkılarak tüm bankacılık sektörünü olumsuz etkilemeye başladı. Hem bankacılarda hem yabancılarda tedirginliğin büyüdüğü gözleniyor. Bu arada Banka’nın yasal durumunun ne olduğu da tam anlaşılamadı.

Başkanın istediği gibi banka 70. Madde kapsamına alındı mı bilemiyoruz. Resmi haber ajansı Anadolu Ajansı bu haberi geçti ama 70. maddeye alınsa Kurulun Banka yönetimine atama yapması gerekiyordu ama bunun olmadığı belirtiliyor. Yani Bank Asya 68. maddeye alınıp sadece belirli önlemleri alınması mı istendi, yoksa bu aşama geçildi de yönetime adam atamasını öngören 70. Maddeye mi geçildi, belli değil. Zaten bu aşamalar geçilmedikten soma 71. Madde kapsamında Banka’ya el konulması aşamasına gelinemiyor.

Bu arada kulislerde bankaların zor durumda kalmaları halinde uygulanacak esaslara ilişkin Finansal İstikrar Komitesi kararından da söz ediliyor. Bu karar kamuoyuna açıklanmış değil ama zor duruma düşen bankaların önce munzam karşılıklarının serbest bırakılması, vergi borçlarının ötelenmesi gibi “Banka’yı mümkün olduğunca yüzdürmeye dönük” esasların yer aldığı belirtiliyor.

Yani el konulmadan önce bu tür kolaylıkların da devreye sokulması gerekiyor.

TÜM SEKTÖR ETKİLENİYOR

Bank Asya üzerinden Hükümet ile cemaat çatışmasının sürdüğü açık. Ancak bu çatışmanın artık tüm sektörü etkilemeye başladı da artık ortada. Bu çatışmada cemaat tarafı sosyal medyayı çok aktif olarak kullanıyor. Hükümete yakın sosyal medya site ve kişileri bu kararın alınması için yetkilileri bu karara zorlayacak “görevden alınma” dedikoduları yayıyorlar. Buna karşılık cemaat tarafı ise “Bank Asya’dan önce bu kapsama alman çok banka var” anlamına gelecek biçimde, birçok banka için dedikodular yayıyor. Son olarak önceki gece Erdoğan’ın Bank Asya için söylediklerinin ardından bazı sitelerde tek tek banka isimleri sayılarak bunların da 68. madde ve 70. madde kapsamında oldukları, kimin hangi sorunu nedeniyle bu maddelere alındığı yazılmaya başladı.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI