Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 13°C
Yağmurlu
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cts 19°C
Paz 21°C
Pts 21°C
Sal 23°C

Bayramda uzak diyarlar mı, yakın komşular mı?

Bayramda uzak diyarlar mı, yakın komşular mı?
25 Temmuz 2014 11:32
A+
A-

Merve Tezel

Bayram tatiline sayılı günler kala, yıllık izinlerini birleştirerek tatil planı yapanlar bavullarını hazırlamaya başladı. Tatilciler, yurtdışı ve Türkiye’de gidecekleri yerleri çoktan belirlerken, en çok merak edilenlerin başında ise bayram trendleri geliyor. Visa Europe Türkiye, geçen sene Ramazan Bayramı’nın kart kullanımından yola çıkarak, Türklerin bayram tercihlerini açıkladı. Türkler geçen yıl Ramazan Bayramı tatilinde en çok nereye gitti ve ne yapmayı tercih etti? İşte birkaç ipucu…

Visa Europe Türkiye’nin 5 -12 Ağustos 2013 tarihlerini kapsayan verilerine göre geçen yıl Ramazan Bayramı’nda, Türklerin Visa kartlarını en fazla kullandıkları ülkelerin başında ABD geliyor. Verilere göre Türklerin geçen Ramazan Bayramı’nda Visa kartlarını en çok kullandıkları ülkelerin ikinci sırasında ise İngiltere yer alıyor. Uzaklara gitmeyenlerin tercihi ise komşudan yana. Çünkü Visa Europe Türkiye’nin verilerine göre, aynı dönemde Türklerin Visa kartlarını en çok kullandıkları üçüncü ülke Yunanistan oldu.

Türkler geçen yıl bayram boyunca yurtdışında Visa kartlarıyla 33 milyon Euro harcadı. Bu harcamaların içindeki en büyük pay yüzde 12 ile konaklama olurken, ikinci sırada yüzde 8 ile kıyafet harcamaları, üçüncü sırada ise yine yüzde 7,5 ile eğlence giderleri yer aldı.

Yabancılar da Türkiye’den kıyafet almayı seviyor

Analize göre yabancı turistlerin geçen sene Ramazan Bayramı döneminde Türkiye’ye ilgisi de büyük oldu. Aynı zaman diliminde Türkiye’ye gelen ziyaretçiler 117 milyon Euro harcadı. En fazla harcama Ruslar tarafından yapılırken; ikinci ve üçüncü sırada İngiliz ve Amerikalı turistler yer aldı. Geçen yıl Ramazan Bayramı’nda Türkiye’ye gelen yabacılar Visa kartları ile en çok konaklama (harcamalardaki payı yüzde 12) ve uçuş masraflarını (harcamalardaki payı yüzde 9) ödemeyi tercih etti. Türklerin olduğu gibi yabancıların da kıyafet harcamaları alışveriş tercihlerinde yüzde 8 ile üst sıralarda yer aldı.

Yurtdışında kart mı, nakit mi?

Visa Europe’un verileri, Türklerin kart kullanma alışkanlıklarına da ışık tutuyor. Öyle ki, geçen sene bayram döneminde Türkler kartlarıyla satış noktasında doğrudan ödeme yapmayı, nakit çekmeye tercih etti. Buna göre bayramı yurtdışında geçiren Türkler, Visa kartlarını kullanarak 590 bin ödeme işlemi yaparken, nakit çekim işlemleri bunun sadece 38 bin adedini oluşturdu.

Visa kartları ile 200’den fazla ülkede, milyonlarca noktada, Türkiye’de olduğu gibi rahat ve güvenli alışveriş yapılabildiğine dikkat çeken Visa Türkiye Ülke Müdürü Merve Tezel, “Yurtdışında da, Türkiye’de olduğu gibi tüketiciler, nakit para çekmek yerine harcama ve alışverişlerinde kart kullanmayı tercih ediyor. Nakde oranla kart kullanımının tercih edilmesinde Visa’nın sağladığı kolaylık ve güvenli alışveriş opsiyonları büyük rol oynuyor” dedi.

Visa kart kullanıcılarının yurt dışına çıkarken dikkat etmeleri gereken noktalar

  • Yurtdışına çıkarken kartlarınızın kullanıma açık olup olmadığını bankalarınızdan kontrol edin, kartlarınızı güvenli yerlerde saklayın.
  • Kartınızın günlük harcama ve para çekimlerinde bir limiti olup olmadığını önceden bankanızla kontrol edin.
  • Visa kartlarınızın ve pasaportunuzun fotokopilerini çekin, bu kopyaları güvenli ve ayrı bir yerde muhafaza edin.
  • Kartla yapacağınız işlemlerde ödemenizi imza ya da şifre ile onaylamadan önce, kartınızdan çekilecek tutarın doğruluğunu kontrol edin.
  • Kartlarınızla nakit paranızı ayrı yerlerde saklayın. Böylece birinin çalınması ya da kaybolması halinde mağdur olmayın.
  • Bankanızın ve çağrı merkezinizin telefon numaralarını kaydedin. Kartınızın çalınması ya da kaybolması durumunda bankanızı arayın.
  • Alışveriş esnasında alacağınız fiş/faturaların bir kopyasını saklayın. Seyahatiniz sonrasında kredi ve banka kartı ekstrelerinizi kontrol edin. Ekstreye şüpheli veya yanlış yansıyan bir tutar olması durumunda hemen bankanızla irtibata geçin.
  • Tüm bu önlemlerin yanında, Visa’nın tüketici güveni ve konforunu en ön planda tutan uluslararası işlerlik ve yüksek güvenlik standartlarını dünyanın her noktasında kesintisiz uyguladığını bilerek seyahatinizin tadını çıkarın.
REKLAM ALANI
ETİKETLER: