Dolar 32,3203
Euro 35,1119
Altın 2.298,90
BİST 9.056,39
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Bayramda harcamalar artacak

Bayramda harcamalar artacak
17 Temmuz 2015 23:31
A+
A-

kredi kartı

 ALB Forex Analisti Rıdvan Baştürk, tüketicilerin Ramazan ayında tüketim alışkanlıklarını inceledi. Rıdvan Baştürk’e göre, bayram dönemi ve sonrasında perakende satışlar ve tatil harcamalarında artış bekleniyor.

Ramazan Bayramı tatili yaklaşırken gözler bayram harcamalarında. Özellikle tatil ve perakende satışlardaki artışlar ön planda olacaktır. Son 3 yıla ait TÜİK verileri incelendiğinde, Ramazan Bayramı’nın olduğu aylarda yıl geneline oranla perakende satışlarda artışlar dikkat çekiyor. Örneğin; 2013 yılında en yüksek perakende satış hacmi 135,2 ile Ramazan Bayramı’nın olduğu ay olan Ağustos ayı içerisinde yaşanırken; geçtiğimiz yıl ise ilk 7 ayın en yüksek perakende satış hacmi, yine Ramazan Bayramı’nın olduğu ay olan Temmuz ayında gerçekleşti. Bu yıl da bayram dönemi ve sonrasında perakende satışların artış göstermesini bekliyoruz.

Diğer yandan, tatil harcamalarında ise Ramazan Bayramı ve sonrasında yoğunluk bekleniyor. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’nin (TÜRSAB) yayınladığı rapora göre, Rusya’da yaşanan ekonomik kriz nedeniyle yıl içerisindeki Rus turist sayısındaki düşüşe rağmen, yerli turistte bayram ve sonrasında ciddi bir artış bekleniyor. Bunun en büyük sebebi ise Ramazan Ayı’nın yaz aylarına denk gelmesi ve yerli turistlerin yaz sezonunu geç açacak olması. Global bazda ekonomik istikrardaki bozukluklar nedeniyle yabancı turist ağırlamakta diğer senelere göre zorlanan sahil kesimlerinde yatırımcılar, bu açığı yerli turiste yapacakları indirimle telafi etmeyi planlıyor. Bu kapsamda özellikle Antalya’da yapılan tatil indirimlerinin, diğer şehirlere nazaran daha fazla olması dikkat çekiyor. Satın alınan tatiller ödeme bakımından incelendiğinde, yüzde 60-65’lik kısmının 4-6 taksit seçenekleriyle alındığı görülüyor. Bu da özellikle son yıllarda yaz aylarına denk gelen Ramazan Ayı nedeniyle, bayramın hemen öncesi ve sonrasında kredi kartı harcamalarının arttığını gösteriyor.

Bankalararası Kart Merkezi’nin (BKM) 2012, 2013 ve 2014 yılına ait kredi kartı kullanım bilgileri incelendiğinde, özellikle bayram aylarında yapılan kredi kartı işlem adedi ve işlem tutarlarının, yıl ortalamasının her zaman üzerinde olduğu görülüyor. Bu ay da yine yıl ortalamasının üzerinde bir kredi kartı kullanımı bekleniyor. Son 3 yıl

baz alındığında Ramazan Bayramı’nın olduğu aylarda kredi kartı işlem tutarının yıl geneli ortalamasının her zaman üzerinde olduğunu görüyoruz. Son 3 yılın ortalama kredi kartı işlem tutarları sırasıyla 30,1 milyar TL, 35,3 milyar TL ve 39,5 milyar TL olmuş. Bu yılın ilk 5 ayında ise kredi kartı işlem tutarı ortalaması 42,8 milyar TL düzeyinde gerçekleşti. Bu yılın ilk 5 ay ortalaması son 3 yılın ilk 5 ay ortalamalarının bir hayli üzerinde. Hem bu açıdan hem de Ramazan Bayramı olması itibariyle kredi kartı işlem tutarının bu ay yaklaşık olarak bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8,3 yükselişle 43 milyar TL civarında olması beklenebilir.

 

REKLAM ALANI