Dolar 32,3691
Euro 34,9702
Altın 2.326,20
BİST 9.075,78
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Başçı Görevimin başındayım

Başçı Görevimin başındayım
18 Nisan 2014 06:05
A+
A-

erdem basciMerkez Bankası Başkanı Erdem Başçı son dönemde sıkça konuşulan ‘istifa edecek’ söylentilerine son noktayı Merkez Bankası Genel Kurulu sonrasında koydu. Başçı gazetecilerin konuyla ilgili sorusuna ‘ Söylentilere itibar etmeyin. Görevimin başındayım’ yanıtını Verdi. Başçı’nın açıklamasının ardından piyasa da hareketlendi. Dolar/Tl 2.13 seviyesinin altına inerek, 2,1255’e kadar geriledi.

Merkez Bankası’nın kritik genel kurulu dün Ankara’da yapıldı. Genel Kurul’da 30 Nisan 2014’te görev süresi dolan iki banka meclis üyesi Mehmet Vehbi Çıtak ve Doç.Dr.Lokman Gündüz’ün yerine yapılacak atamalar merakla bekleniyordu. Ancak Genel Kurul her iki banka meclis üyesinin 3 yıllığına yeniden seçti.

Genel Kurul’da bir sürpriz atama ise Denetleme Kurulu üyeliğinde gerçekleşti. Görev süresi dolan Hasan Türedi’nin yerine, aynı zamanda Yeni Şafak Yazarı olan Mehmet Ziya Gökalp 2 yıllığına denetim kurulu üyesi olarak seçildi. Gökalp’ın ataması, banka içerisinde de ‘sürpriz’ olarak nitelendirildi.

Genel Kurul öncesi cevabı en fazla merak edilen soru son dönemde yazılı basında da yer alan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın istifa edeceğine dair iddialardı. Başçı genel kurul sonrasında gazetecilerin konuyla ilgili sorularını yanıtladı. Başçı şunları söyledi:

“Yapılan resmi açıklamalar dışında söylentilere itibar etmeyin. Biz görevimizin başındayız. Merkez Bankası olarak her dedikoduyu yalanlamamızı da beklemeyin..”

Başçı’nın açıklamasının hemen ardından özellikle döviz piyasasında TL değer kazanmaya başladı. Açıklama öncesinde 2,13 seviyelerinin biraz üzerinde işlem gören dolar/TL paritesi, 2,1254’e kadar geriledi.

ENFLASYON YÜKSEK ÇIKACAK

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 82. Hesap Dönemi Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda bir konuşma yapan Merkez Bankası Başkanı Erdem Basçı, enflasyonun yılsonu hedefi olan yüzde 5’in çok üzerinde olabileceğini Başçı, büyüme hedefi olan yüzde 4’ün biraz altında yılın bitirebileceğini bu konuda herhangi bir hedef revizyonu düşünmediklerini açıkladı.

Türkiye’de enflasyonun tek haneye düşmesine karşın henüz fiyat istikrarı denilen seviyelere gelinemediğine işaret eden Başçı, gelecek 3 yıl için enflasyon hedeflerinin yüzde 5 olarak belirlendiğini kaydetti.

10. Kalkınma Planı’nda enflasyon hedefinin 2018 yılı için yüzde, 4,5 olarak belirlendiğini dile getiren Başçı, “Demek ki henüz fiyat istikrarı seviyesinde değiliz. En azından enflasyonu yüzde 4,5 seviyesine belki ilerleyen yıllarda, 2023 yılında, yüzde 4,5’in altında bir seviyeye indirmemiz fiyat istikrarıyla daha tutarlı olacaktır” diye konuştu.

DÖVİZ KURUNUN ENFLASYONA ETKİSİ

Geçen yıl enflasyonun yüzde 7,4 olarak gerçekleştiğini anımsatan Başçı, enflasyonda yukarı yönlü gidişin bir süre daha devam ettiğini ifade etti. Bunun nedeninin ağırlıklı olarak döviz kurundaki geçişkenlik olduğunu anlatan Başçı, “Türk Lirası’nda geçen yıl mayıs ayından itibaren kademeli olarak yaşanan değer kaybı ve aralıkta da bu değer kaybının sürmesi sonucunca enflasyona buradan önemli bir etki geldi” diye konuştu.

Döviz kurundan gelecek etkilerin geçici olduğunu dile getiren Başçı, “Açıklanacak enflasyonda bir miktar daha yükselme göreceğiz ve büyük ihtimalle enflasyonda tepe nokta mayıs ayında görülecek. Ondan sonra enflasyonun haziran enflasyonuyla aşağı yönlü bir seyir izlemesini bekliyoruz. Yine de yıl sonunda yüzde 5 olan hedefimizin oldukça üzerinde bitirebiliriz” değerlendirmesinde bulundu.

BDDK KARARLARININ ETKİLERİ GÖRÜLDÜ

Kredilerin büyüme hızına ilişkin de konuşan Başçı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) kredi kartları ve konut hariç tüketici kredileri konusunda önemli tedbirler aldığını belirtti.

Tüketici kredilerinin yavaşlamasının cari açığı azaltıcı etki göstermeye başladığını anlatan Başçı, “Buradaki gelişmeler gerçekten arzu edildiği yönde ilerlemeye devam ediyor. Kredilerin genel büyüme hızı da bizim sürdürülebilir olarak gördüğümüz yüzde 15’lik referans değere her hafta yaklaşıyor” diye konuştu.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, hem Türkiye’deki kamuoyunu, hem de uluslararası kamuoyunu enflasyonla mücadelenin ve fiyat istikrarının sağlanacağı konusunda ikna etmeleri ve politika araçlarını en uygun şekilde kullanmaları gerektiğini söyledi.

FED’in kısa vadeli faizleri sıfırda tuttuğunu ve Amerika’da toparlanma olduğunu anlatan Başçı, “Kısa vadeli faiz oranlarını artırırsak ne zaman başlarız, nerede dururuz, ne kadar arttırırız, Amerika’da şu anda tartışılan konu bununla ilgili. Yetkililer, işgücü piyasasına ve enflasyona baktıklarını söylüyorlar” dedi.

Amerika’da enflasyonun yüzde 2 olan hedefin altında yüzde 1,5 seviyesinde olduğunu belirten Başçı, şöyle konuştu:

“Artık piyasa bir tahminde bulunmaya çalışıyor, gelecek sene 2015 yılının ilk yarısı mı yapar ikinci yarısında mı yapar ilk faiz artışını… 0,25’lik artış yapacaksa bunu ne zaman yapar, bu nerede durur, nereye kadar gider, ne kadar uzun sürer faiz artışı onunla ilgili herkes ipuçlarını aramaya gayret ediyor. FED’in çıkış sinyali dediğimiz konu bundan ibaret. Şu anda ikinci sinyaller büyük ölçüde verildiği için Amerikan Merkez Bankası yetkilileri, burada nerede duracağını az çok öngörüyorlar hem de nerede başlayacağıyla ilgili fikir veriyorlar. Oradaki belirsizlik kısmen azalmış durumda. Dolayısıyla oradan gelen olumsuz etkiler bir miktar hafiflemiş durumda.”

‘AVRUPA’DA RESİM FARKLI’

Avrupa’da farklı bir resmin olduğunu dile getiren Başçı, Avrupa’da yüzde yarım olan enflasyon hedefinin yüzde 2 olduğunu kaydetti. Büyümenin Avrupa’da yüzde 1’in altında, Amerika’da ise yüzde 3’ün hafif altında beklendiğini belirten Başçı, “Demek ki Amerika’da durum biraz daha iyi diye düşünebiliriz. Dünyadaki gelişmeler bu şekilde, büyümeye ilişkin risklerde bir miktar azalma var diye özetleyebiliriz, parasal sıkılaştırmada da çok aceleci davranmayacakları anlaşılıyor. Orada da son derece iyi bir iletişim politikası olduğu açık. Onu da yapmaya devam ediyorlar yetkililer” diye konuştu.

Başçı, Avrupa’da yavaş da olsa eksi büyümeden yüzde 1’in hafif altında büyümeye geçirilirken, Amerika’da güçlü büyüme seyrinin olduğuna dikkati çekti.

Lehman krizinin önemli bir küresel şok olduğunu, Türkiye’nin 6 ay sonra toparlanma gösterdiğini vurgulayan Başçı, “Bu yıl Türkiye’nin büyümesi ne olur? Biz bunun 4’ün hafif altında olacağını gösteren işaretler görüyoruz. Ancak genelde piyasalar ve uluslararası kuruluşlar bunun biraz daha fazla aşağı yönlü revize ediyorlar. Bekleyip görmek gerekecek” dedi.
EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI