Dolar 32,3350
Euro 35,1334
Altın 2.306,70
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Bankalardan emeklilere promosyon oyunu

Bankalardan emeklilere promosyon oyunu
26 Haziran 2016 12:11
A+
A-
Bankalardan emeklilere promosyon oyunu

Bazı bankaların emeklilerin hesabına promosyon karşılığı 300 TL yerine 500 TL kullanılabilir kredi yatırdığı ve emeklilere verdiğini geri aldığı ileri sürüldü

Bursa Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz Yılmaz, dernek binasında düzenlediği basın toplantısında, bankaların  emeklilere maaş taşıma konusunda Reklam ve ilanlarında “300 lira promosyon”,  “çeyrek altın” ve “düşük faizli kredi” gibi cazip tekliflerde bulunduğunu söyledi.

Emeklilerin de bu cazip tekliflerden yararlanmak istediğini belirten  Yılmaz, “Maaşlar bankaya yattıktan sonra bazı bankalar emeklinin maaşına 300 lira  promosyon parası koymak yerine 500 lira tutarında kullanılabilir kredi  koymaktadırlar. Maaş ve kredi ayrı ayrı tanımlanmadığı için de emekli çok yüksek  faizli kredi kullandığının farkına geç varmaktadır. Bazı bankalar bir elden  emekliye vermiş gibi gözüktüğü parayı, diğer elden fazlasıyla geri almaktadır.  Tüketicinin bu mağduriyetine Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK)  duyarlı olmalı ve denetim görevini yerine getirmelidir.” diye konuştu.

Yılmaz, Bursa’da maaşını bankaya taşıyan bir emeklinin, promosyon adı  altında mağdur edildiğini öne sürdü. İlgili bankanın, bu emeklinin maaşına 500 lira kullanılabilir kredi  koyduğunu iddia eden Yılmaz, şöyle devam etti:

“Emekli, maaşının son 50 lirasını çekerken kredi uyarısını fark etti  ve durumu banka yetkileriyle görüştü. Maaşının içine hangi yetkiyle kredi  konulduğunu sordu ve banka yetkilisi emekliye cevap veremedi. Banka yetkilileri  emekliye verdiği 300 liranın yanı sıra 150 lirayı tüketiciden alarak krediyi  kapattı. 4-5 günlük süre içinde bu kredi nedeniyle Yılmaz bankaya 5,82 lira faiz  ödeme durumuyla karşı karşıya kaldı. Bankaya itirazda bulunan emekli haklı  bulundu ve banka 5,82 liralık faizi sildi. Yanlışlıkla çektiği krediye karşılık  birkaç gün içinde bankaya 5,82 lira borçlanan emekli, maaşının tümünü  bankaya  vadeli yatırsaydı aylık bu kadar gelir elde etmesi mümkün değildi. Emeklilerimiz  maaşlarını taşırken çok dikkatli davranmalı, sadece promosyona kanmamalı, hesap  işletim ücretine ve diğer kesintilere kadar bankalarla müzakere etmeli, ondan  sonra kararını vermelidir.”

Banka yetkililerine çağrıda bulunan Yılmaz, haksız hukuksuz  uygulamaların er ya da geç yargıdan döneceğini sözlerine ekledi.

 

REKLAM ALANI