Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 22°C
Sal 24°C
Çar 22°C

“Bağımsız Kadın Direktörler” yönetim kurullarındaki yerlerini alıyorlar

“Bağımsız Kadın Direktörler” yönetim kurullarındaki yerlerini alıyorlar
01 Haziran 2013 09:48
A+
A-

 EskiveYeniBagimsizDirektorler

Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu tarafından yürütülen “Bağımsız Kadın Direktörler” projesi kapsamında, Türkiye’nin önde gelen halka açık şirketlerinin yönetim kurullarına seçilen kadın direktörler, Sema Yurdum (Garanti Bankası Yönetim Kurulu Bağımsız Üye) ve Elif Neşe Çelik’in (İntema Yönetim Kurulu Üyesi),29 Mayıs 2013, Çarşamba günü düzenlenen toplantı ile kamuoyuna tanıtıldı.

Toplantıda, projenin ikinci aşaması hakkında da bilgi verildi.

Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu tarafından, BIST şirketlerinin yönetim kurullarında kadın üye sayısının artmasına yönelik olarak yürütülen “Bağımsız Kadın Direktörler” projesi kapsamında, kadın direktörler Türkiye’nin önde gelen halka açık şirketlerinin yönetim kurullarına seçilmeye başladı.

İsveç Başkonsolosluğu’nda yönetim kurullarına yeni atanan kadın direktörler ve yönetim kurullarında bağımsız üye olarak görev yapan deneyimli kadın direktörlerin katıldığı bir yuvarlak masa toplantısı düzenlendi.

Yuvarlak masa toplantısına yeni kadın yönetim kurulu üyeleri Sema Yurdum (Garanti Bankası Yönetim Kurulu Bağımsız Üye) ve Elif Neşe Çelik’in (İntema Yönetim Kurulu Üyesi) yanı sıra; deneyimli kadın yönetim kurulu üyeleri Füsün Akkal Bozok (Yapı ve Kredi Bankası Yönetim Kurulu Bağımsız Üye), Gülden Türktan (Martı Otelleri ve Martı GYO Yönetim Kurulu Bağımsız Üye) ve Botan Berker (Turcas Petrol A.Ş. ve Dubai Starr Sigorta Yönetim Kurulu Bağımsız Üye) katıldılar.

Toplantıya ayrıca proje kapsamında yönetim kurullarına kadın üye alınması sürecini destekleyen şirketlerden Finans Bank Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Aras da katıldı. Toplantı, İsveç Başkonsolosu Torkel Stiernlöf’un konuşması ile başladı. Torkel Stiernlöf kadın erkek eşitliğinin İsveç’in ve AB’nin temel değerleri arasında yer aldığını, projenin geldiği aşamadan memnun olduklarını ve devam etmesi için gerekli desteği vereceklerini belirtti.

Garanti Bankası yönetim kuruluna bağımsız üye olarak atanan Sema Yurdum bankacılık sektöründe bağımsız üyelere önemli roller düştüğünü, görevini basiretle ve tüm ortaklara eşit mesafede durarak yerine getireceğini belirtirken İntema Yönetim Kurulu’na atanan Elif Neşe Çelik ise Baxter şirketi genel müdürü olarak edindiği deneyimlerin İntema yönetim kurulunda icraatta yer alan üyelere vereceği desteği olumlu etkileyeceğini belirtti.

Finansbank Yönetim Kurulu başkanı Dr. Ömer Aras ise kadın üyelerin yönetim kurullarının etkinleşmesine katkıda bulunacağına inandığını belirtti.

Yuvarlak masa toplantısında, Egon Zehnder International’ın stratejik ortaklığı ve İsveç Başkonsolosluğunu’nun desteğiyle hayata geçirilen projenin ikinci aşamasının başlangıcı da duyuruldu. Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu ve Bağımsız Kadın Direktörler Projesi Direktörü Dr. Melsa Ararat katılımcılara projenin ikinci aşamasını anlattı. “Proje başladığından bu yana genel kurullarını tamamlamış şirketlerin örneklem alındığı hesaplamalara göre halka açık şirketlerin yönetim kurularında kadın üye sayısında % 14’lük bir  artış oldu. Bu oran BIST şirketleri içinde kadın üye oranının %11’den %12’e çıkmasına yol açtı. Eğer önümüzdeki dönemde
şirketler bu konuda daha gayretli olmaz ise 2015 hedefimiz olan %25 kadın üye oranına erişemeyiz” dedi. Melsa Ararat tüm genel kurullar tamamlandığında hesaplamaların güncelleneceğini ve SPK’nin mevcut düzenlemesinin şirketler için yeterince teşvik edici olup olmadığının belli olacağını belirtti ve “Proje kapsamında bir Regülasyon Komitesi oluşturuldu. Hukukçu arkadaşlarımızın da katılımıyla oluşturulan bu komite şirketlerimize danışarak mevcut düzenlemenin nasıl daha etkin bir hale getirilebileceği konusunda görüş oluşturacak ve SPK’ya sunacak ’
dedi. 

Yuvarlak masa toplantısına katılan deneyimli kadın direktörler ise bulundukları yönetim kurullarında kadın üyelerin
artması için çalıştıklarını dile getirdiler. Botan Berker, “Yönetim kurullarında kadın üyelerin artması, şirketlerin ve
makro düzeyde ekonominin kadınların bilgi ve birikimlerinden faydalanmasını sağlamaktadır” dedi. Berker,
Turcas’ta kadın üye sayısının, bir bağımsız üyenin daha eklenmesiyle, üçe çıktığına vurgu yaptı.

Sabancı Üniversitesi Yönetim Bilimleri Fakültesi Dekanı Nakiye Boyacıgiller ise sonbaharda düzenlenecek uluslararası konferansta kota uygulamalarının şirket performansı üzerine etkilerinin inceleneceğini ve diğer Avrupa ülkeleri üniversitelerinden katılımcılarla konunun tüm boyutlarıyla tartışılacağını belirtti.

 

REKLAM ALANI