Dolar 32,4996
Euro 34,5576
Altın 2.498,20
BİST 9.548,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çar 20°C
Per 18°C
Cum 16°C
Cts 18°C

Babayiğitler için yol haritası belirlendi

Babayiğitler için yol haritası belirlendi
03 Eylül 2014 17:28
A+
A-

fikri ışıkBilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, “Türkiye’ye yerli otomobil markası kazandırmak için özel sektörle yol haritası belirlendi. Yerli otomobil 2020’den önce yollarda olsun istiyoruz” dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye’ye yerli otomobil markası kazandırmak için özel sektörle yol haritasının belirlendiğini ifade ederek, “Yerli otomobil 2020’den önce yollarda olsun istiyoruz” dedi.

Işık, NTV ve CNBC-E ortak yayınında açıklamalarda bulundu. Yerli otomobile ilişkin bilgi veren Işık, yerli otomobilin içten yanmalı motor teknolojisinde değil, hibrit ya da elektrikli otomobil kategorisinde olacağını söyledi.

Otomotiv devlerinin elektrikli araçlara dönüşüm içinde olduğunu hatırlatan Işık, Türkiye’nin bu fırsatı değerlendirmek istediğini dile getirdi. Kendisine bağlı TÜBİTAK’ın AR-GE boyutunda lokomotif olacağını belirten Işık, üretim için yerli firmaların çok istekli olduğunun altını çizdi. Özel sektörle Türkiye’ye yerli otomobil markası kazandırmak için yol haritasının belirlendiğini kaydeden Işık, “2020’den önce yerli otomobil yollarda olsun istiyoruz” diye konuştu.

Elektrikli otomobilde batarya, yazılım ve donanım olmak üzere üç ana teknoloji bulunduğunu anlatan Işık, “tasarım alanlarında farklı babayiğitlerin işbirliğiyle” ürünün ortaya konulabileceğini kaydetti. Işık, “Aradığımız babayiğitler noktasında ciddi olarak ‘biz bu işte varız’ diyen Türkiye’nin özel sektörü var. Üretimi onlarla yapıp Türkiye’ye yerli otomobil markası kazandırmak istiyoruz. Yükü bir tek insanın omuzuna değil de belki birkaç insanın omuzuna vermek olabilir. Bataryayı bir babayiğit üstlenebilir, elektrikli motorlarını başka babayiğit, yazılımını başka bir babayiğit üstlenebilir” değerlendirmelerinde bulundu.

“Türksat 6A’dan sonra sıra yer gözlem uydusunda”

Fikri Işık, Türkiye’nin uzay teknolojileri alanındaki çalışmalarına da değinen Işık, bir AR-GE projesi olan Türksat 6A’nın yapılmasıyla Türkiye’nin dünyada sayılı ülkeler arasına gireceğini söyledi. Işık, tamamı yerli haberleşme uydusu Türksat 6A’dan sonra daha yüksek çözünürlüklü yeni bir yer gözlem uydusu yapımının hedeflendiğini bildirdi.

Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren KOSGEB’in çalışmaları hakkında da bilgi veren Işık, KOBİ’lerin kurumsallaşma çalışmalarını çok önemsediklerini ifade etti. Işık, kurumsallaşmayı gelişen piyasalarda rekabet etmenin olmazsa olmazı olarak gördüğünü dile getirerek, KOBİ’lerin birlikte iş yapma kültürünü artırmak için yoğun çaba sarf edildiğini söyledi. Bakanlığının kümelenme programlarına ilişkin ayrı bütçeler oluşturduğunu ifade eden Işık, “İşbirliği Güç Birliği Programı” benzeri projelerin 2015’te de hayata geçirileceğini kaydetti.

Bakan Işık, KOBİ’lerin finansmana erişimini kolaylaştırmak için borsaya açılmalarına yönelik çalışmaların da tüm hızıyla devam ettiğini sözlerine ekledi.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI