Dolar 32,6013
Euro 34,8092
Altın 2.492,47
BİST 9.508,99
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 21°C
Sal 22°C

Ayakkabıya kur zammı geliyor!

Ayakkabıya kur zammı geliyor!
25 Şubat 2015 22:55
A+
A-
  1. indir (2)
    Türkiye Genel Müdürü Atilla Özkul, yeni sezon ürünü ayakkabıların zamlı olarak piyasada yer alacağını söyledi.

Geçtiğimiz yıl ithal ayakkabılara getirilen ek vergiler ve kurda yaşanan artışın henüz piyasaya yansımadığını ifade eden Özkul, “Vergi artışında bir istisna uygulandı ve siparişi verilen ürünler bundan etkilenmedi. O nedenle de son bahar ve kış ürünlerinde fiyatlarda bir değişiklik olmadı. Ancak, ilk bahar ve yaz koleksiyonlarında bu vergi artışının yansımasını göreceğiz. Fiyatların yüzde 15-20 civarında artmasını bekliyoruz. Biz bazı ürünlerimizde yüzde 10 civarında fiyat düzenlemesi yaptık.” dedi.

Bilindiği üzere, Ekonomi Bakanlığı’nın 2014 yılı Ağustos ayında yürürlüğe soktuğu kararla ithal deri ayakkabıya yüzde 50, suni deri ayakkabıya ise yüzde 30 oranında ek vergi getirilmişti.

Özkul, “Ek vergiler bizi zorluyor. Bu kadar yüksek vergi artışı beklemiyorduk. Bu oranlar cazip seviyelere çekilirse, yabancı girişimciler olarak daha fazla yatırım yapabiliriz.” diye konuştu.

Türkiye’yi üs yapacak

Diğer taraftan, Avrupa’nın en büyük perakende ayakkabı zinciri Alman DEICHMANN’ın Türkiye yatırımlarına hız verdiğini söyleyen Özkul, 2006 yılından bu yana Türkiye’de faaliyet gösteren şirketin, bu yıl Almanya’dan sonra en büyük yatırımı 16 mağaza açarak Türkiye’ye yapacağını söyledi.

Şirketin Türkiye’ye dair planları hakkında bilgi veren DEICHMANN Türkiye Genel Müdürü Atilla Özkul, “Orta vadeli planımız Türkiye’yi Ortadoğu pazarı için üs yapmak. Bu güne kadar Türkiye’ye 130 milyon TL yatırım yaptık. Bu amaçla orta vade 130 milyon euro yatırım planlıyoruz. Türkiye üzerinden Ortadoğu ülkelerine açılmayı planlıyoruz. Bu konu Almanya merkezimizde sürekli masaya yatırılıyor ve konuşuluyor.” dedi.

Almanya’dan sonra en büyük yatırım Türkiye’ye

Özkul, geçtiğimiz yılı 6,5 milyon çift üzeri ayakkabı ve aksesuar satışı, yüzde 20 büyüme ve 270,6 milyon TL’lik ciro ile kapattıklarını açıkladı.

Bu performansla Türkiye’nin İspanya’dan sonra en hızlı büyüyen ikinci pazarları olduğuna dikkat çeken Özkul, “Almanya merkez tarafından da takdir edildi. Bu başarıdan hareketle, 2015 yılında en fazla mağaza yatırımı Almanya’nın ardından Türkiye’ye yapılacak.” açıklamasında bulundu.
2015 yılında global anlamda 150 mağaza açacaklarını ve bunun 16’sının Türkiye’de gerçekleşeceğini bildiren Özkul, yeri netleşen bölgeleri Van, Diyarbakır, Çanakkale,  Hopa, Bafra ve Ayvalık olarak saydı.

Hedef 400 mağaza

Türkiye genelinde tamamen kendi özkaynaklarıyla yatırımını gerçekleştirdikleri 110 mağazayla hizmet verdiklerini belirten DEICHMANN Türkiye Genel Müdürü Atilla Özkul, hedef mağaza sayısını 400 olarak açıkladı. Bu mağaza adedine 2024 yılına kadar ulaşacaklarının altını çizen Özkul, şu anda bin olan çalışan satısını da minimum 4 bine çıkaracaklarını söyledi.

Özkul, her mağaza açılışının kendileri için 1 milyon TL’lik yatırım anlamına geldiğini vurguladı.

REKLAM ALANI