Dolar 32,3770
Euro 35,0164
Altın 2.325,59
BİST 9.103,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 21°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 19°C

Avrupa’nın en ucuz 10’uncu ülkesiyiz ama…

Avrupa’nın en ucuz 10’uncu ülkesiyiz ama…
20 Haziran 2014 09:05
A+
A-

sosyal-market-beyoglu1İçki ve sigarayı Avrupa ile aynı fiyata, otomobili daha pahalıya tüketiyoruz.

Türkiye mal ve hizmetlerin fiyat düzeyleri karşılaştırmasına göre, Avrupa’nın en ucuz 10’uncu ülkesi oldu. İçki ve sigarayı Avrupa ortalaması ile aynı fiyata tüketen Türk vatandaşları, otomobil, bisiklet ve motosiklete daha fazla ödeme yapıyor. Mal ve hizmet fiyatları Avrupa ortalamasının altında olsa da Türkiye’de refah seviyesinin ortalamanın yarısını bile yakalayamaması dikkat çekiyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2013 yılına ilişkin Hanehalkı Nihai Tüketim Harcamaları yönüyle hesaplanan Satınalma Gücü Paritesi verilerini açıkladı. Türkiye’nin ulusal para birimlerinin karşılaştırmalı olarak döviz kuruna göre alım gücünü gösteren fiyat düzeyi endeksi, 64 ile Avrupa’da fiyatları en ucuz 10’uncu ülke olduğunu gösteriyor. Ancak TÜİK’in önceki gün açıkladığı Satınalma Gücü Paritesi’ne göre kişi başına GSYİH verileri, ucuz mal ve hizmete erişimin o kadar da kolay olmadığını ortaya koyuyor.

Zengin ülkeler pahalı düşük gelirliler ucuz

Bu kategoride en pahalı ülke 156 endeks değeri ile İsviçre olurken, Avrupa’nın refah düzeyi en yüksek ülkesi Lüksemburg için endeks 123 (5’inci sırada) olarak hesaplandı. Aynı değerlendirmede Avrupa’nın en ucuz ülkesi ise gelir seviyesi bakımından AB’nin sondan 3’üncü sırasında bulunan Makedonya oldu. Makedonya’nın endeks değeri 47 olurken, bunu 48 ile Bulgaristan, 51 ile de Arnavutluk takip etti.

Ulaşım araçları Avrupa’dan daha pahalı

Tüketim mal ve hizmetlerinin alt gruplarına göre hesaplanan fiyat düzey endeksleri içinde Türkiye’nin 108 ile kişisel ulaşım araçlarını Avrupa’dan daha pahalıya tükettiği gözlendi. Alkollü içecekler ve tütünde ise Türkiye 100 ile Avrupa ortalamasıyla aynı değeri yakaladı. Buna karşılık ulaştırma hizmetleri 55 endeks değeri ile Avrupa ortalamasına göre en az para ödediğimiz grup oldu.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI