Dolar 32,5951
Euro 34,7972
Altın 2.405,07
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 20°C
Cts 19°C

Avrupa’nın devleri sendeliyor

Avrupa’nın devleri sendeliyor
15 Ağustos 2014 10:11
A+
A-

avrupa euroEuro Bölgesi 2. çeyrekte en büyük üç ekonomisinin kötü verilerinin etkisiyle büyümedi. Almanya ekonomisi 2012’den beri ilk kez küçülürken, Fransa durgun, İtalya ise resesyonda.

Deflasyona doğru kayan Euro Bölgesi’nde Almanya’nın ikinci çeyrekte küçülmesi ve Fransa’nın gayrı safi yurtiçi hasılasının (GSYH) hiç ilerlememesi bölgenin kırılgan iyileşmesine dair endişeleri artırdı. Avrupa’nın iki büyük ekonomisi Almanya’nın ikinci çeyrekte daralması, Fransa ekonomisinin ise art arda ikinci çeyrektir durağan seyretmesinin ardından euro bölgesi ekonomisi büyüme beklentilerine karşılık nisan-haziran döneminde yatay seyretti. Bloğun en büyük iki ekonomisinden gelen kötü verilerin ardından Fransa hükümeti 2014 yılına dair büyüme tahminini yüzde 1’den yüzde 0.5’e indirdi. Reuters anketine katılan uzmanlar Euro Bölgesi’nin ikinci çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 0.1 büyüyeceğini tahmin ediyorlardı. Euro Bölgesi’nde GSYH ilk çeyrekte yüzde 0.2 büyümüştü. Avrupa Birliği (AB) istatistik ofisi Eurostat’ın verilerine göre, euro bölgesinde enfl asyon temmuzda yıllık bazda nihai yüzde 0.4 olarak teyit edilerek beklentiler seviyesinde gerçekleşti. Reuters anketine katılan analistler, enflasyonun temmuzda öncü seviye olan yüzde 0.4’te kalmasını bekliyorlardı.

“Almanya fazla faliyetin geri tepebildiğini gördü”

Almanya’da mevsimsel etkilerden arındırılmış öncü verilere göre ikinci çeyrekte GSYH bir önceki üç aylık döneme göre değişim kaydetmeyeceği beklentisine karşılık yüzde 0.2 daraldı. Avrupa’nın en büyük ekonomisi olan Almanya’da daha önce yüzde 0.8 olarak açıklanan ocak- mart dönemine ait GSYH artışı yüzde 0.7’ye revize edildi. 10 yıllık Alman tahvilleri 3 baz puan düşerek ilk kez yüzde 1’e gerilerken, iki yıllık Alman tahvillerinin ise eksi 1 baz puanda olduğu belirtildi. Almanya ekonomisi 2012’nin sonundan beri ilk kez küçüldü. ING ekonomisti Carsten Brzeski “Veri Euro Bölgesi’ndeki iyileşmenin tamamen bittiğini göstermez fakat Almanya’ya çok fazla ekonomik faaliyetin kolayca geri tepebileceğini hatırlatıyor olacak” diye konuştu. Paris’teki Oddo & Cie. Bank’ın şef ekonomisti Bruno Cavalier ise onu en çok endişelendirenin yatırımların da yüzde 1.1 küçülmesi olduğunu belirtti. Şirketler için yatırımların yüzde 0.8 küçülerek ardarda 10. çeyrekte küçüldüğü belirtiliyor. Hanehalki yatırımlarının ise yüzde 2.4 küçüldüğünü belirten Cavalier “Güven bugün hem iş dünyasında hem hane halklarında tamamen yokolmuş durumda. Ve durumu yakın bir zamanda değiştirecek birşey görmüyorum” diye konuştu.

“Jeopolitik tansiyon azalsa da Euro Bölgesi kolay hızlanmaz”

Almanya ve Fransa verileri beklentilerin altında gelirken, İtalya da tekrar resesyona girdi. Bu da Euro Bölgesi’nin en büyük üç ekonomisinin baharda hiçbir büyüme yaşamadığını gösteriyor.

Hollanda ise 2. çeyrekte yüzde 0.5 büyüdü. Financial Times’da yer alan bir habere göre Almanya İstatistik Bakanlığı kötü verilerin sebebinin ticaret ve yatırımlardaki zayıflıktan kaynaklandığını belirtti. Brüksel’de bulunan ING Groep Şef Euro Bölgesi ekonomisti Peter Vanden Houte, “Jeopolitik tansiyonun fazla hafiflememesi ile, büyüme hızının yılın ikinci yarısında hızlanacağına dair ihtimaller az. Avrupa Merkez Bankası tarafında ise büyük kararlar 2015’e kadar beklemek zorunda” dedi.

Fransa büyüme tahminini yüzde 1’den yarısına düşürdü

Fransa’da GSYH ikinci çeyrekte artış beklentilerine karşılık değişim kaydetmedi. Fransa Maliye Bakanı Michel Sapin ise Le Monde gazetesinde yer alan yazısında bu yıl ve gelecek yıla dair ekonomik büyüme tahminlerinin aşağı revize edildiğini açıkladı. Sapin bu yıl ekonomik büyümenin daha önce tahmin edilen yüzde 1 oranında değil yüzde 0.5 oranında olduğunu açıkladı.

Avrupa Merkez Bankası büyüme ve enflasyon tahminini düşürdü

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) 2. çeyrek enflasyon ve büyüme verilerinin açıklanması öncesinde yayınladığı ankete göre bloğun enfl asyonu bir önceki yüzde 0.9’luk tahminden 0.7’ye düşürüldü. 2015 yılı enfl asyon tahmini 1.3’ten 1.2’ye düşürüldü. Yıllık enfl asyon oranı şu anda hala yüzde 0.4 olması, bazı ülkelerin defl asyon görebileceği endişelerini artırıyor. ECB bloğun bu yıl için büyüme tahminini ise Almanya ve Fransa’dan gelen kötü büyüme verilerinin ardından yüzde 1.1’den 1.0’a düşürdü. Ayrıca ECB, Frankfurt kentinde inşası devam eden yeni gökdelenlerine bu yılın kasımda taşınıyor. Yeni tesislerin maliyeti yaklaşık 1,2 milyar euro.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI