Dolar 32,3130
Euro 35,0793
Altın 2.309,71
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Avrupa için ürettik

Avrupa için ürettik
10 Haziran 2014 08:57
A+
A-

isciSanayi üretimi sürprizlerine devam ediyor. Nisanda yüzde 3.9 olan beklentileri aşarak yüzde 4.6 büyüyen sanayi üretimi özellikle Avrupa’ya artan ihracatın desteğiyle hızını arttırdı. Mayıstan itibaren vatandaşın devreye girmesi bekleniyor.

Sanayi üretimi tüm güçlüklere rağmen nisanda yüzde 4.6 büyüyerek güçlü yükselişini sürdürdü. Yılın ilk çeyreğini yüzde 5.3’lük büyümeyle tamamlayarak bugün açıklanan ekonomik büyüme rakamlarının yüzde 4’ü aşmasını sağlayacak olan sanayi üretimi ikinci çeyreğe de hızlı giriş yaptı. İhracatın desteğiyle ilk dört ayı geçiren sanayi üretimi mayıstan itibaren iç talebin de desteğini alacak. Mayısta üretim artışının güçlü seyrini sürdürmesi ve ikinci çeyrek büyümesi için olumlu verilerin sürmesi bekleniyor.

YATIRIM İŞTAHI İZLENİYOR

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) dün açıkladığı verilere göre mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi nisanda marta göre yüzde 1, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi ise 2013’ün nisanına göre yüzde 4.6 arttı. Özellikle ekonomik performansın göstergesi ara malı üretimi ve yatırım iştahının izlendiği sermaye malı üretimindeki artış sanayideki büyümenin temel nedenlerini oluşturdu. Ara malı üretimi geçen yıla göre takvim etkisinden arındırılmış olarak yüzde 4.5 arttı ve büyümeye katkısı 1.8 puan oldu. Sermaye malı üretimi yüzde 5.7 artarak neredeyse büyümenin 1 puanını karşıladı. Ara malındaki artış ihracatın gücünü ortaya koyarken sermaye malı imalatındaki artış iç talepteki toparlanmanın başladığına işaret ediyor.

OTOMOTİV İVME KAZANDI

İmalatta ihracatçı sektörler büyümenin lokomotifini oluşturdu. Yılın ilk iki çeyreğinde yüzde 6.5 ve 6.8 daralan otomotiv üretimi martta başladığı büyümeye nisanda ivme verdi. Otomotivde yüzde 7’lik üretim artışı gözlenirken diğer ihracatçı sektörler tekstil yüzde 3.7, yine ilk üç ayı küçülmeyle geçiren giyim yüzde 3.1, kimya yüzde 8.5, makine yüzde 4.9 ve plastik sanayi yüzde 8.5 büyüdü. Yılın ilk çeyreğinde başta BDDK’nın tedbirleri ve yerel seçim nedeniyle zayıf seyreden iç talebe ilişkin krediler, tüketici güven endeksi, otomobil-beyaz eşya satışları göstergeleri mayıstan itibaren dipten dönüşe işaret ediyor. Bu yılın ikinci çeyreğinde nisanda başlayan üretim artışının ihracatın yanı sıra mayısta iç talebin de katkısıyla süreceğinin habercisi. Öte yandan mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış endekste, nisanda mart ayına göre en yüksek artış yüzde 2 ile sermaye malında. İmalatta ise marta göre en yüksek artış yüzde 25.4 ile diğer ulaşım araçları üretiminde oldu.

Avrupa fırsatı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, verilerin yılın ikinci çeyreğinde de sanayinin güçlü şekilde yoluna devam ettiğini, böylelikle de ülke ekonomisinin büyüdüğünü gösterdiğini belirtti. Japonya’dan AB’ye kadar birçok ülkenin ekonomilerinin artık toparlanmaya başladığını belirten Işık, toparlanmanın, Türkiye’nin ihracatına ayıca bir ivme kazandıracağını ifade etti.

Büyüme yüzde 5’i bulabilir

BUGÜN yılın ilk çeyreğine ilişkin ekonomik büyüme rakamları açıklanacak. Sanayi yılın ilk çeyreğinde de ihracat desteğiyle yüzde 5.3 artmış düşük kalması beklenen büyümenin çok güçlü artış gösterdiğine işaret etmişti. Bazı ekonomistler büyümenin yüzde 5’in üzerine çıkmasını öngörürken beklenti yüzde 4.3.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI