Dolar 32,5866
Euro 34,8556
Altın 2.493,07
BİST 9.697,66
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 21°C
Sal 22°C

AVM ciroları yüzde 16.5 arttı

AVM ciroları yüzde 16.5 arttı
04 Eylül 2014 10:33
A+
A-

avm

AVM ciroları temmuzda yüzde 16,5’lik artış kaydetti. Verimlilik metrekare başına 616 liraya ulaştı

AVM Ciro Endeksi temmuzda, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 16,5’lik artışla 23 puan yükselerek 162 puana çıktı.

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) ile Akademetre Research tarafından ortaklaşa oluşturulan AVM Endeksi’nin temmuz ayı sonuçları açıklandı.

Her ay düzenli olarak yayınlanan verilere göre, AVM Ciro Endeksi temmuz 2014’te bir önceki yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında yüzde 16,5’lik artış kaydetti. Böylece endeks 23 puan yükselerek 162 puana tırmandı.

Verimlilik metrekare başına 616 liraya ulaştı

AVM’lerdeki kiralanabilir alan başına düşen cirolar temmuzda bir önceki yılın aynı ayına göre 23 puan artarak verimlilik metrekare başına 616 liraya ulaştı. Verimlilik, İstanbul’da 628 lira, Anadolu’da ise 609 lira olarak gerçekleşti.

Ziyaretçi sayısı endeksi yüzde 8.8 arttı 

Bu yılın temmuz ayında en büyük artış giyim kategorisinde gerçekleşti. Temmuzda giyim kategorisi ciroları bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 33 artarken, ayakkabı-çanta kategorisinde de endeks yüzde 32 oranında yükseldi.

Aynı dönemde genel alan ciroları ve AVM’lerdeki diğer alanların ciroları yüzde 17, yiyecek kategorisi ciroları da yüzde 15 artış gösterdi. Ancak hipermarket ve teknoloji market/elektrikli eşya kategorilerinde düşüş yaşandı. Endeks her iki kategoride de yüzde 15 oranında azaldı.

Temmuz 2014’te AVM’lerdeki ziyaretçi sayısı endeksi bir önceki dönemin aynı ayına göre yüzde 8,8 oranında arttı.

En yüksek artış giyim ve ayakkabı-çanta kategorilerinde 

Açıklamada görüşlerine yer verilen AYD Başkanı Hulusi Belgü, AVM endeksinin temmuz ayında bir önceki yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında yüzde 16,5 oranında arttığını belirtti.

Kategori bazındaki en yüksek artışın sırasıyla giyim ve ayakkabı-çanta kategorilerinde yaşandığını aktaran Belgü, şunları kaydetti:

“Temmuz ayı, hazır giyim ve ayakkabıda indirim sezonunun başladığı bir ay. Tüketiciler hem indirimlerden yararlanmak, hem de Ramazan Bayramı alışverişlerini tamamlamak için bu kategorilerde yoğun alışveriş yapmışlardır. Temmuz ayında yaşanan yüzde 8,8’lik artışsa insanlarımızın temmuza rast gelen ramazan ayını alışveriş merkezlerinde geçirmeyi tercih ettiklerini göstermiştir. Ziyaretçi sayısı ve toplam ciroda yaşanan artışa rağmen yiyecek ve teknoloji market kategorilerindeki düşüşlerse izlenmesi gereken noktalar. Özellikle teknoloji market kategorisinde sürekli hale gelen ciro düşüşü artık bazı adımların atılması gereğini ortaya koymaktadır.”

EKONOMİ AJANDASI

 

REKLAM ALANI