Dolar 32,3605
Euro 34,9640
Altın 2.325,39
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 22°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

“Asya’nın kalkınması için ülkeler altyapı ile birbirine bağlanmalı”

“Asya’nın kalkınması için ülkeler altyapı ile birbirine bağlanmalı”
30 Mayıs 2016 11:14
A+
A-

Asya_Forumu_Enerj

Bo’ao Asya Forumu Enerji, Kaynaklar ve Sürdürülebilir Kalkınma Konferansı ve “İpek Yolu” Ülkeleri Forumu’na katılan Asya ülkeleri, Yeni İpek Yolu üzerindeki ülkelerin internet ekonomisinin de içinde olduğu altyapı ile birbirine bağlanmasının ekonomik kalkınmanın temelini oluşturacağına dikkat çekti.

Bo’ao Asya Forumu Enerji, Kaynaklar ve Sürdürülebilir Kalkınma Konferansı ve “İpek Yolu” Ülkeleri Forumu dün Kazakistan’ın başkenti Astana’da sona erdi.

Bo’ao Asya Forumu ve Astana Ekonomi Forumu tarafından ortaklaşa düzenlenen konferans ve forumda dün “İpek Yolu Ekonomik Kuşağı” kapsamında geleneksel altyapı inşası ve yumuşak altyapı ortamı yaratılması konuları tartışıldı. Bu doğrultuda, güzergah ülkelerinin birbirlerine altyapı aracılığıyla bağlanmasının bu ülkelerde ekonomik büyümenin temeli olduğu görüşü öne çıktı.

Kazakistan Ulusal Demiryolu Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Ackar Mamin konferansta yaptığı konuşmada, başta demiryolu olmak üzere geleneksel altyapı inşası sayesinde ülkesinin transit taşımacılık kapasitesinin yükseldiğine dikkat çekti. Mamin bu konuda şöyle konuştu:

“Kazakistan, Çin ve Güney Asya ile Avrupa’nın, yani iki ana gelişme merkezinin arasında bulunmaktadır. Kazakistan, coğrafi konumunun sağladığı avantajı taşımacılık alanına aktarmak amacıyla son yıllarda demiryolu gibi altyapı tesislerini geliştirme stratejisi uyguluyor.”

Konferansa katılan Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Natalia Hanjenkova ve Çin Ulusal Sanayi ve Ticaret Genel Müdür Yardımcısı Liu Yuting, “İpek Yolu Ekonomik Kuşağı” güzêrgahı üzerindeki ülkelerin, geleneksel altyapı tesislerinin inşasının yanı sıra yumuşak altyapı ortamının oluşturulmasına önem vermeleri gerektiğini vurguladı. Hanjenkova, “Bence, ticaret ortamı, yumuşak altyapı oluşturulmasında en önemli unsurdur” dedi.

Çin Ulusal Sanayi ve Ticaret Genel Müdür Yardımcısı Liu Yuting ise “Bana göre, yatırım ortamı da, işletme ortamı da önemli. Ancak rekabet ortamı daha önemli” diye konuştu.

Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu eski başkan yardımcısı ve Çin Uluslararası Ekonomik Değişim Merkezi Daimi Başkan Yardımcısı Zhang Xiaoqiang, “İpek Yolu Ekonomik Kuşağı” inşasında çeşitli ülkelerin, enerji, ulaşım, özellikle telekomünikasyon gibi altyapı tesislerinin geliştirilmesine yeterli desteği vermeleri gerektiğini vurguladı. Zhang şunları dile getirdi:

“Enerji ve ulaşım gibi altyapı tesislerinin güçlü desteği yoksa, sanayileşme ve kentleşme son derece zor. Günümüz toplumunda telekomünikasyon tesisleri günden güne önemli rol oynuyor.”

Ayrıca, Çin Ulusal Halk Meclisi Ulusal Komitesi Maliye ve Ekonomi Komisyonu Başkan Yardımcısı Lü Zushan konferansta yaptığı konuşmada, altı yapı tesisleri inşasının sadece kara, deniz ve hava yollarıyla kalmayıp, internet sahasını da kapsaması gerektiğine işaret etti. Lü şu bilgileri verdi:

“İnternet ekonomisi, orta ve küçük ölçekli işletmelerin ekonomik küreselleşmeye katılmasının en ideal yoludur. İnternet ekonomisi, yeni ‘İpek Yolu’nun ortaklaşa inşa edilmesinde etkili bir platform olma niteliğini taşıyor.”

REKLAM ALANI