Dolar 32,5291
Euro 34,9081
Altın 2.423,47
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 18°C

Asgari ücret belli oldu

Asgari ücret belli oldu
31 Aralık 2015 11:05
A+
A-

Asgari ücrette ikinci görüşme yarın

En düşük net asgari ücret bin 300 lira olarak belirlendi.Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, asgari ücretin yeni yıl itibariyle net 1,300 TL’ye yükseltilmesi için yasa teklifi verileceğini ve bu artıştan kaynaklı yaklaşık 20 milyar liralık maliyetin 9.7 milyar lirasının devlet tarafından karşılanacağını söyledi.

Asgari ücretin net 1,000 TL’den 1,300 TL’ye yükseltilmesi için süreç devam ederken bugün Hükümet, işçi ve işveren temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanarak nihai kararını verdi. Soylu komisyonda 2016 yılında net asgari ücretin 1,300 TL’ye yükseltilmesi konusunda mutabakat sağlandığını açıkladı.

Hükümet yetkilileri ve analistler artışın enflasyon, istihdam ve bütçede negatif; büyümede ise sınırlı da olsa pozitif bir etki yaratacağını belirtiyorlar. Hükümet yetkilileri istihdam başta olmak üzere negatif etkileri sınırlamak için gerekli adımların atılmaya devam edileceğine dikkat çekiyor.

Hükümetin açıkladığı rakamlara göre, asgari ücret artışının enflasyona 0.5-0.8 puan artırıcı, istihdama 0.5-0.9 puan azaltıcı etki yapması bekleniyor. Ancak analistler enflasyona etkinin 1 puana kadar ulaşabileceğine, bütçeye gelecek 9.7 milyar TL’lik yükün ise GSYH’nın yüzde 0.5’ine denk geldiğine dikkat çekiyorlar.

AK Parti’nin seçim vaadi olarak açıkladığı artışla asgari ücret 1 Ocak tarihi itibarıyla net 1,000 liradan 1,300 liraya çıkarılacak.

Hak-İş’i ziyaretinde gazetecilerin soruları yanıtlayan Soylu, “Asgari ücret artışı için bugün taraflarla bir araya geliyoruz; 1,300 TL net asgari ücret rakamında umuyoruz mutabakata varacağız… Başbakan ile dün yaptığımız görüşmede ücret artışından kaynaklanan maliyetin yüzde 40’ını hükümetin karşılaması için düzenleme yapılması önerildi. 8.5 milyon asgari ücret alacak olana 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren yüzde 40’lık desteği teşvik olarak ortaya koyuyoruz” dedi.

Soylu, normal şartlarda asgari ücretin 2016’da gelecek zamla net 1,100 TL civarında olacağını, hükümetin bunu net 1,300 TL’ye yükseltme kararından kaynaklanan farkın maliyetinin yüzde 40’ının devlet tarafından üstlenileceğine dikkat çekti.

Soylu, “İşverenin 20 milyar TL civarında maliyet artışı olacak, bunun 9.7 milyar TL’sini devlet olarak biz karşılıyoruz” dedi.

Soylu, eski asgari ücretin işverene maliyetinin 1,496 TL olduğunu yeni durumda maliyetin 1,935 TL’ye yükseleceğini söyledi. Asgari ücretteki artıştan kaynaklanan işveren desteğinin maktu olacağını ve sadece 2016 için geçerli olacağını da belirten Soylu, net 1,300 liralık asgari ücretle ilgili yasa teklifinin AKP, CHP ve MHP’nin desteğiyle Meclis Başkanlığı’na sunulacağını söyleyerek, şöyle devam etti:
“Bu konudaki önergemizi dün akşam itibarıyla TBMM’ye getirdik. Muhalefet partileri de bu öneriyi makul karşıladı. Danışma kurulunda bu öneriye destek veren HDP, hükümet önerisi olarak sunulduğunda destek vermedi ve biz de geri çektik, şimdi bunu yasa teklifi olarak vereceğiz. Yasa teklifimiz 1 Ocak 2016 itibarıyla geçerli olacak.”

Soylu, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun bugün yapılacak Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısı sonrasında asgari ücretin 1,300 lira olarak açıklanması için kendilerine talimat verdiğini de söylemişti. Soylu, asgari ücretteki artışla birlikte 2016 yılı için asgari ücretli çalışan sayısının da 2015’teki 5.3 milyondan 8.5 milyona yükseleceğini belirtti. Asgari ücret artışı nedeniyle “Çok az da olsa bir vergi artışı olacak” diyen Soylu, “Muhakkak ki bütçeye bir yükü var… Bu yük SGK tarafından değil doğrudan Hazine tarafından karşılanacak” dedi.

“ENFLASYONDA VE İSTİHDAMDA NEGATİF ETKİ BEKLENİYOR”

Asgari ücretteki artışın enflasyonu yüzde 0.5 ila 0.8 puan arasında yukarı çekeceğini, istihdamı ise 0.5-0.9 puan arasında azaltabileceğini söyleyen Soylu, “Ama alacağımız tedbirlerle bu etkiyi azaltırız. Bunları giderici reformlarımız da hazırdır” dedi.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı 9 Aralık’taki açıklamalarında önümüzdeki yıl enflasyonun mevcut yüzde 8.10’dan yüzde 6.5’e gerileyeceğini belirterek, yüzde 5 hedefi ile 1.5 puanlık farkın asgari ücret artışından kaynaklanacak farkı kapsadığını ve yönetilebilir olduğunu söylemişti.

Analistler, asgari ücret artışının makro dengelerdeki etkisinin hükümetin tahminlerinden bir miktar daha yüksek olabileceğini düşünüyorlar.

İş Portföy Başekonomisti Nilüfer Sezgin, “Yaptığımız varsayımlarda ilave yükün yarısının devlet tarafından karşılanacağı varsayımı vardı. Şimdi gelen teşvikin daha sınırlı olduğunu hesaplıyoruz. Bu doğrultuda da enflasyonist etkinin 1 puan olarak hesaplanması mümkün” dedi.

Öte yandan analistler asgari ücret artışının yeni vergilerle sınırlanmaması halinde büyümede bir miktar pozitif etki görülebileceğini belirtirken Sezgin, “Asgari ücretin büyüme üzerindeki etkileri ise bize göre oldukça tartışmalı. Özel sektörün harcamalarının artma ihtimali kuvvetli görünürken, vergi artışı veya harcama kesintisi gibi yollarla bütçe politikaları bu etkiyi tersine çevirebileceği gibi, asgari ücret zammının firmaların yatırım ve istihdam politikalarına olası etkileri de büyüme üzerinde bu kanaldan gelecek etkiyi bulanıklaştırmakta” dedi.

Sezgin ayrıca teşvikin GSYH’ya oranla bütçeye yüzde 0.5 civarında ek yük getireceğine de dikkat çekerek, “Asgari ücrete endeksli başka gelir ve gider kalemleri de olacağından, daha net bir fikir elde etmek için hükümet yetkililerinin yapacağı değerlendirmeleri takip etmek gerekiyor” dedi.

İş Yatırım tarafından yayımlanan notta ise ücret artışının şirketler bazında en çok perakende, tekstil ve inşaat sektörlerini etkileyeceğine dikkat çekildi.

Reuters’ta 20 Kasım’da yayımlanan bir analize göre, asgari ücret artışının özellikle, düşük marjlarda çalışan sektörlerin yanı sıra, işçilik maliyetlerinin toplam gelirlere oranının yüksek olduğu şirketlerin finansallarını baskılayacağı öngörülüyordu. Aracı kurumların yaptığı hesaplamalara göre, şirketlerin ek tedbirler almamaları halinde asgari ücret artışı banka dışı şirketlerin marjlarında ortalama 1-1.5 puan, net kârda ise yüzde 3 düşüş yaratabilir.

DAVUTOĞLU’NDAN ASGARİ ÜCRET MESAJI

Davutoğlu, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından “1 Ocak itibariyle asgari ücret bin 300 TL olacak. Söz verdik, yapıyoruz. Milletimize hayırlı olsun” paylaşımında bulundu.

REKLAM ALANI