Dolar 32,5706
Euro 34,7604
Altın 2.491,29
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 20°C

Artan İşletme Sayısı, İş Güvenliğini Riske Sokabilir!

Artan İşletme Sayısı, İş Güvenliğini Riske Sokabilir!
20 Ağustos 2014 10:57
A+
A-

dralicolak_1301325048_23

İş kazalarını önlemek ve işçi sağlığı denetimini artırmak amacıyla, işyerlerinde hekim ve iş güvenliği uzmanı bulundurma şartı tehlikeli ve çok tehlikeli işyerleri için 1 Ocak 2014’te çıkarılan yasa ile yürürlüğe girmişti. Az tehlikeli işyerleri için ise Temmuz 2016’ya ertelenen yasa tamamıyla uygulamaya girdiğinde kanunun kapsadığı işletme sayısında aşırı artış olacak ve uzman personel sayısı da yetersiz kalacağı için bu konuda ciddi aksaklıkların oluşması bekleniyor.

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında iş yerlerinde hekim ve iş güvenliği uzmanı bulundurma şartı tehlikeli ve çok tehlikeli işyerleri için 1 Ocak 2014’te yürürlüğe girerken, az tehlikeli sınıfa dâhil kuruluşlar için yasa 1 Temmuz 2016’ya ertelenmişti. Bu tarihten sonra 847 bin 126 tehlikeli ve çok tehlikeli işyerinin yanında 751 bin 201 az tehlikeli işyerinde de ortak sağlık güvenliği birimleri (OSGB) hizmet vermeye başlayacak. Ancak uzman personel sayısının yetersiz kalmasıyla birlikte ciddi anlamda yoğunlukların oluşacağı düşünülüyor. Bu durumun iş kazalarının önlenmesi ve işçi sağlığının denetimi konusunda büyük aksaklıklar yaratacağı öngörülüyor.

 

GüvenBir OSGB Genel Müdürü Dr. Ali Çolak, bu konuda yayımlanan OSGB raporu oranlarına dikkat çekerek “örneğin bir işyeri hekimi standart olarak çok tehlikeli iş yerlerinde, çalışan başına ayda 8 dakika, tehlikeli iş yerlerinde çalışan başına ayda 6 dakika muayene süresi ayırabiliyor. Temmuz 2016’da devreye girecek yeni kanun sonrası uzman personel sayısının yetersizliği ve iş yeri fazlalığından dolayı bu süreler daha da aşağıya düşecek. İş sağlığı ve güvenliğinin hizmet niteliğini düşürebilecek bu durum iş kazalarının artmasına neden olabilir.” dedi.

 Nitelikli işyeri hekimi eksikliği yeni sorunlara gebe!

 Doktor Ali Çolak Haziran ayında gerçekleştirilen işyeri hekimliği sınavı sonuçlarının da beklenenden kötü olduğunu hatırlatarak, sınava giren 6 bin 655 tıp doktorundan yüzde 91’inin başarısız olduğunu belirtti. Çolak’a göre bu personel yetersizliği durumu gelecek dönemde hem işçi hem de işveren tarafında ciddi olumsuzluklar yaşatabilir.

 İş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimleri için; 90 saat uzaktan, 90 saat örgün, 40 saat de uygulamalı eğitim olmak üzere toplam 220 saat eğitim zorunluluğu var. Bu eğitimleri alanlar daha sonra yapılan sınava giriyor ve başarılı olanlara da sertifika veriliyor.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI