Dolar 32,5430
Euro 34,8241
Altın 2.427,19
BİST 9.710,73
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 19°C

Aras, elektrikli ticarî filoyla yüzde 10 yakıt tasarrufu sağlıyor

Aras, elektrikli ticarî filoyla yüzde 10 yakıt tasarrufu sağlıyor
13 Haziran 2014 10:14
A+
A-

arasKargo şirketi Aras, 3 yıldır yüzde 100 elektrikli araç testi yapıyor. İlk etapta 9 adet araçla başlanan testler, bugün 5 milyon liralık yatırım ile Ducato, Cargo ve Trafic modellerinden oluşan ilave 30 araçla genişletildi.

İstanbul Yıldız Park’ta düzenlenen basın toplantısında Aras Kargo Yönetim Kurulu Başkanı Evrim Aras, bu sayede aylık yüzde 10 yakıt tasarrufu sağlayacaklarını kaydetti. Bir taraftan da bunun çevreci bir teşebbüs olduğunun altını çizen Aras, doğa dostu araçlar sayesinde 5 bin 787 ton karbon salınımına engel olunacağını, bunun da doğaya 8 yılda 18 bin yeni ağaç dikmiş kadar katkı sağladığını söyledi. Araçlar ilk aşamada İstanbul’da test ediliyor. Bir sonraki aşamada Ankara, İzmir ve Bursa gibi şehirlerde devam edecek. Şirketin 3 bin 320 adetlik filosu bulunuyor. Zaman içinde elektrikli araç sayısının artırılması hedefleniyor. En büyük sorunun aracın en fazla 200 kilometreyi bulan menzili olduğunu aktaran Evrim Aras, bugün itibarıyla şarj işini kendi şubelerinde yaptıklarını aktardı. Aras, elektrikli araçların filo yönetiminde yaygın kullanılmamasının altında yatan bu nedene çözüm olarak devletin şarj ünitelerinin yaygınlaşması için destek de bulunabileceğinin altını çizdi.

Aras Kargo’ya elektrikli araç tedariği yapan BD Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Osman Boyner de 2011 yılından itibaren Türkiye’de gerçekleştirdiği üretim ve satış faaliyetleri ile elektrikli hafif ticari araç alanına yatırım yapan ilk ve tek Türk firması olduklarını bildirdi. Aras Kargo ile işbirliklerinden birçok geri dönüşüm aldıklarını aktaran Boyner, böylece ilerleyen zamanlarda daha verimli çalışmalar yapacaklarını anlattı. Şirketin sahip olduğu 400 elektrikli araç, bugüne kadar 20 milyon kilometre yol kat etmiş. Şehiriçi ulaşımda hem yakıt tasarrufu hem de çevreye duyarlılık açısından elektrikli araçların gerekliliğine vurgu yapan üst yönetici, 50 bin kilometre yol yaptıktan sonra aracın yüksek başlangıç maliyetini karşılayabildiğini de sözlerine ekledi.

Yerli otomobil tartışmalarının gündeminde yatırımın geleceğin teknolojisi olan yüzde 100 elektrikli araçlara olması öngörülmüştü. Ancak öncelikle bir talebin oluşması öngörülürken bu kapsamda kamu desteğine ihtiyaç duyuluyor. BD Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Osman Boyner, kamunun elektrikli araca yeterli teşvik vermemesinden şikâyet etti. İngiltere’nin trafiğe çıkan her elektrikli araca 8 bin pound nakit desteği verdiğini anlatan Boyner, “Hollanda’da da 5 bin Euro veriyorlar. Türkiye’de ise küçük ticaride yüzde 4 olan vergi elektrikli araçta yüzde 10’a çıkıyor.” dedi. Bu durumu absürt olarak niteleyen yönetim kurulu başkanı, Milano ve Floransa’da gündüz şehir içine ancak elektrikli araçların girmesine müsaade edildiği örneğini vererek, “Teşvik, illaki nakit olmak zorunda değil. Mesela Boğaziçi Köprüsü’ne elektrikli ticari aracın girmesine izin vermek de bir tür teşvik olabilir.” diye konuştu.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI