Dolar 32,4238
Euro 34,4423
Altın 2.488,20
BİST 9.679,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Çar 21°C
Per 19°C
Cum 16°C
Cts 18°C

Ar-Ge merkezleri bine ulaşacak

Ar-Ge merkezleri bine ulaşacak
07 Eylül 2017 09:49
A+
A-

MMG Ar-Ge İnovasyon Zirvesi ve Sergisi, bu yıl ikinci kez düzenleniyor. Zirvenin açılışında 2016 yılında Ar-Ge faaliyetleri için 7.5 milyar lira harcandığı belirtildi.

 

Mimar ve Mühendisler Grubu (MMG) tarafından düzenlenen 2. MMG Ar-Ge İnovasyon Zirvesi ve Sergisi’nin açılışı Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ve Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Davut Kavranoğlu, İstanbul Valisi Vasip Şahin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez ve diğer ilgililerin katılımıyla Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Etkinliğe üniversite öğrencisi ve girişimcilerin yanı sıra iş dünyasından da katılım oldu.

Türkiye’de 38 farklı sektörde, 35 ilde toplam 611 Ar-Ge merkezi ve 20 farklı sektörde de 9 ilde olmak üzere 86 tasarım merkezinin faaliyet gösterdiğini belirten Faruk Özlü, “Ar-Ge ve tasarım merkezlerimizin sayısını yıl sonuna kadar bine çıkarmayı hedefliyoruz. Ar-Ge ve tasarım merkezlerinde yaklaşık 39 bin kişi çalışıyor.

Bu merkezlerde tamamlanan veya devam eden 17 bin adet proje var. 2016 yılında Ar- Ge faaliyetleri için merkezi yönetim bütçesinden 7.5 milyar lira harcandı. Bu harcama, 2015 yılına göre yüzde 22’lik bir artışı ifade ediyor” diye konuştu. Merkezi yönetim bütçesinin yüzde 1.14’ünün Ar-Ge’ye ayrıldığını kaydeden Özlü, “2017 yılında ise merkezi yönetim bütçemizden ayrılan başlangıç ödeneği 8 milyar liranın üzerinde. Ar-Ge faaliyetlerine yönelik vergi indirim ve istisnalarının toplamı 2016 yılında yaklaşık 2 milyar lira. Dolaylı Ar-Ge desteği 2017 yılı için ise 2 milyar lirayı aştı. Tüm bu rakamlar, hükümetimizin Ar-Ge’ye verdiği önemi gösteriyor” ifadelerini kullandı. Özlü, önümüzdeki yıllarda Ar-Ge payını yüzde 2 ila 3 düzeyine çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Orta geliri aşmak için inovasyon ticarileştirilmeli’

1 Temmuz’da yürürlüğe giren ‘Üretim Reform Paketi’nin, inovasyonu ve Ar-Ge’yi teşvik edecek düzenlemeler içerdiğini belirten Özlü, bilişim teknolojisi ve yazılım üreten işletmelerin sanayici tanımı kapsamına alındıklarını söyledi.

Türkiye’nin orta geliri aşması için yüksek teknolojili ürünleri üretmesi gerektiğini belirten MMG Başkanı Osman Balta, “İnovasyonu ticarileştirmek en büyük sorunlarımızdan biri. Önümüzdeki yıl zirveyi uluslararası alana taşımayı planlıyoruz. Etkinlikteki oturumlarda özellikle KOBİ’lere yer verilecek” dedi.

REKLAM ALANI