Dolar 32,3107
Euro 35,0595
Altın 2.279,50
BİST 8.971,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Ankara-Sivas arası iki saate inecek

Ankara-Sivas arası  iki saate inecek
09 Mart 2015 11:26
A+
A-

Ankara-Sivas arası YHT ile iki saate inecek

Ankara-Sivas arasındaki mesafeyi 10 saatten 2 saate, İstanbul-Sivas arasını ise 5 saate düşürecek hızlı tren hattı 2017’de hayata geçecek. Projenin hizmete girmesiyle mevcut demiryolunun uzunluğu 405 kilometreye düşecek.

Türkiye ilk kez 13 Mart 2009’da Ankara-Eskişehir hattının hizmete girmesiyle Yüksek Hızlı Tren (YHT) ile tanıştı. Türkiye’nin ikinci yüksek hızlı demiryolu hattı ise 2011’de hizmet vermeye başladı. Eskişehir-Konya YHT Hattı ise 23 Mart 2013’te açıldı. Son olarak Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattının devreye girmesiyle işletmedeki YHT hattı uzunluğu 1.420 kilometreye ulaştı. Bugüne kadar YHT’lerle taşınan yolcu sayısı 16 milyonu aştı. 2015 programına göre, Ankara merkez olmak üzere 10. Kalkınma Planı’nda tanımlanan hızlı tren çekirdek ağının yapımına öncelik verilecek.

Hat uzunluğu 405 km’ye düşecek 

Bu kapsamda gelecek yıl Ankara-Sivas hızlı tren projesinin yapımı hızlandırılacak. Ankara-Sivas arasındaki mesafeyi 2 saate indirecek projenin 2017’de tamamlanması planlanıyor. Projenin hayata geçmesiyle 602 kilometrelik mevcut demiryolunun uzunluğu 405 kilometreye düşecek. Bursa-Ankara ve Bursa-İstanbul arasındaki seyahati 2 saat 15 dakikaya indirecek 105 kilometrelik Bursa-Bilecik-Ankara Hızlı Demiryolu Projesi’nin inşası sürüyor. Türkiye’nin en büyük 3 şehrinden ikisini buluşturacak 624 kilometrelik Ankara-İzmir YHT Projesi de 3 kesim halinde projelendirildi. Proje bittiğinde Ankara- İzmir arasında demiryolu ile seyahat 14 saatten 3 saat 30 dakikaya inecek. Bilecik- Bursa, Ankara-İzmir, Ankara-Sivas yüksek hızlı demiryolu ve Konya-Karaman, Sivas-Erzincan hızlı demiryolu hatlarıyla kısa vadede ülke nüfusunun yarısına yakınının yaşadığı 17 il yüksek hızlı demiryolu ağı ile birbirine bağlanacak.

Türkiye Lojistik Master Planı hazırlanacak

2015 programına göre, ihracat hedefl eri kapsamında doğru yer, zaman ve ölçekte liman kapasiteleri hayata geçirilecek, buraların yol bağlantıları tamamlanacak. Türkiye’nin lojistikteki konumunun güçlendirilmesini için lojistik merkezlerin kurulması ve lojistik mevzuatının oluşturulması hedefl eniyor. Bu çerçevede lojistik mevzuatı niteliğini de taşıyacak Türkiye Lojistik Master Planı’nın hazırlanmasına yönelik ihale çalışmaları sonuçlandırılacak. Proje hazırlama ve kamulaştırma çalışmaları tamamlanan lojistik merkezlerin yapımına başlanacak. Adapazarı- Karasu Limanı Demiryolu Bağlantı Hattı’nın ikmal inşaatı ihalesine çıkılacak. Çandarlı Limanı’nın demiryolu bağlantısıyla ilgili çalışmalara başlanacak. İzmir Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi demiryolu bağlantı hattı kapsamındaki lojistik merkez inşaatının altyapısı tamamlanacak. Bursa-Yenişehir demiryolunun inşaatına devam edilecek ve bölgedeki OSB’lere ve otomotiv fabrikalarına demiryolu bağlantıları sağlanacak.

REKLAM ALANI